in ,

Χρήσιμες συμβουλές για τη συμπλήρωση του μηχανογραφικού από το Φροντιστήριο Περονικολής

Εν αναμονή των αποτελεσμάτων των Πανελλαδικών Εξετάσεων, ο Γιάννης Περονικολής, υπεύθυνος σπουδών των Μαθημάτων Γυμνασίου Λυκείου Περονικολής, παραθέτει προς τους υποψηφίους  τις παρακάτω χρήσιμες οδηγίες για την συμπλήρωση του μηχανογραφικού.

Επίσημες Οδηγίες Συμπλήρωσης Μηχανογραφικού

Κάθε υποψήφιος μπορεί να επιλέξει μέχρι και δύο Επιστημονικά Πεδία. Δεν υπάρχει περιορισμός στο συνολικό πλήθος των σχολών που θα επιλέξει ο κάθε υποψήφιος.

Εν συνεχεία ο υποψήφιος καλείται να προβεί σε ταξινόμηση με αριθμητική κλίμακα των σχολών της επιθυμίας του. Η σειρά της αρίθμησης των σχολών εναπόκειται καθαρά στην επιθυμία του υποψηφίου, ανεξάρτητα από το πεδίο που βρίσκονται οι σχολές. Είναι δυνατό π.χ. να δηλωθεί μία σχολή από ένα επιστημονικό πεδίο, στη συνέχεια 4 σχολές του άλλου πεδίου κ.ο.κ.

ΠΡΟΣΟΧΗ: Δεν πρέπει να δοθεί ο ίδιος αριθμός σε 2 ή περισσότερες σχολές. Επιπλέον δεν πρέπει να υπάρξουν κενά στην αρίθμηση, λόγω παράλειψης κάποιου αριθμού.

Με την ταξινόμηση των σχολών ο κάθε υποψήφιος δηλώνει την προτεραιότητα που δίνει στην κάθε σχολή. Παραδείγματος χάριν, αν ο υποψήφιος συγκεντρώσει Μόρια εισαγωγής που του προσφέρουν εισαγωγή στη σχολή της 3ης επιλογής του, θα εισαχθεί στη σχολή της 3ης επιλογής, ανεξάρτητα από το εάν “έπιανε” και την 4η επιλογή. Προφανώς είναι αδύνατο να εισαχθεί υποψήφιος σε σχολή που δεν έχει δηλώσει στο μηχανογραφικό δελτίο, ανεξάρτητα από τη βάση εισαγωγής στη σχολή.

Προσοχή χρειάζεται ώστε να μη δοθεί ίδιος αριθμός σε δύο ή περισσότερες σχολές, όπως και να μην υπάρξουν κενά στην αρίθμηση με την παράλειψη κάποιου αριθμού.

Υπάρχουν σχολές, όπως ΤΕΦΑΑ, οι οποίες εμφανίζονται σε περισσότερα από 1 επιστημονικά πεδία. Οι συγκεκριμένες σχολές δηλώνονται μία μόνο φορά, καθώς ο κωδικός της σχολής είναι ίδιος σε όλα τα πεδία, επομένως δεν έχει σημασία σε ποιο επιστημονικό πεδίο θα δηλωθεί καθώς πρόκειται για την ίδια σχολή.

Σχολές που απαιτούν την εξέταση σε ειδικό μάθημα ή πρακτικές δοκιμασίες, δηλώνονται μόνο εάν ο υποψήφιος είχε δηλώσει εξέταση στο αντίστοιχο ειδικό μάθημα. Εάν δεν είχε δηλωθεί εξέταση στο αντίστοιχο ειδικό μάθημα της κάθε σχολής τότε δεν μπορούν να δηλωθούν αυτές οι Σχολές.

Πρακτικές Οδηγίες Συμπλήρωσης Μηχανογραφικού

  • Αρχικά, εκτυπώνουμε από το διαδίκτυο τη λίστα με τις σχολές που περιλαμβάνονται στο πεδίο ή τα πεδία που είμαστε υποψήφιοι. (Το χαρτί παραμένει παραδοσιακά πιο εύχρηστο για τη διαδικασία που θα ακολουθήσει).
  • Στη συνέχεια αναζητούμε τις περυσινές βάσεις των σχολών που μας ενδιαφέρουν – κατά προτίμηση σε  φθίνουσα κλίμακα, για δική μας διευκόλυνση.
  • Λαμβάνοντας υπόψιν τα μόρια που συγκεντρώσαμε στο πεδίο ή τα πεδία ενδιαφέροντος μας αρχίζουμε να επιλέγουμε τις σχολές επιθυμίας μας, δηλαδή γράφουμε δίπλα σε κάθε σχολή έναν αριθμό (1,2,3…) ο οποίος δηλώνει τη «σειρά προτίμησης», δηλαδή ποια σχολή επιθυμούμε περισσότερο, ποια λιγότερο και ούτω καθεξής.
  • Συνεχίζουμε τη διαδικασία μέχρι την ολοκλήρωση των σχολών που εμπίπτουν στη σφαίρα των ενδιαφερόντων μας.

Προσοχή!

Δε δηλώνουμε ως πρώτη σχολή προτίμησης κάποιο τμήμα το οποίο «πιάνουμε»  άνετα, γιατί έχουμε περισσότερα από τα αναγκαία μόρια, εκτός αν αποτελεί όντως τη μοναδική, συνειδητή μας επιλογή.

Καλό είναι να δηλώσουμε ως πρώτη επιλογή κάποια σχολή προτίμησης με περισσότερα μόρια από όσα έχουμε εξασφαλίσει προκειμένου να εκμεταλλευτούμε μια πιθανή πτώση των βάσεων.

Κριτήρια Επιλογής Σχολών

Τα σωστά κριτήρια με σειρά προτεραιότητας

  1. Η προσωπική επιθυμία
  2. Οι επαγγελματικές προοπτικές της σχολής
  3. Η πόλη της σχολής

Τα λάθος κριτήρια επιλογής

  • Η βάση της σχολής
  • Η φήμη της σχολής
  • Η πόλης της σχολής
  • Οι επιθυμίες των άλλων

Η ομάδα των Μαθημάτων Γυμνασίου – Λυκείου Περονικολής εύχεται καλή επιτυχία σε όλους τους μαθητές.