in ,

Φροντιστήρια τέλος: Έρχονται τα ξενόγλωσσα τμήματα εντός σχολείων

Νέες επιπρόσθετες αλλαγές από το νέο σχολικό έτος, δρομολογεί το υπουργείο Παιδείας, στον απόηχο των μεταρρυθμίσεων που επιχειρούνται συνολικά σε όλες τις εκπαιδευτικές βαθμίδες.
Το νέο εγχείρημα που αναμένεται να εφαρμοστεί από το νέο σχολικό έτος 2018-2019 προβλέπει την σταδιακή καθιέρωση δίωρων μαθημάτων ξένων γλωσσών, σε ωράριο εκτός υποχρεωτικού, αρχής γενομένης από τη Β’ Λυκείου. Τα δίωρα μαθήματα θα είναι δύο κάθε εβδομάδα, ενώ σύμφωνα με πληροφορίες του News 24/7, δεν αποκλείεται να γίνονται απογευματινές ώρες, στο διάστημα μεταξύ 16.00-18.00. Οι μαθητές θα έχουν μάλιστα τη δυνατότητα να επιλέξουν μεταξύ αγγλικών, γαλλικών και γερμανικών ως γλώσσα διδασκαλίας.
Η παρακολούθηση θα είναι προαιρετική, ωστόσο, στόχος του αρμόδιου υπουργείου είναι ολοένα και περισσότεροι μαθητές της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης να συμμετάσχουν στο φιλόδοξο εγχείρημα, σε μία προσπάθεια να αναχαιτιστεί το οικονομικό πλήγμα στον οικογενειακό προϋπολογισμό, λόγω φροντιστηρίων. «Ακόμη κι αν δεν συμπληρωθεί ο ελάχιστος αριθμός συμμετεχόντων σε ένα σχολείο, οι μαθητές θα έχουν την επιλογή να πηγαίνουν σε γειτονικό», διευκρινίζει άλλωστε στο News24/7 ο υπουργός Παιδείας, Κώστας Γαβρόγλου.
Την ίδια στιγμή, διευκρινίζεται ότι οι ανάγκες σε επιπλέον εκπαιδευτικό προσωπικό, θα καλυφθούν μέσω ωρομίσθιων καθηγητών.
«Θα πρέπει να αναβαθμιστεί η διδασκαλία των ξένων γλωσσών στα σχολεία μας. Δεν είναι δυνατόν τα παιδιά να μην είναι σε θέση να πάρουν τα απαραίτητα πιστοποιητικά γλωσσομάθειας μόνο με τα μαθήματα που γίνονται στα σχολεία και οι γονείς να αναγκάζονται να έχουν μία ακόμη οικονομική υποχρέωση», αναφέρει χαρακτηριστικά ο υπουργός στο News24/7, ενώ υπενθυμίζεται ότι στην ίδια κατεύθυνση κινείται και η πρόσφατη εξαγγελία περί δωρεάν ξενόγλωσσων βιβλίων στα Λύκεια επίσης από τη νέα σχολική χρονιά 2018-2019.
«Η σκέψη είναι να εφαρμοστεί αρχικά στη Β’ Λυκείου μέσα στο πλαίσιο των πρωτοβουλιών μας για το Νέο Λύκειο. Η διδασκαλία θα γίνεται με την πρόσληψη ωρομισθίων καθηγητών. Αν σε κάποιο σχολείο ωστόσο δεν υπάρχει αρκετός αριθμός μαθητών για να δικαιολογήσει μία τάξη, θα μπορούν οι μαθητές να πάνε σε άλλο γειτονικό σχολείο», πρόσθεσε και κατέληξε πως «ναι μεν υπάρχουν κάποια ζητήματα τεχνικού χαρακτήρα που μελετάμε πώς θα λυθούν, αλλά το βασικό είναι ότι προχωράμε στην παροχή μιας νέας δυνατότητας στους μαθητές και μαθήτριες, μέσα στο σχολικό περιβάλλον, με αυστηρές προδιαγραφές».

Οι φετινές αλλαγές στο Λύκειο

Αν και ακόμη δεν έχει δημοσιοποιηθεί το σχέδιο με τις συνολικές αλλαγές στο Νέο Λύκειο και κυρίως, το σύστημα εισαγωγής στην τριτοβάθμια εκπαίδευση, οι αλλαγές που έχουν ήδη γίνει γνωστές και θα ισχύσουν ήδη από φέτος είναι οι εξής: Στη Γ’ Λυκείου φέτος, θα περιοριστούν τα ενδοσχολικώς εξεταζόμενα μαθήματα (Γλώσσα και Λογοτεχνία, Ιστορία, Μαθηματικά και Βιολογία) για την απόκτηση Απολυτηρίου, ως «ένα βήμα αποδραματοποίησης των εξετάσεων» όπως άλλωστε φροντίζει να επαναλαμβάνει ο Κώστας Γαβρόγλου. «Πατώντας» μάλιστα στον περσινό σχεδιασμό, οι Πανελλήνιες 2018 θα διεξαχθούν στις αρχές Ιουνίου και αφού πρώτα ολοκληρωθούν οι ενδοσχολικές εξετάσεις.
Στη δέσμη αλλαγών άλλωστε, φέτος θα επιμηκυνθεί το διδακτικό έτος κατά δύο εβδομάδες. «Φέτος για πρώτη φορά, τα μαθήματα θα τελειώσουν αργότερα. Οι ημερομηνίες διεξαγωγής των Πανελληνίων όμως δεν θα μετακινηθούν. Αυτό που θα αλλάξει, είναι οι ημερομηνίες των ενδοσχολικών εξετάσεων. Αντίστοιχα, οι απολυτήριες της Α΄ και Β΄ Λυκείου θα διεξαχθούν παράλληλα με τις Πανελλήνιες, κατά τις κενές ημέρες. Να θυμίσουμε μάλιστα ότι πέρυσι τα μαθήματα Γυμνασίου διήρκησαν μέχρι τέλος Μαΐου και η εκκίνηση των προαγωγικών εξετάσεων τοποθετήθηκε στην 1η Ιουνίου. Οι Πανελλήνιες άλλωστε, δεν μπορούν να ξεκινήσουν εάν δεν ολοκληρωθούν οι εξετάσεις Γυμνασίου, καθώς έχουμε ανάγκη τους καθηγητές, για λόγους επιτήρησης», ενημερώνει το News24/7 υψηλόβαθμο στέλεχος του υπουργείου.
Ταυτόχρονα, μειωμένα θα είναι ξανά από φέτος τα επιστημονικά Πεδία, με τα μέχρι το 2017 «απομονωμένα Παιδαγωγικά τμήματα» να είναι προσβάσιμα και από τα τέσσερα επιστημονικά Πεδία.

Το Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής και η νέα Νομική

Σε τελική ευθεία μπαίνει πλέον και το νομοσχέδιο για το Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής, παρά τους αρχικούς υπολογισμούς για ψήφισή του ήδη από τα τέλη Ιανουαρίου, αφού σήμερα Δευτέρα κατατίθεται στη βουλή και αύριο Τρίτη αναμένεται να ξεκινήσει η συζήτηση στην Επιτροπή Μορφωτικών Υποθέσεων. Η δε ψήφισή του, σύμφωνα με το νέο χρονοδιάγραμμα, προγραμματίζεται να έχει ολοκληρωθεί μέχρι και τις 20 Φεβρουαρίου.
Την ίδια στιγμή, ραγδαίες είναι και οι αλλαγές που επιχειρούνται στο χάρτη των ΑΕΙ, με την υπό ίδρυση τέταρτης Νομικής Σχολής να έχει ήδη συγκεντρώσει τόσο τα βλέμματα της εκπαιδευτικής κοινότητας, όσο και τα «βέλη» της Αξιωματικής αντιπολίτευσης, αλλά και της Νομικής του Δ.Π.Θ.
Πάντως, μιλώντας στο Ραδιόφωνο 24/7, ο υφυπουργός Παιδείας, Δημήτρης Μπαξεβανάκης ξεκαθάρισε ότι: «Δεν θα αυξηθεί ο αριθμός εισακτέων στις Νομικές. Είπαμε όμως πως είναι καλύτερα αντί να στοιβάζονται 300 παιδιά σε ένα αμφιθέατρο, να δημιουργηθεί ένα νέο τμήμα που θα αποσυμφορήσει την κατάσταση. Είναι ένα μοίρασμα του ίδιου αριθμού σε τέσσερα πανεπιστήμια, αντί για τρία», προαναγγέλλοντας μάλιστα ότι ο αριθμός των συνολικών εισακτέων στην τριτοβάθμια εκπαίδευση που θα ανακοινωθεί φέτος τον Μάρτιο, δεν θα έχει μεγάλες αλλαγές σε σχέση με πέρυσι.
news247.gr