in

Το πακέτο μέτρων του ΥΠΟΙΚ για στήριξη της οικονομίας για τον Κοροναϊό

Εργασία από το σπίτι, σπαστά ωράρια και καταβολή μισθών από το δημόσιο για επιχειρήσεις οι οποίες κλείνουν με κρατική εντολή, στο πακέτο που επεξεργάζεται η κυβέρνηση για την αντιμετώπιση των προβλημάτων από τον κορωνοϊό.

Την πρώτη δέσμη μέτρων στη σκιά του κορωνοϊού προετοιμάζεται να ανακοινώσει η κυβέρνηση, με τις Βρυξέλλες να έχουν δώσει ήδη ένα «σήμα» ευελιξίας όσον αφορά τις δημοσιονομικές δεσμεύσεις.
Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι τα πρώτα μέτρα θα αφορούν τις περιοχές εκείνες όπου με κρατική εντολή έχει σταματήσει η λειτουργία συγκεκριμένων επιχειρήσεων. Με τα μέχρι τώρα δεδομένα αφορούν την Ηλεία, την Αχαϊα και τη Ζάκυνθο όπου έχουν κατεβάσει «ρολά», θέατρα, σινεμά, ιδιωτικά εκπαιδευτήρια και γενικότερα έχουν απαγορευθεί αθλητικές και άλλες εκδηλώσεις.
Στην περίπτωση κλειστών επιχειρήσεων με κρατική εντολή το σχέδιο του οικονομικού επιτελείου προβλέπει αναστολή της καταβολής ΦΠΑ «για κάποιους μήνες», όπως άλλωστε και των ασφαλιστικών εισφορών των προηγουμένων μηνών.
Στη διάρκεια του «λουκέτου» λόγω κορωνοϊού, οι επιχειρήσεις θα απαλλάσσονται από την καταβολή ασφαλιστικών εισφορών, αλλά και από την καταβολή μισθών στους εργαζόμενους. Το δημόσιο θα έρθει να καλύψει την απώλεια εισοδήματος των εργαζομένων.
Παράλληλα έρχονται ανατροπές στις εργασιακές συνθήκες. Για δημόσιο και ιδιωτικό τομέα (όπου χρειάζονται νομοθετικές παρεμβάσεις θα υπάρξουν) καθιερώνονται «σπαστά» ωράρια εργασίας ώστε να περιοριστεί ο συγχρωτισμός των εργαζομένων και να περιοριστεί έτσι ο ρυθμός εξάπλωσης του ιού, ενώ καθιερώνεται και η δυνατότητα εργασίας από το σπίτι…
ΣΕΒ και ΓΣΕΒΒΕ άλλωστε, σύμφωνα με πληροφορίες έχουν κάνει συστάσεις στα μέλη τους προκειμένου να διευκολύνουν με άδειες τους εργαζόμενους, κυρίως όταν υπάρχουν κλειστά σχολεία και να προωθούν λύσεις τηλεργασίας όπου είναι εφικτό.
Το υπουργείο Οικονομικών παρακολουθεί σε καθημερινή βάση τις ανάγκες του συστήματος Υγείας και έχει ήδη χορηγήσει πρόσθετη χρηματοδότηση 15 εκατ. ευρώ. Τις επόμενες ημέρες θα υπάρξει έξτρα χρηματοδότηση σε απόλυτη συνάρτηση με τις ανάγκες.
Την Κυριακή, η Γερμανία αναμένεται να προστεθεί στη λίστα των ευρωπαϊκών χωρών που προχωρούν στην άμεση λήψη μέτρων αν και μέχρι τώρα το μεγαλύτερο «πακέτο» 7,5 δισ. ευρώ έχει ρίξει στην αγορά η Ιταλία η οποία είναι παράλληλα και η χώρα της Ευρώπης με το μεγαλύτερο πρόβλημα στο μέτωπο του κορωνοϊού.
Το ΔΝΤ με εκτενές άρθρο στο Blog του Ταμείου, συνιστά στις κυβερνήσεις να μην «τσιγκουνευτούν» σε μέτρα πρόληψης αλλά και ανακούφισης της οικονομίας. Από την πλευρά του, έχει βάλει στο τραπέζι έκτακτη χρηματοδότηση 50 δισ. δολαρίων για την ανακούφιση χωρών που πλήττονται, ενώ η Κρισταλίνα Γκεοργκίεβα υπενθύμιση ότι η δύναμη πυρός του ΔΝΤ φτάνει το 1 τρισ. δολάρια.
ΠΗΓΗ: euro2day.gr