in

Φόλες, θανάσιμος εχθρός των ζώων, μάθε πως να αντιδράς.

Με αφορμή τα πρόσφατα περιστατικά δηλητηριάσεων που σκόρπισαν το θάνατο σε πολλά ζώα στην Νεάπολη, το fonien.gr ζήτησε απο τον κτηνίατρο Γιάννη Φούσκη τις συμβουλές του για τις βασικές γνώσεις που θα πρέπει όλοι να έχουμε αν προκύψει στο ζώο μας κάποιο ανάλογο τραγικό συμβάν.
Μας δίνει κάποιες χρήσιμες πιθανά πληροφορίες για όλους:
“Ο χρόνος είναι πολύτιμος, πρέπει να γίνουν όλες οι ενέργειες το δυνατόν συντομότερο.
Επικοινωνήστε άμεσα με τον κτηνίατρο σας, είναι πολύ σημαντικό να γνωρίζει το είδος του δηλητηρίου.
Τα πρώτα συμπτώματα στα κοινά δηλητήρια από φυτοφάρμακα είναι αρχικά έντονη σιαλλόρροια (αφρός), έλλειψη συντονισμού κινήσεων και στη συνέχεια εμετός, διάρροια, κατάρρευση και έντονοι μυικοί σπασμοί.
Η δηλητηρίαση από ποντικοφάρμακο δεν δίνει άμεσα κλινικές εκδηλώσεις, οπότε υπάρχει χρόνος αντιμετώπισης, δυστυχώς όμως για τον ίδιο λόγο είναι και πολύ επικίνδυνη εφόσον δεν γίνει άμεσα αντιληπτή από τον ιδιοκτήτη του ζώου.
Πρόκληση εμετού γίνεται εφόσον έχει ενημερωθεί ο κτηνίατρος και η κατάποση του δηλητηρίου έγινε εντός της προηγούμενης ώρας. Μπορεί να χρησιμοποιηθεί  πυκνό διάλυμα αλατιού  (1-3 κουταλιές της σούπας), οξυζενέ (5ml/ 5 kg Σ.Β) , σιρόπι ιπεπακουανας (1-2,5 ml/kg μέχρι 15ml), απομορφίνη σε ενέσιμη μορφή.
ΜΗΝ προσπαθήσετε να προκαλέσετε έμετο εφόσον

  • το ζώο είναι αναίσθητο ή κάνει επιληπτικές κρίσεις
  • το ζώο έχει καταπιεί ουσίες που προκαλούν έντονη διάβρωση όπως χλωρίνη, υγρά μπαταρίας, καθαριστικά, πετρέλαιο ή αιχμηρό αντικείμενο

ΜΗΝ χορηγήσετε λάδι και ξύδι. Η δια της βίας χορήγηση αυτών, προκαλεί εισρροφητική βρογχοπνευμονία και οξέωση στον οργανισμό με κατάληξη το θάνατο του ζώου.
ΑΦΟΥ προκληθεί έμετος, χορηγήστε στο ζώο ενεργό άνθρακα (καρβουνάκια) για να δεσμεύσει πιθανή παραμένουσα ποσότητα δηλητηρίου. Εναλλακτικά, χορηγήστε γάλα και ασπράδι αυγών.
Εάν παρουσιάζει συμπτώματα (σπασμούς, αφρούς στο στόμα, ακράτεια), χορηγήστε ατροπίνη, πάντα μετά από καθοδήγηση κτηνιάτρου και ξεκινήστε για το κτηνιατρείο άμεσα.
Σε κάθε περίπτωση η συμβουλή του ειδικού είναι απαραίτητη καθώς πολλές φορές ο πανικός και ο αυθορμητισμός την κρίσιμη στιγμή μπορούν να οδηγήσουν σε μοιραία λάθη.”