in

Υπόθεση Novartis: Προανακριτική για Παπαγγελόπουλο – Έξω από το κάδρο ο Τσίπρας

H  δικογραφία καθώς έπεσε σε πολιτικά πρόσωπα εστάλη χωρίς δικαστική αξιολόγηση στη Βουλή και θα αναγνωστεί αύριο Τετάρτη στην Ολομέλεια.

Η αντίστροφη μέτρηση για την κοινοβουλευτική διερεύνηση τυχόν ποινικών ευθυνών αναφορικά με τις καταγγελίες περί «πολιτικής σκευωρίας» πίσω από την παραπομπή των 10 πολιτικών προσώπων σε Προανακρική από την προηγούμενη κυβέρνηση Τσίπρα, άρχισε.

Η δικογραφία καθώς έπεσε σε πολιτικά πρόσωπα εστάλη χωρίς δικαστική αξιολόγηση στη Βουλή και θα αναγνωστεί αύριο Τετάρτη στην Ολομέλεια. Αν και αναφέρονται και άλλα ονόματα υπουργών, κατονομάζονται μόνο δύο πρόσωπα, ο πρώην πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας και ο πρώην αν. Υπουργός Δικαιοσύνης Δημήτρης Παπαγγελόπουλος, όπως αναφέρουν οι πληροφορίες του Newpost.

Τώρα η δικογραφία είναι κλειδωμένη σε φυλασσόμενο χώρο. Μετά την ενημέρωση του Σώματος τα κόμματα θα ορίσουν τους εκπροσώπους τους οι οποίοι θα μελετήσουν το υλικό σε ειδική αίθουσα υπό την εποπτεία υπαλλήλου της βουλής. Θα μπορούν να κρατήσουν σημειώσεις αλλά όχι να βγάλουν αντίγραφα ή φωτογραφίες με το κινητό. Οι μόνοι που θα πάρουν αντίγραφο ολόκληρης της δικογραφίας θα είναι ο Αλέξης Τσίπρας και ο Δημήτρης Παπαγγελόπουλος.

Μόνο ο «Ρασπούτιν»

Οι πληροφορίες του Newpost αναφέρουν ότι με βάση τα όσα έγιναν γνωστά από τις καταγγελίες του εν ενεργία αντεισαγγελέα του Αρείου Πάγου Ιωάννη Αγγελή για πολιτικοδικαστικό παρασκήνιο και σειρά παραβάσεων και παρεμβάσεων στην υπόθεση της Novartis, ενδείξεις για σύσταση Προκαταρκτικής Επιτροπής η οποία είναι πιο γνωστή ως Προανακριτική, θα αφορά μόνο τον Δημήτρη Παπαγγελόπουλο.

Ο Αντώνης Σαμαράς, ο Ευάγγελος Βενιζέλος και ο Ανδρέας Λοβέρδος τον κατονόμασαν ως τον «Ρασπούτιν». Αντίθετα, αν και μπορεί να υπάρχουν υπόνοιες ότι στην περίπτωση που αποδειχθεί «πολιτική σκευωρία» -για να είμαστε ακριβείς για παρέμβαση στη Δικαιοσύνη από υπουργό- το εύλογο θα ήταν να υπήρχε κεντρική καθοδήγηση, ο Αλέξης Τσίπρας δεν φαίνεται ότι θα παραπεμφθεί στην Προανακριτική. Ο κ. Αγγελής φωτογραφίζει τον Δημήτρη Παπαγγελόπουλο, αλλά δεν κάνει καμία αναφορά στον Αλέξη Τσίπρα.

Εκτός ο Τσίπρας

Η πολιτική ουσία είναι ότι πρόκειται για προσωπική επιλογή του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη. Στη ΔΕΘ δήλωσε ότι δεν σκοπεύει να μετατρέψει τη Βουλή σε βιοτεχνία εξεταστικών επιτροπών και έστειλε μήνυμα στη γραμμή του Κωνσταντίνου Καραμανλή ότι «έναν πρωθυπουργό τον στέλνεις σπίτι του». Θεωρεί ότι οι πολιτικές ευθύνες κρίνονται στις εκλογές.

Επίσης η τοξικότητα δεν βοηθάει σε μια περίοδο που η χώρα αλλάζει σελίδα και απαιτούνται ευρύτερες συναινέσεις για την Συνταγματική Αναθεώρηση, την ψήφο των μεταναστών, τον εκλογικό νόμο αλλά και τα εθνικά θέματα. Άλλωστε όπως είπε ο υπουργός Επικρατείας Γιώργος Γεραπετρίτης στο Action24 πρέπει να υπάρχουν ισχυρές ενδείξεις για να παραπεμφθεί ένας πρώην πρωθυπουργός σε Προανακριτική και αυτές δεν προκύπτουν μέχρι τώρα.

Τα κινητά

Υπήρχαν σκέψεις στο στενό επιτελείο του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη να παραπεμφθεί η δικογραφία σε εξεταστική επιτροπή που εξετάζει κυρίως πολιτικές ευθύνες και να ακολουθήσει η Προανακριτική για να διερευνήσει τυχόν ποινικές. Η διαδικασία θα ήταν χρονοβόρα. Καθώς και πάλι θα κατέληγε σε Προανακριτική με δεδομένες τις καταγγελίες Αγγελή που ήδη είναι γνωστές και σε πολλά σημεία «καίνε» τον πρώην αν.υπουργό Δικαιοσύνης επελέγη η ΝΔ να πάει κατευθείαν σε Προανακριτική.

Θα ζητηθεί η άρση του τηλεφωνικού απορρήτου για τον κ.Παπαγγελόπουλο και θα αξιολογηθούν και κάποιες χειρόγραφες συστάσεις.

Ο Σαμαράς

Υπέρ της Προανακριτικής εξ αρχής ήταν ο πρώην πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς ο οποίος παραπέμθηκε από την προηγούμενη κυβέρνηση σε Προανακριτική για την Novartis μόνο με βάση τις καταθέσεις προστατευόμενων μαρτύρων και αφού επί δυο χρόνια ήταν στα μανταλάκια, το μέρος της δικογραφίας που τον αφορούσε μπήκε στο αρχείο. «Θα τους πάω μέχρι τέλους», έχει δηλώσει. Κατέθεσε και νέο πολυσέλιδο υπόμνημα στις δικαστικες αρχές με βάση τα νέα στοιχεία που προέκυψαν από τις καταθέσεις Αγγελή.

Τις επόμενες μέρες κλήθηκε και θα καταθέσει ο Γιάννης Στουρνάρας. Σύμφωνα με πληροφορίες του NEWPOST θα καταθέσει και η δικαστικός Ελένη Ράικου που ήταν η πρώτη η οποία μίλησε για τον «Ρασπούτιν» αν και δεν τον κατονόμασε.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης είναι σαφές ότι δεν θέλει να επαναλάβει αυτά για τα οποία κατηγορείται ο προκάτοχος του Αλέξης Τσίπρας ότι δηλαδή έστησε 10 κάλπες στη Βουλή για την παραπομπή των πολιτικών του αντιπάλων σε Προανακριτική η δικογραφία της οποίας τελικά μπαίνει σταδιακά στο αρχείο για τους περισσότερους.

Εάν λειτουργούσε με τον ίδιο τρόπο θα έστελνε το μήνυμα ότι προβαίνει σε ρεβανσισμό. Οπότε η κυβερνητική πλειοψηφία ενώ θα μπορούσε να ταλαιπωρήσει τον Αλέξη Τσίπρα όπως ταλαιπωρήθηκαν και οι δύο πρώην πρωθυπουργοί Παναγιώτης Πικραμμένος και Αντώνης Σαμαράς δεν θα το κάνει. Ούτε βέβαια θα ήθελε η ΝΔ σε μια στιγμή που ο ΣΥΡΙΖΑ βρίσκεται σε εσωκομματική περιδίνηση από την ήττα αναζητώντας την ταυτότητα του μετασχηματισμού του, να προκαλέσει μία συσπείρωση γύρω από τον Αλέξη Τσίπρα.

Άμεσα η Προανακριτική

Οι τελικές αποφάσεις θα παρθούν μετά την αξιολόγηση του υλικού της δικογραφίας. Οι πληροφορίες μέχρι αυτή τη στιγμή αναφέρουν ότι η κοινοβουλευτική πλειοψηφία θα πάρει πρωτοβουλία για την Προανακριτική Επιτροπή προς το τέλος της επόμενης εβδομάδας (χρειάζονται 30 υπογραφές βουλευτών).

ΠΗΓΗ: newpost.gr