Menu
in

Το ξεχασμένο φαγητό της παραμονής των Φώτων [PIC]

Οι νεότεροι δε γνωρίζουμε καν ότι το φαγητό αυτό υπάρχει. Οι παλαιότεροι, όμως, κάθε χρόνο την παραμονή των Φώτων στην Κρήτη έτρωγαν μόνο αυτό.
Πρόκειται για τα φωτοκόλλυβα, ένα υπέροχο έδεσμα με διάφορα όσπρια ανακατεμένα και βρασμένα μαζί… Η παραμονή των Φώτων είναι μεγάλη νηστεία για την Ορθόδοξη Εκκλησία. Οι πιστοί δεν πρέπει να τρώνε ούτε λάδι, προκειμένου να μπορούν την επόμενη μέρα να πιουν αγιασμό. Έβαζαν, λοιπόν, σε μια μεγάλη κατσαρόλα, ότι τους βρισκόταν σε σπορικά (δηλαδή ότι έσπερναν οι άνθρωποι παλιά: Φασόλια, ρεβίθια, φακές, κουκιά, φάβα κ.α. Τα έβραζαν και τα έτρωγαν αλάδωτα, ενώ μ’ αυτά τάιζαν και τα ζώα τους εκείνη τη μέρα.
Τάιζαν και τα ζώα, γιατί κατά την παράδοση, το βράδυ εκείνο είναι ανοιχτοί οι ουρανοί και τα ζώα έχουν ανθρώπινη λαλιά. Με τον τρόπο αυτό θεωρούσαν οι άνθρωποι πως καλόπιαναν τα ζώα τους κι εκείνα δεν θα έκαναν παράπονα στο θεό ότι δεν τα περιποιούνται… Τα Φωτοκόλλυβα, λέγονται επίσης ψαροκόλλυβα και παληκάρια, ανάλογα με το μέρος της Κρήτης στο οποίο βρισκόμαστε.

Πηγή:  voltarakia.gr

Leave a Reply

Exit mobile version