in

Το ΕΠΑΛ Αγίου Νικολάου καλεί φορείς και επιχειρήσεις να συμμετέχουν στο «Μεταλυκειακό έτος – τάξη Μαθητείας»

ΕΠΑ.Λ. ΑΓΙΟΥ ΝΙΚΟΛΑΟΥ: ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ ΕΚΔΗΛΩΣΗΣ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΟΣ ΓΙΑ ΠΡΟΣΦΟΡΑ ΘΕΣΕΩΝ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΣΤΑ ΠΛΑΙΣΙΑ ΤΟΥ ΘΕΣΜΟΥ «ΜΕΤΑΛΥΚΕΙΑΚΟ ΕΤΟΣ-ΤΑΞΗ ΜΑΘΗΤΕΙΑΣ»

Το Υπουργείο Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων (ΥΠ.Π.Ε.Θ.) με το Νόμο 4386/2016 αναδιάρθρωσε τη δομή της επαγγελματικής εκπαίδευσης και προχώρησε σε ειδικές ρυθμίσεις για τη θεσμοθέτηση της Μαθητείας για τους αποφοίτους των Επαγγελματικών Λυκείων.

Κατά την άμεση εφαρμογή του «Μεταλυκειακού έτους – τάξης Μαθητείας» στην Ελλάδα εφαρμόζεται το δυϊκό σύστημα εκπαίδευσης (μαθητείας) με διάρκεια 9 μηνών και περιλαμβάνει:

α) μαθητεία με εκπαίδευση στο χώρο εργασίας διάρκειας είκοσι οκτώ (28) ωρών εβδομαδιαίως, επιμερισμένο κατ’ ελάχιστον σε τέσσερις (4) ημέρες  και

β) μαθήματα Ειδικότητας και Προπαρασκευαστικά Μαθήματα Πιστοποίησης στη σχολική μονάδα, διάρκειας διακοσίων τριών (203) ωρών. Το πρόγραμμα αυτό διδάσκεται μία (1) ημέρα την εβδομάδα για επτά (7) διδακτικές ώρες από εκπαιδευτικό προσωπικό του ΥΠ.Π.Ε.Θ., σε σχολικές μονάδες ΕΠΑ.Λ. ή/και σε Εργαστηριακά Κέντρα (Ε.Κ.).

Την ευθύνη υλοποίησης του «Μεταλυκειακού έτους – τάξης Μαθητείας» έχει το ΕΠΑ.Λ. ή το Εργαστηριακό Κέντρο (Ε.Κ.).

Προϋπόθεση εγγραφής στο «Μεταλυκειακό έτος – τάξη Μαθητείας» είναι η κατοχή από τον ενδιαφερόμενο απολυτηρίου και πτυχίου του Δευτεροβάθμιου κύκλου σπουδών του ΕΠΑ.Λ., καθώς και παλαιότερων τύπων σχολείων Τεχνικής Επαγγελματικής Εκπαίδευσης ισότιμων με το ΕΠΑ.Λ., χωρίς όριο ηλικίας.

Οι ειδικότητες που είναι δυνατό να προσφερθούν στο «Μεταλυκειακό Έτος – τάξη Μαθητείας» της σχολικής περιόδου 2018-2019 από το ΕΠΑ.Λ. Αγίου Νικολάου είναι οι ακόλουθες:

 

Για τον Τομέα «Ηλεκτρολογίας, Ηλεκτρονικής και Αυτοματισμού»:

  • Τεχνικός Ηλεκτρονικών και Υπολογιστικών Συστημάτων, Εγκαταστάσεων Δικτύων και Τηλεπικοινωνιών

Για τον Τομέα «Πληροφορικής»:

  • Τεχνικός Εφαρμογών Πληροφορικής
  • Τεχνικός Η/Υ και Δικτύων Η/Υ

Για τον Τομέα «Διοίκησης Οικονομίας»:

  • Υπάλληλος Διοίκησης και Οικονομικών Υπηρεσιών
  • Υπάλληλος Τουριστικών Επιχειρήσεων
  • Υπάλληλος Εμπορίας και Διαφήμισης

 

Σύμφωνα µε τις ισχύουσες διατάξεις, κατά τη διάρκεια του προγράμματος, οι μαθητευόμενοι αμείβονται µε ημερομίσθιο ίσο προς το 75% επί του κατώτατου ημερομισθίου του ανειδίκευτου εργάτη, δηλαδή  µε 17,12€ για τους μαθητευόμενους κάτω των 25 ετών και 19,64€ για τους μαθητευόμενους άνω των 25 ετών. Η επιβάρυνση του εργοδότη και στις δύο περιπτώσεις είναι 9,35€.

 

Παρακαλούνται οι δημόσιοι φορείς αλλά και οι ιδιωτικές επιχειρήσεις του Δήμου Αγίου Νικολάου που ενδιαφέρονται να συμμετάσχουν στην  υλοποίηση του  «Μεταλυκειακού έτους – τάξης Μαθητείας» αποφοίτων του ΕΠΑ.Λ. Αγίου Νικολάου να επικοινωνήσουν με το Σχολείο ώστε να  ενημερωθούν και να αναφέρουν τους τομείς στους οποίους μπορούν να προσφέρουν θέσεις εργασίας ώστε να απασχολήσουν τους ενδιαφερόμενους αποφοίτους.

 

Η προσφορά των θέσεων γίνεται ηλεκτρονικά στην ιστοσελίδα http://www.oaed.gr/angelia-theseon-matheteias και πρέπει να έχει ολοκληρωθεί μέχρι τις 15 Ιουνίου 2018.

 

Ταυτόχρονα, καλούνται όσοι απόφοιτοι και κατέχοντες πτυχίο στις παραπάνω ειδικότητες ενδιαφέρονται για συμμετοχή σε τμήματα Μαθητείας, τα οποία αναμένεται να λειτουργήσουν από Σεπτέμβρη – Οκτώβρη 2018, να επικοινωνήσουν με το ΕΠΑ.Λ. Αγίου Νικολάου το συντομότερο δυνατό. Αξίζει να σημειωθεί πως η ολοκλήρωση του «Μεταλυκειακού έτους – τάξης Μαθητείας» οδηγεί σε απόκτηση πτυχίου επιπέδου 5, ενώ δεν υπάρχει ηλικιακό όριο για τους υποψήφιους μαθητευόμενους.

 

Τα τηλέφωνα επικοινωνίας του Σχολείου μας είναι: 2841025978 και 2841083189.

Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με το θεσμό της Μαθητείας (Νομικό Πλαίσιο, Ειδικότητες, Λειτουργία Τμημάτων, Αιτήσεις Υποψηφίων Μαθητευομένων, Διαχείριση, Αξιολόγηση και Υποχρεώσεις – Δικαιώματα Συμβαλλόμενων Μερών) μπορείτε να επισκεφθείτε την ιστοσελίδα του Σχολείου μας: http://www.epalan.gr

 

Η Δ/ντρια του ΕΠΑ.Λ. Αγίου Νικολάου

Αθανασοπούλου Χαρίκλεια