in , , ,

Χιλιάδες πολίτες…ΕΝΑ ασθενοφόρο

Σε μια περίοδο όλου οι περισσότεροι αγωνιούν για την πορεία της ερχόμενης τουριστικής περιόδου και για το ποσοστό των αυξήσεων σε κρατήσεις στα ξενοδοχεία μας, τον αριθμό των πολιτών που θα κάνουν διακοπές στην περιοχή μας και την διάρκεια που θα έχει η φετινή τουριστική περίοδο, υπάρχουν συνάνθρωποι μας, εργαζόμενοι που αγωνιούν επίσης για το εάν θα τα …καταφέρουν να ανταπεξέλθουν στις υποχρεώσεις τους.
Και αυτό όχι γιατί δεν θέλουν να κουραστούν ή δεν έχουν την διάθεση να εργαστούν, ίσια ίσα οι συγκεκριμένοι έχουν αποδείξει ότι ούτε ωράρια κοιτούν ούτε και σωματική ή ψυχολογική κούραση υπολογίζουν.

Ο σταθμός τους ΕΚΑΒ Αγίου Νικολάου και οι 13 εργαζόμενοι και με δεδομένο πλέον ότι το νοσοκομείου του Αγίου Νικολάου ΔΕΝ έχει οδηγό και ασθενοφόρο, το νοσοκομείο της Νεάπολης ΔΕΝ έχει οδηγό ασθενοφόρου, το ΘΧΠΛ δεν έχει επίσης, οι φυλακές Νεάπολης το ίδιο, έχουν επιφορτιστεί με όλες μα όλες τις νοσοκομειακές μεταφορές των ασθενών, άσχετα εάν δεν έχουν τον χαρακτήρας του επάγοντος.

Ο βασικός ρόλος του Εθνικού Κέντρου Άμεσης Βοήθειας είναι να επεμβαίνει και να επιχειρεί σε έκτακτα περιστατικά ως επί το πλείστον και σε ότι αφορά την περίπτωση της περιοχής μας, που δεν είναι η μοναδική πανελλαδικά, ουσιαστικά έχει τον ρόλο της μεταφοράς όλων των νοσοκομειακών περιστατικών που χρειάζονται μετακίνηση, είτε για εξετάσεις είτε για επιπλέον περίθαλψη είτε για οτιδήποτε άλλο.

Οι εργαζόμενοι με τους οποίους μίλησε η ΑΝΑΤΟΛΗ δεν παραπονιούνται για όλα αυτά απλά νοιώθουν ότι πληρώνουν τις αδυναμίες ενός συστήματος με κίνδυνο είτε να καθυστερούν να φτάσουν σε ένα έκτακτο γεγονός είτε να μην πηγαίνουν καθόλου από την στιγμή που το ένα και μοναδικό ασθενοφόρο βρίσκεται σε άλλο περιστατικό.

«Το ασθενοφόρο ποτέ δεν καθυστερεί να φτάσει κάπου, οι αιτίες της όποιας αργοπορίας, που δεν συμβαίνει συχνά, βρίσκονται αλλού. Με το που μας δοθεί από το Ηράκλειο, όπου είναι η κεντρική διοίκηση, το σήμα, ο χρόνος για εμάς μετρά αντίστροφα, όμως δεν είμαστε στον σταθμό πάντα οπότε αν ήδη είμαστε στο μέσο μιας προηγούμενης επιχείρησης θα πρέπει πρώτα να την ολοκληρώσουμε ώστε να προχωρήσουμε στη νέα κλίση. Την δουλειά δεν την φοβόμαστε ούτε και την αποφεύγουμε, το καθήκον για εμάς είναι αυτό άλλωστε και το τιμούμε πάντα.» τόνισε εργαζόμενος του ΕΚΑΒ Αγίου Νικολάου.

Τα περιστατικά που καθημερινά συμβαίνουν στο ΕΚΑΒ είναι αρκετά σε όλη την διάρκεια της ημέρας και της νύχτας όπου όλος ο γεωγραφικά νέος Δήμος έχει την διάθεση του ΕΝΑ μόνο ασθενοφόρο. Το 3ήμερο της 25ης Μαρτίου δε που η παιδιατρική του νοσοκομείου Αγίου Νικολάου ήταν κλειστή, περιστατικό παιδιού μεταφέρθηκε στην Ιεράπετρα γεγονός που σημαίνει ότι ολόκληρη η περιοχή δεν είχε άλλο ασθενοφόρο.

Το ίδιο βέβαια συμβαίνει και όταν το ασθενοφόρο πηγαίνει ασθενή σε νοσοκομείου του Ηρακλείου για εξετάσεις ή μεταφέρει ασθενή για αιμοκάθαρση στο ΘΧΠΛ. Έτσι λοιπόν οι εργαζόμενοι στο ΕΚΑΒ που για να λειτουργήσει σε όλες τις βάρδιες του κάθε μέρα όλο το 24ωρο χρειάζεται, με βάση τον πληθυσμό της περιοχής, 17 άτομα προσωπικό, βλέπουν με ιδιαίτερη ανησυχία τους επόμενους μήνες που έρχονται γιατί θα κληθούν να εξυπηρετήσουν μια τόσο μεγάλη περιοχή, με το διπλάσιο σχεδόν πληθυσμό λόγω του καλοκαιριού.

 Νέα σαιζόν με το θέμα της άμεσης και έκτακτης προσφοράς υπηρεσιών υγείας πραγματικά στον αέρα και ας υπάρχουν στα όρια του Δήμου από τις καλύτερες ξενοδοχειακές μονάδες του πλανήτη και ας παίζουν εκατοντάδες παιδιά στους δρόμους και στις παραλίες και ας αυξάνεται και η κίνηση σε όλους τους δρόμους.

Μακάρι να είναι καλύτερη η τουριστική περίοδος που ξεκινά, το θέμα είναι όμως ότι δεν θα είναι για όλους το ίδιο καλή.

ΘΑΝΟΣ ΚΟΡΟΜΠΥΛΙΑΣ