in

Το Εκτελεστικό Συμβούλιο της Unesco θα προτείνει την 26η Νοεμβρίου ως Παγκόσμια Ημέρα Ελιάς

Στην 206η συνεδρίαση του Εκτελεστικού Συμβουλίου της Unesco συζητήθηκε, κατόπιν αιτήματος του Λιβάνου και της Τυνησίας, η πρόταση να οριστεί η 26η Νοεμβρίου ως Παγκόσμια Ημέρα Ελιάς.

Ο κ. Ghazi Guerairi, πρέσβης της Τυνησίας στην Unesco, τονίζει πως «η ελιά είναι σύμβολο της ειρήνης, της σοφίας και της αρμονίας και συμβάλλει στην οικονομική και κοινωνική αειφόρο ανάπτυξη. Ο ορισμός της Παγκόσμιας Ημέρας για την Ελιά θα βοηθήσει στην προώθηση αυτών των παγκόσμιων ιδανικών, που ενώνουν τους ανθρώπους και τις κουλτούρες, ενώ θα υποστηρίξει και την προστασία αυτού του υπεραιωνόβιου δέντρου διατηρώντας τις αξίες του».
Επίσης, ο Τυνήσιος πρέσβης επεσήμανε ότι αποτελεί φορέα ενότητας και δείγμα της ποικιλομορφίας των πολιτισμών, καθώς εδώ και πολλά χρόνια καλλιεργείται σε πολλά μέρη του κόσμου. Η ελιά έχει αναδειχθεί σε ισχυρό πολιτιστικό σύμβολο, γι αυτό άλλωστε πραγματοποιούνται και πλήθος εκδηλώσεων τέχνης και πολιτισμού, ενώ αποτελεί και πεδίο διαλόγου και ανταλλαγής γνώσεων.
Στη συνέχεια κατέδειξε τη σημασία της ελαιοκαλλιέργειας προκειμένου να ενισχυθούν οι τοπικές κοινωνίες, χωρίς να παραλείψει τις θετικές επιπτώσεις στην απασχόληση και στο φυσικό περιβάλλον σε συνδυασμό με την αειφόρο ανάπτυξη κατά της ερημοποίησης και της κλιματικής αλλαγής.
Τέλος, ο κ. Guerairi υπενθύμισε τις ευεργετικές επιδράσεις στην υγεία των ανθρώπων.
Όλα τα παραπάνω, σύμφωνα με τον ίδιο, είναι εφικτά, εάν διαδοθεί περαιτέρω η ελαιοκομία, καλώντας, καταληκτικά, τη Γενική Συνέλευση της Unesco να επικυρώσει την 26η Νοέμβρη ως Παγκόσμια Ημέρα για την Ελιά.
ΠΗΓΗ: olivenews.gr –  www.mercacei.com