in ,

Ψάχνουν νέους φόρους για να κλείσει η συμφωνία

Η διαφορά που χωρίζει τις δυο πλευρές προσεγγίζει τα 500 εκατομμύρια ευρώ και από την κυβέρνηση υποστηρίζουν ότι θα κλείσει με μέτρα δημοσιονομικού χαρακτήρα, παραπέμποντας με αυτόν τον τρόπο σε νέα ή πιο τσουχτερά φορολογικά μέτρα.

Στο τραπέζι βρίσκονται πλέον εισηγήσεις για:

– την μετάταξη περισσότερων προϊόντων από χαμηλό σε υψηλότερο συντελεστή ΦΠΑ. Στο πλαίσιο αυτό κινδυνεύουν πλέον με μετάταξη από το 13% στο 23% η εστίαση και το νερό ύδρευσης καθώς και περισσότερες κατηγορίες τροφίμων. Ουσιαστικά θα διασωθούν μόνο μερικά βασικά είδη διατροφής, όπως είναι το γάλα, το ψωμί, το κρέας και τα ψάρια. Στην παρούσα φάση δεν μπορεί να αποκλειστεί τελικά και η κατάργηση του υπερμειωμένου συντελεστή 6,5% με τη θέσπιση δυο συντελεστών. Ενός χαμηλού για τα τρόφιμα μεταξύ 10% και 12% και διατήρηση του υψηλού συντελεστή αλλά με περισσότερα προϊόντα σε αυτόν, στο 23%. Δεδομένη θεωρείται η κατάργηση των μειωμένων συντελεστών στα νησιά του Αιγαίου.

– το κατέβασμα του ορίου εισοδήματος πάνω από το οποίο θα αυξηθεί η εισφορά αλληλεγγύης. Με βάση το τελευταίο σενάριο που έχει στείλει στους θεσμούς  η κυβέρνηση έχει αποδεχτεί την αύξηση της εισφοράς αλληλεγγύης για όσους έχουν ετήσιο εισόδημα άνω των 30.000 ευρώ. Πλέον είναι ενεργοποιημένα σενάρια για αύξηση της εισφοράς αλληλεγγύης από τα 25.000 ή και 22.000 ευρώ.

– αναζητούνται αυξήσεις σε φόρους κατανάλωσης που μπορούν να αποδώσουν άμεσα έσοδα στο δημόσιο ταμείο. Ειδικοί φόροι κατανάλωσης επιβάλλονται σε ποτά, τσιγάρα και καύσιμα κίνησης. Ειδικά για το πετρέλαιο κίνησης θεωρείται ειλημμένη η απόφαση για αύξηση του ΕΦΚ από τον Οκτώβριο, με την επισημοποίηση του σπασίματος της εξίσωσης μεταξύ του φόρου στο πετρέλαιο κίνησης και θέρμανσης.

– εξέταση σεναρίων για πιο τσουχτερές έκτακτες εισφορές, όπως είναι η έκτακτη εισφορά στις επιχειρήσεις.

ΠΗΓΗ: capital.gr