in ,

Φυλακές Αυλώνας: Δεν διαπιστώθηκαν ίχνη βιασμού του 19χρονου

Δεν διαπιστώνει ίχνη βιασμού στον 19χρονο ο ιατροδικαστής και αυτό αναμένεται να καταγράψει και στην ιατροδικαστική έκθεση. O κατηγορούμενος της δολοφονίας της Ελένης Τοπαλούδη στη Ρόδο μετά τον ξυλοδαρμό του στις φυλακές Αυλώνα φέρεται να είπε στους αστυνομικούς «ξύπνησα σε άλλο χώρο, χωρίς παντελόνι και εσώρουχο. Δεν ξέρω τι μου έκαναν»  αφήνοντας ανοικτό το ενδεχόμενο βιασμού του από κρατούμενους των φυλακών μετά το περιστατικό αυτοδικίας σε βάρος του. Η καταγγελία του ήρθε σχεδόν ένα 24ωρο μετά την επίθεση που δέχθηκε το μεσημέρι της περασμένης Δευτέρας, μέσα στο κελί απομόνωσης όπου κρατούνταν, και όχι την ίδια μέρα παρότι μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο Ευαγγελισμός για αξιολόγηση των τραυμάτων και επέστρεψε στις φυλακές.

Ο ιατροδικαστής που εξέτασε τον 19χρονο φαίνεται, σύμφωνα με αστυνομικές πηγές, πως δεν επιβεβαίωσε την καταγγελία περί βιασμού, κάτι που αναμένεται να καταγράψει και στην ιατροδικαστική έκθεση, όπως ενημέρωσε τους αξιωματικούς της ΕΛ.ΑΣ., αλλά και τον ίδιο τον κρατούμενο. Και όλα αυτά, όταν χειρουργοί του νοσοκομείου Ευαγγελισμός, που είχαν ακούσει τις «υποψίες» βιασμού του 19χρονου, υποστήριζαν ότι είχαν εντοπίσει κάποια μακροσκοπικά ίχνη επιβεβαίωσης των καταγγελιών του, τα οποία όμως φαίνεται να διαψεύδονται από τον ιατροδικαστή.

Στο μεταξύ, σύμφωνα με αστυνομικές πηγές, έχουν ταυτοποιηθεί δύο από τα τουλάχιστον επτά άτομα που αυτοδίκησαν σε βάρος του. Πρόκειται για έναν Έλληνα και έναν αλλοδαπό, εκ των οποίων κάποιος φέρεται να έχει παραδεχθεί ότι συμμετείχε στο περιστατικό. Παράλληλα, παρότι οι περισσότεροι θα θεωρούσαν ως «αναμενόμενη» μια τέτοια αντίδραση αυτοδικίας από τους κρατουμένους, οι ενέργειες του υπουργείου Δικαιοσύνης ήταν αναποτελεσματικές για να την αποτρέψουν. Εκ των υστέρων οι αρμόδιοι αναζητούν πειθαρχικές και ποινικές ευθύνες, για το πώς οι κρατούμενοι κατάφεραν να μπουν στο κελί… απομόνωσης, γιατί είχαν κινητά, και σύνδεση για την δημοσίευση σχετικών βίντεο της πράξης τους στο διαδίκτυο. Αρκέστηκαν απλά στην «μετακόμιση» του κατηγορουμένου σε άλλες φυλακές.

Ο 19χρονος κατηγορούμενος για την δολοφονία της άτυχης Ελένης, στην κατάθεση που θέλησε να δώσει χθες στους αστυνομικούς του Αστυνομικού Τμήματος Αυλώνα, οι οποίοι μέχρι τότε σχημάτιζαν δικογραφία με την κατηγορία απλών σωματικών βλαβών, φέρεται να είπε αρχικά πως στο κελί του μπήκαν περίπου 20 άτομα που φώναζαν, έβριζαν και τον χτυπούσαν.   Στη συνέχεια όμως υποστήριξε μια καταγγελία, που αν επιβεβαιωθεί αλλάζει κατά πολύ, ίσως και σε βαθμό κακουργήματος, την κατηγορία σε βάρος των κρατουμένων που συμμετείχαν στη επίθεση εναντίον του. «Φώναζαν, έβριζαν και με χτυπούσαν. Κάποια στιγμή άκουσα έναν από αυτούς να λέει βγάλτε του το παντελόνι. Λιποθύμησα από την πίεση και τα χτυπήματα. Όταν ξύπνησα ήμουν σε άλλο χώρο, χωρίς παντελόνι και εσώρουχο. Δεν ξέρω τι μου έκαναν».

Μετά από αυτή την εξέλιξη, την έρευνα ανέλαβαν αξιωματικοί της Υποδιεύθυνσης Ασφάλειας Βορειοανατολικής Αττικής ενώ ζητήθηκε παραγγελία εξέτασής του από ιατροδικαστή, ο οποίος φέρεται να διέψευσε το ενδεχόμενο βιασμού, όπως ισχυρίστηκε ο 19χρονος. Μιλώντας επίσης στους αστυνομικούς είπε ότι είδε ξεκάθαρα τα πρόσωπα των δραστών και πως μπορεί να τους αναγνωρίσει.

Έσπασαν… κλειδωμένη πόρτα

Από τα βίντεο που έδωσαν στη δημοσιότητα οι ίδιοι οι δράστες της αυτοδικίας, έγινε γνωστό το περιστατικό, όπως επίσης πως ο 19χρονος δεν επιθυμούσε αρχικά να καταθέσει στο πλαίσιο της δικογραφίας που σχημάτιζαν οι αστυνομικοί της Α.Τ. Αυλώνα με την κατηγορία των απλών σωματικών βλαβών.

Οι αστυνομικοί είχαν πάρει κατάθεση από έναν φύλακα ο οποίος ανέφερε ότι το περιστατικό έγινε μεταξύ 16:00 και 16:30 το απόγευμα της Δευτέρας κατά τη διάρκεια του προαυλισμού των κρατουμένων. Οι δράστες με άγνωστο τρόπο έσπασαν την κλειδωμένη πόρτα του κελιού απομόνωσης προβαίνοντας στις συγκεκριμένες πράξεις. Οι συγκρατούμενοι του νεαρού αρχικά του επιτέθηκαν φραστικά στο πλαίσιο μια ιδιότυπης «ανάκρισης»… τιμωρών, και στη συνέχεια κάποιοι τον χαστούκισαν και άλλοι τον κλώτσησαν. Την ίδια στιγμή τον ρωτούσαν γιατί έκανε το έγκλημα στη Ρόδο και εκείνος απαντούσε «δεν το έκανα εγώ, ο άλλος το έκανε».

Ο 19χρονος αρχικά μεταφέρθηκε στο Κέντρο Υγείας Καπανδριτίου και στη συνέχεια στο νοσοκομείο «Ευαγγελισμός», όπου οι γιατροί έκριναν πως τα τραύματά του δεν ήταν σοβαρά και επέστρεψε στις φυλακές. Η διοικήτρια του Ευαγγελισμού, Νάγια Μητσάκη, είπε πως ο νεαρός διακομίστηκε στο νοσοκομείο και «εξετάστηκε από όλες τις κλινικές και εν συνεχεία αποχώρησε».

Στο μεταξύ έρευνα για ενδεχόμενες ευθύνες κρατούμενων αλλά και σωφρονιστικών υπαλλήλων διέταξε το υπουργείο Δικαιοσύνης, για το περιστατικό. Η εντολή αφορούσε την πειθαρχική και ποινική διερεύνηση αναφορικά με την εμπλοκή των κρατουμένων, ενώ παράλληλα δόθηκε παραγγελία στην Εισαγγελία Πρωτοδικών Αθηνών για πειθαρχική έρευνα σχετικά με τυχόν ευθύνες υπαλλήλων του καταστήματος.

Σε σχέση με το συμβάν επίθεσης σε κρατούμενο της φυλακής Αυλώνα ο Υπουργός Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων κ. Μιχάλης  Καλογήρου έκανε την ακόλουθη δήλωση:

Καταδικάζουμε απερίφραστα κάθε πράξη βίας που εκδηλώνεται από οποιονδήποτε και για οποιονδήποτε λόγο, πολύ περισσότερο όταν αυτό συμβαίνει στη φυλακή, σ’ ένα χώρο που διέπεται από κανόνες και πρέπει να επικρατούν συνθήκες ασφάλειας για όλους. Σ’ ένα κράτος δικαίου τέτοια περιστατικά δεν έχουν θέση. Γι’ αυτό άλλωστε ήδη με το ν. 4322/2015  θεσμοθετήσαμε την αθροιστική έκτιση ποινών που επιβάλλονται για εγκλήματα βίας τα οποία τελούνται στις φυλακές.
Ως προς τη συγκεκριμένη υπόθεση: Διευκρινίζεται, κατ’ αρχάς, ότι την αρχική επιλογή του τόπου φυλάκισης δεν την κάνει το Υπουργείο Δικαιοσύνης αλλά η Εισαγγελική Αρχή. Μόλις έγινε, ωστόσο, γνωστό ότι ο 19χρονος προσωρινά κρατούμενος Α.Λ. θα εισαγόταν στο Κ.Κ. Αυλώνα δόθηκαν ξεκάθαρες εντολές στους υπευθύνους για τη λήψη ειδικών μέτρων προστασίας της ζωής και της σωματικής του ακεραιότητας. Ακολούθως τοποθετήθηκε μόνος του σε κελί σε ειδικό χώρο, ξεχωριστό από τους κοινούς χώρους κράτησης, ώστε να μην έρχεται σε επαφή με άλλους κρατουμένους. Ωστόσο, συγκρατούμενοί του αφού παραβίασαν τρεις πόρτες έφτασαν σ’ αυτόν και του επιτέθηκαν λεκτικά και σωματικά.  Ο κρατούμενος εκτός του ιατρικού ελέγχου, υπεβλήθη, μετά από σχετική παραγγελία και σε  ιατροδικαστική εξέταση, με αρνητικό αποτέλεσμα ως προς την ύπαρξη ευρημάτων βιασμού. Για το συμβάν διεξάγεται ήδη αστυνομική προανάκριση ενώ παραγγέλθηκε εισαγγελική έρευνα για τη διαλεύκανση της υπόθεσης και την απόδοση τυχόν πειθαρχικών ευθυνών σε σωφρονιστικούς υπαλλήλους. Για λόγους προστασίας του κρατουμένου αποφασίστηκε ήδη η μεταγωγή του σε άλλο Κατάστημα Κράτησης.