in

Υπουργείο Παιδείας: Τι θα γίνει με βαθμούς, απουσίες, φροντιστήρια – Με “απλή δήλωση γονέα” δεν θα μετράνε οι απουσίες

Εν μέσω προβληματισμού από γονείς, αλλά και από μερίδα την επιστημονικής κοινόητας, για το κατά πόσο μπορεί να επιβαρύνει τη διασπορά του κορονοϊού, ανοίγουν στις 11 Μαΐου τα σχολεία για την Γ΄Λυκείου και στις 18 για τις υπόλοιπες τάξεις του Λυκείου και για τα Γυμνάσια.

Η υπουργός Παιδείας Νίκη Κεραμέως, μιλώντας στον ΣΚΑΙ σημείωσε με έμφαση ότι η απόφαση για το άνοιγμα των σχολείων γίνεται με ομόφωνη στήριξη της επιτροπής των ειδικών και πρόσθεσε μάλιστα ότι υπήρχαν και πιο τολμηρές προτάσεις για άνοιγμα των δημοτικών και των νηπιαγωγείων, άλλα υιοθετήθηκε το πιο συντηρητικό σχέδιο.
“Ο καθένας, κάθε κόμμα, μπορεί να λέει ό,τι θέλει εδώ ακούμε τους ειδικούς… Είτε τους εμπιστευόμαστε από την αρχή της κρίσης ή δεν τους εμπιστευόμαστε. Οι ειδικοί έχουν ξεκάθαρα ταχθεί υπέρ του σταδιακού ανοίγματος των εκπαιδευτικών δομών υπό προϋποθέσεις” σημείωσε η κ. Κεραμέως.

Τι θα γίνει με τα Δημοτικά

Ξεκαθάρισε ότι η απόφαση για την επαναλειτουργία των δημοτικών και των νηπιαγωγείων θα ληφθεί προς το τέλος Μαΐου και θα εξαρτηθεί από την πορεία του ίου και από τα επιδημιολογικά δεδομένα. Αν η συνολική πορεία της εξέλιξης του κορονοϊού δεν είναι καθοδική δεν θα ανοίξουν.
Ανέφερε ότι έχουν ληφθεί όλα τα μέτρα ασφάλειας που είναι απαραίτητα στα σχολεία αναφέροντας ότι είναι καθ’ οδόν αντισηπτικά σε όλα τα σχολειά με προτεραιότητα την τρίτη λυκείου, θα γίνεται εξαερισμός καθώς και καθαρισμός δύο φόρες την ήμερα.

Τι θα γίνει με απουσίες και άδειες εκπαιδευτικών

Ειδική άδεια στους εκπαιδευτικούς για συγκεκριμένες παθήσεις και μη προσμετρώμενες απουσίες σε μαθητές εάν οι γονείς δηλώσουν (με μια απλή δήλωση) ότι υπάρχει στο οικογενειακό περιβάλλον άτομο που ανήκει σε ευπαθή ομάδα (υπέρταση, καρδιολογικά προβλήματα, ανοσοκαταστολή κλπ) προβλέπονται στο σχέδιο επαναφοράς στις σχολικές αίθουσες, όπως ανέφερε η κ. Κεραμέως και στο ερώτημα αν μπορεί κάποιος να προφασιστεί πρόβλημα για να μην στείλει το παιδί του στο σχολείο η υπουργός παρέπεμψε στην υπευθυνότητα που πρέπει η κοινωνία να δείξει.
Για τις απουσίες προβλέπεται:
-Θα υπάρχει ιδιαίτερη μέριμνα (πρόβλεψη άδειας) για εκπαιδευτικούς που εμπίπτουν στην κατηγορία ειδικών αδειών απουσίας όπως αυτές έχουν οριστεί από το ΥΠΕΣ.
-Θα υπάρχει η δυνατότητα μη προσμετρώμενης απουσίας για μαθητές που έχουν ειδικό λόγο (βάσει δήλωσης γονέα/κηδεμόνα περί ύπαρξης ατόμου ευπαθούς ομάδας στο σπίτι όπως έχει οριστεί από την Επιτροπή, ή περίπτωση ατόμου που νοσεί).
-Θα προβλέπεται ζωντανή αναμετάδοση του μαθήματος μέσω τηλεκπαίδευσης για όσους μαθητές έχουν ειδικό λόγο απουσίας από το σχολείο.
-Θα υπάρχει πρωτόκολλο ΕΟΔΥ για τη διαχείριση τυχόν συμπτωμάτων που εμφανίζονται σε μέλος της εκπαιδευτικής κοινότητας και διαδικασία ιχνηλάτησης με διαβαθμίσεις ανάλογα με το κάθε περιστατικό.

Αξιολόγηση με βάση το βαθμό των τετραμήνων

Ματαιώνονται, διευκρίνισε η κ. Κεραμέως, οι προαγωγικές και απολυτήριες εξετάσεις, η βαθμολόγηση θα γίνει στη βάση της βαθμολογίας των 4μηνων και της πορείας του μαθητή στη φετινή χρονιά.
-Δεν θα διεξαχθούν προαγωγικές και απολυτήριες εξετάσεις.
-Έμφαση θα δοθεί στην κάλυψη της ύλης, κατόπιν οδηγιών του Ινστιτούτου Εκπαιδευτικής Πολιτικής.
-Η αξιολόγηση των μαθητών θα γίνει βάσει των βαθμών των τετραμήνων.
Απαντώντας σε σχετική ερώτηση, η κ. Κεραμέως, ανέφερε ότι το υπουργείο έχει προχωρήσει τις διαδικασίες για την προμήθεια αντισηπτικών για όλα τα σχολεία που θα λειτουργήσουν σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα που ανακοινώθηκε.

Δύο ζώνες λειτουργίας του σχολείου

Αναλυτικά, όπως ανακοίνωσε η Νίκη Κεραμέως:
-Οι μαθητές θα πηγαίνουν στο σχολεία σε εκ περιτροπής υπο-τμήματα (που θα προκύψουν από τη διαίρεση του τμήματος στα δύο) με στόχο τη μείωση του συγχρωτισμού εντός της ίδιας αίθουσας. Η απόσταση μεταξύ μαθητών θα πρέπει να είναι 1,5 μ. και ανώτατος αριθμός μαθητών εντός τάξης τα 15 άτομα.
-Εκ περιτροπής διδασκαλία στα δύο υπο-τμήματα. Δευτέρα-Τετάρτη-Παρασκευή θα πηγαίνει σχολείο το μισό τμήμα και Τρίτη-Πέμπτη το άλλο μισό, ενώ την επόμενη εβδομάδα θα γίνεται το αντίστροφο. Τα ολιγομελή τμήματα (έως 15 άτομα) θα μπορούν να λειτουργούν καθημερινά.
-Θα υπάρχει πρόγραμμα για μελέτη στο σπίτι για τις ημέρες που οι μαθητές δεν θα είναι σχολείο.

Εξ αποστάσεως φροντιστήριο ή αποστάσεις και όριο 15 ατόμων ανά τμήμα

Τα φροντιστήρια θα ακολουθήσουν τη σταδιακή επαναλειτουργία της αντίστοιχης εκπαιδευτικής βαθμίδας, δηλαδή τα τμήματα της Γ’ Λυκείου ξεκινούν στις 11 Μαΐου, ενώ τα τμήματα της Α’, Β’ Λυκείου και Γυμνασίου καθώς και τα μαθήματα ξένων γλωσσών επανεκκινούν στις 18 Μαΐου.
Τις συνθήκες κάτω από τις οποίες θα γίνονται τα μαθήματα στα φροντιστήρια Μέσης Εκπαίδευσης περιέγραψε ο Γιώργος Χατζητέγας εκπαιδευτικός και φροντιστής: “Τα θέματα των Πανελλαδικών μπορεί να είναι είτε εύκολα είτε δύσκολα, αλλά είναι ίδιος ο αριθμός των εισακτών” ανέφερε.
“Τα φροντιστήρια θα γίνονται διαδικτυακά με προδιαγραφές γιατί οι γονείς ανησυχούν. Εξάλλου υπάρχει και η ισχυρή σύσταση του πρωθυπουργού και της υπουργού Παιδείας”, ανέφερε. Πάντως, σε όποια φροντιστήρια υπάρξει φυσική παρουσία των μαθητών στις αίθουσες, τα τηρηθούν οι αποστάσεις του 1,5 μέτρου και το όριο των 15 μαθητών καθώς και τα μέτρα προστασίας.

Ζαχαράκη: Έτσι θα γίνουν τα μαθήματα στα σχολεία και οι εξετάσεις στα ΑΕΙ και στις ξένες γλώσσες

Χωρίς περικοπές στο ωρολόγιο πρόγραμμα διδασκαλίας, αλλά με μαθήματα μέρα παρά μέρα θα είναι η επαναφορά των μαθητών στα σχολεία.
Μιλώντας στον ΑΝΤ1 η υφυπουργός Παιδείας, Σοφία Ζαχαράκη σημείωσε: “Πορευτήκαμε για καιρό πάνω στις εισηγήσεις των ειδικών, που μας οδηγούσαν σε λήψη αποφάσεων, το ίδιο έγινε και τώρα”, διευκρίνισε η Σοφία Ζαχαράκη, για το άνοιγμα των σχολείων.
Η υφυπουργός Παιδείας διευκρίνισε, ως προς τη λειτουργία της Γ’ Λυκείου ότι “το ωρολόγιο πρόγραμμα παραμένει ως έχει”, αλλά τα μαθήματα θα γίνονται Δευτέρα – Τετάρτη – Παρασκευή, για το μισό τμήμα και για το άλλο μισό την επόμενη εβδομάδα, τις ίδιες μέρες. “Έτσι το δεύτερο μισό τμήμα, θα έχει τη δυνατότητα να παρακολουθήσει ό,τι και οι συμμαθητές τους και τα παιδιά θα έχουν επάρκεια σε ύλη, στον ίδιο αριθμό μαθημάτων”.
Η κ. Ζαχαράκη είπε ότι στα μέτρα υγιεινής στα σχολεία θα δοθούν πάρα πολύ αναλυτικές οδηγίες προς τους διευθυντές, τους εκπαιδευτικούς, τα παιδιά και τους γονείς, για τους κανόνες υγιεινές και θα γίνεται επισταμένο καθάρισμα μέσα στις τάξεις και πολύ συχνός αερισμός στις αίθουσες. Το ενημερωτικό υλικό που θα διανεμηθεί θα είναι έντυπο, ψηφιακό και οπτικοακουστικό.

Δεν προβλέπεται τηλεξέταση για τα Πανεπιστήμια

Όσο αφορά στις εξεταστικές των ΑΕΙ, διαβεβαίωσε ότι θα γίνουν με την ενσωμάτωση των οδηγιών του ΕΟΔΥ και με τρόπο που θα ανακοινωθεί σύντομα. Ξεκαθάρισε πάντως ότι, “δεν προβλέπεται τηλεξετάση”.
Η κ. Ζαχαράκη είπε ότι για τις εξετάσεις σε ξένες γλώσσες, οι αποφάσεις για τη διεξαγωγή τους θα ληφθούν από τους φορείς που διενεργούν τις εξετάσεις, ενώ για τις εξετάσεις σε ειδικά και πρότυπα σχολεία είπε πως “θα υπάρξουν ανακοινώσεις”.
ΠΗΓΗ: thetoc.gr