in

Το 2ο Λύκειο Ιεράπετρας στο Παγκρήτιο Μαθητικό Συνέδριο για την Οδική Ασφάλεια [VIDEO]

Το 2ο Λύκειο Ιεράπετρας στο Παγκρήτιο Μαθητικό Συνέδριο για την Οδική Ασφάλεια
(Κολυμβάρι Χανίων, 18/11/2017)
Το Σάββατο 18 Νοεμβρίου 2017 πραγματοποιήθηκε στην έδρα της Ορθοδόξου Ακαδημίας Κρήτης (ΟΑΚ) στο Κολυμβάρι Χανίων το Παγκρήτιο Μαθητικό Συνέδριο για την οδική ασφάλεια. Το Συνέδριο οργανώθηκε από την ΟΑΚ σε συνεργασία με την Περιφερειακή Διεύθυνση Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Κρήτης και το Δήμο Πλατανιά, ενώ έγινε στο πλαίσιο της Παγκόσμιας Ημέρας Μνήμης για τα θύματα Τροχαίων Δυστυχημάτων.
Η διοργάνωση του Συνεδρίου αποκτά ιδιαίτερη σημασία, ιδιαίτερα εάν αναλογιστεί κανείς το βαρύ φόρο αίματος που πληρώνει η Ελλάδα, και η Κρήτη κάθε χρόνο, με τα θύματα, νεκρούς και τραυματίες, πάνω στην άσφαλτο. Ειδικότερα για το νησί, από τις αρχές του 2017 ως και το Σεπτέμβρη που μας πέρασε, ο αριθμός των νεκρών ανήλθε στους 36.
Σύμφωνα με τα στοιχεία του Συλλόγου Πρόληψης Τροχαίων Ατυχημάτων (ΠΡΟΤΑ) Κρήτης, στην Περιφερειακή Ενότητα Χανίων έχουν καταγραφεί τα περισσότερα τροχαία δυστυχήματα με τον αριθμό των νεκρών να είναι 15.
Ακολουθεί η Περιφερειακή Ενότητα Ηρακλείου με 13 νεκρούς από τροχαία, η Περιφερειακή Ενότητα Ρεθύμνου με 5 νεκρούς και η Περιφερειακή Ενότητα Λασιθίου με 2 νεκρούς.
Από τους 36 συνολικά ανθρώπους που έχουν χάσει τη ζωή τους οι 24 ήταν οδηγοί οχημάτων, 5 επιβάτες οχημάτων και 7 πεζοί.
Τα θανατηφόρα τροχαία έχουν καταγραφεί, 22 στο επαρχιακό δίκτυο, 8 στο αστικό και 4 στον Βόρειο Οδικό Άξονα του νησιού ενώ από τους νεκρούς 34 ήταν άνδρες και 2 γυναίκες.
Το 2ο ΓΕΛ Ιεράπετρας εκπροσώπησε την Περιφερειακή Ενότητα Λασιθίου στις εργασίες του Συνεδρίου (μαζί με το 1ο ΓΕΛ Αγίου Νικολάου) με  15 μαθητές-τριες, οι οποίοι συνοδεύονταν από τον Υπ/ντή του σχολείου κ. Βουλόγκα Γεώργιο, και την καθηγήτρια του σχολείου κ. Τσεκούρα Χρυσούλα. Οι μαθητές του σχολείου παρουσίασαν project με τίτλο [τίτλος].
Η διοργάνωση τελούσε υπό την αιγίδα του Προέδρου της Ελληνικής Δημοκρατίας, κ. Προκόπη Παυλόπουλου, ο οποίος παρότι ήταν προγραμματισμένο να παρευρεθεί, λόγω των κακών καιρικών συνθηκών και των καταστροφών που υπέστη η Αττική, απέστειλε χαιρετισμό που αναγνώσθηκε κατά την κήρυξη της έναρξης των εργασιών του Συνεδρίου.
Χαιρετισμούς απηύθυναν: ο Δρ Κωνσταντίνος Ζορμπάς, Γενικός Διευθυντής της ΟΑΚ, ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Κισάμου και Σελίνου κ. Αμφιλόχιος, Πρόεδρος της ΟΑΚ, ο Περιφερειάρχης Κρήτης κ. Σταύρος Αρναουτάκης, ο κ. Ιωάννης Μαλανδράκης, Δήμαρχος Πλατανιά, όπως και ο Αρχιεπίσκοπος Κρήτης κ. Ειρηναίος.
Ακολούθησε η Παρουσίαση Εργασιών των Μαθητών με συντονισμό της Επιστημονικής Συνεργάτιδος της ΟΑΚ, Δρ Μαρίας Χατζηαποστόλου. Οι Αντιπροσωπείες των σχολείων ήταν από τους Νομούς Λασιθίου (1ο ΓΕΛ Αγίου Νικολάου, 2ο ΓΕΛ Ιεράπετρας), Ηρακλείου (ΓΕΛ Νέας Αλικαρνασσού, Πειραματικό ΓΕΛ), Ρεθύμνης (ΓΕΛ Ατσιπόπουλου Πειραματικό ΓΕΛ), Χανίων (ΓΕΛ Κισάμου, ΓΕΛ Κολυμπαρίου, Πατριαρχική Σχολή Κρήτης- Γενικό Εκκλησιαστικό Λύκειο).
Κατά το συνέδριο παρουσιάστηκαν εργασίες μαθητών για τα τροχαία και από τις τέσσερεις περιφερειακές ενότητες του νησιού.

    Μετά την ολοκλήρωση της παρουσίασης των εργασιών, οι μαθητές προχώρησαν στη σύνταξη και την ανάγνωση της Πρώτης Διακήρυξης για τη Ζωή ενώπιον των επισήμων και των Αρχών του τόπου, υποσχόμενοι πως αυτή θα αποτελέσει αφορμή για μια νέα αρχή, που θα οδηγήσει στην πολυπόθητη αλλαγή της νοοτροπίας μας και στην υπεράσπιση της ζωής.
Η συμμετοχή των μαθητών του 2ου Λυκείου Ιεράπετρας (αλλά και γενικότερα όλων των μαθητών που παρακολούθησαν τις εργασίες του Συνεδρίου) αποτελεί μια σημαντική εμπειρία, καθώς η καλλιέργεια οδικής συνείδησης θα πρέπει να αποτελεί μέρος της ευρύτερης εκπαιδευτικής διαδικασίας και μέσα από τέτοιες δράσεις μόνο θετικά αποτελέσματα μπορούν να προκύψουν.

ΠΑΓΚΡΗΤΙΟ ΜΑΘΗΤΙΚΟ ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΓΙΑ ΤΗΝ ΟΔΙΚΗ ΑΣΦΑΛΕΙΑ ΣΤΗΝ ΟΡΘΟΔΟΞΗ ΑΚΑΔΗΜΙΑ ΚΡΗΤΗΣ 18-11-2017