in

Υψόμετρο και θρεπτική αξία του ελαιολάδου

Για άμεση σχέση ανάμεσα στο υψόμετρο στο οποίο γίνεται η καλλιέργεια της ελιάς και τη συγκέντρωση ωφέλιμων θρεπτικών συστατικών κάνει λόγο έρευνα Ισπανών και Πορτογάλων επιστημόνων που δημοσιεύτηκε στο Journal of Food Composition and Analysis και αναρτήθηκε διαδικτυακά στο ScienceDirect.
Η έρευνα έγινε σε εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο από ελιές ποικιλίας Arbequina που καλλιεργήθηκαν σε 11 περιοχές της Ισπανίας και της Βραζιλίας. Η ανάλυση του ελαιολάδου έγινε από ανεξάρτητα εργαστήρια, τα οποία εξέτασαν τα επίπεδα CoQ10, τοκοφερολών και φαινολικών ενώσεων στα ελαιόλαδα.
Αναλύοντας τα δεδομένα, οι ερευνητές διαπιστώνουν ότι όσο μεγαλύτερο είναι το υψόμετρο καλλιέργειας του ελαιόδενδρου, τόσο μεγαλύτερα είναι τα επίπεδα CoQ10, τοκοφερολών και φαινολικών ενώσεων στα ελαιόλαδα που παράγονται από τους καρπούς τους. Τα συγκεκριμένα συστατικά είναι γνωστά και αναγνωρισμένα για τις θετικές τους επιδράσεις στην υγεία.
Ολόκληρη η έρευνα (στα Αγγλικά) βρίσκεται δημοσιευμένη σε αυτόν τον σύνδεσμο.
Πηγή: sciencedirect.com – olivenews.gr