in ,

Το 2012 έκλεισαν 500 επιχειρήσεις στο νομό

Τη δραματική κατάσταση στην οποία βρίσκονται οι επιχειρήσεις και η οικονομία γενικότερα του Νομού Λασιθίου επιβεβαιώνει η χθεσινή ανακοίνωση του Επιμελητηρίου Λασιθίου, για τον αριθμό των εγγραφών και των διαγραφών επιχειρήσεων στα μητρώα του την περασμένη χρονιά.
Συνολικά 487 επιχειρήσεις του Νομού Λασιθίου έκλεισαν και διαγράφηκαν από τα μητρώα το 2012, ενώ πραγματοποιήθηκαν μόλις 291 εγγραφές νέων επιχειρήσεων. Έτσι το ισοζύγιο εγγραφών – διαγραφών έφτασε στο μείον 196, ενώ τα χρόνια πριν την έναρξη της κρίσης, διπλάσιες ήταν οι επιχειρήσεις που άνοιγαν σε σχέση με αυτές που έκλειναν!

Για να γίνει κατανοητό το μέγεθος του προβλήματος, να αναφέρουμε ότι το 2009 στο Επιμελητήριο Λασιθίου είχαν εγγραφεί 408 επιχειρήσεις και είχαν διαγραφεί 214. Ενώ το 2010 οι εγγραφές ήταν 438 και οι διαγραφές 365. Ιδιαίτερα ανησυχητικός είναι ο αριθμός των διαγραφών, λαμβανομένου υπ’ όψη του συνολικού αριθμού των επιχειρήσεων που αυτή τη στιγμή είναι ενεργές στο Ν. Λασιθίου και που είναι γύρω στις 6.500.

Ο Πρόεδρος του Επιμελητηρίου κ. Θωμάς Χαριτάκης σε δηλώσεις του εκφράζει την ανησυχία και απογοήτευσή του αλλά και επισημαίνει την ανάγκη να αλλάξει η αντιμετώπιση της πολιτείας προς τον ιδιωτικό τομέα, ο οποίος, όπως τονίζει σήμερα υπερφορολογείται και διώκεται παντοιοτρόπως. Αναφορά στα ανησυχητικά αυτά στοιχεία έγινε πάντως και στο χθεσινοβραδινό Δημοτικό Συμβούλιο, που εξέφρασε την αγωνία του για το μέλλον του τόπου.

Αναλυτικό ρεπορτάζ στην έντυπη έκδοση της ΑΝΑΤΟΛΗΣ.