in

Τουρισμός: Ο φόρος στη διαμονή “καίει” τα πακέτα των tour operator

Τις αρνητικές επιπτώσεις στην τουριστική αγορά και κυρίως στην ανταγωνιστικότητα των ελληνικών τουριστικών πακέτων από την εφαρμογή του φόρου στη διανυκτέρευση (το μέτρο θα ισχύσει από το Ιανουάριο του 2018) αντιμετωπίζουν ήδη οι επιχειρηματίες του κλάδου στις επαφές τους με τους touroperators, σε μια περίοδο που υπογράφονται οι συμφωνίες για τα συμβόλαια της επόμενης σεζόν.
Όπως αναφέρουν στο Capital.gr στελέχη του Τουρισμού, υπάρχει πίεση για απορρόφηση του τέλους στη διαμονή από τα καταλύματα, ενώ παρά την εκρηκτική άνοδο των αφίξεων- φέτος ο αριθμός των ξένων τουριστών στην Ελλάδα αναμένεται να φτάσει τα 30 εκατ.- υπάρχουν φόβοι για μείωση των αεροπορικών θέσεων από μεγάλους τουριστικούς ομίλους του εξωτερικού και για περιορισμό της ζήτησης, σε περίπτωση που οι τιμές επιβαρυνθούν περαιτέρω εξαιτίας του τέλους διανυκτέρευσης.
Το θέμα μονοπώλησε τη συνάντηση που είχε χθες το προεδρείο του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων με το Πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα, με τους φορείς του κλάδου να εισπράττουν ένα “ναι” και δύο “ίσως”.
Το “ναι” αφορούσε στην επιβολή του νέου φόρου στη διαμονή, δεδομένου πως από την Κυβέρνηση δεν τίθεται ζήτημα απόσυρσης του μέτρου, παρά το γεγονός πως το δημοσιονομικό όφελος είναι μικρότερο των αρχικών εκτιμήσεων. Στα κρατικά ταμεία αναμένεται να εισρεύσουν από τα ξενοδοχεία και τα ενοικιαζόμενα δωμάτια περίπου 75 εκατ. ευρώ.
Τα δύο “ίσως” είχαν να κάνουν αφενός με την επανεξέταση της χρονικής περιόδου ισχύος του τέλους διαμονής, αφετέρου με το ΦΠΑ σε εστίαση, διανυκτέρευση και μεταφορές. Σύμφωνα με πληροφορίες του Capital.gr, το προεδρείο του ΣΕΤΕ ζήτησε ο φόρος να μην ισχύσει όλο το χρόνο, αλλά μόνο το τρίτο τρίμηνο, όπου καταγράφεται ο μεγαλύτερος όγκος των εσόδων και των αφίξεων.
Οι επιχειρηματίες του χώρου εκφράζουν τη βεβαιότητα πως ο στόχος των 75 εκατ. ευρώ θα επιτευχθεί με βάση τον περσινό αριθμό των διανυκτερεύσεων και τον καταμερισμό των ξενοδοχειακών επιχειρήσεων. Σε περίπτωση εντούτοις που το τέλος έχει ετήσια ισχύ, τότε το πλήγμα για τις μικρές επιχειρήσεις και τα καταλύματα λίγων δωματίων θα είναι σαρωτικό. Το ίδιο μεγάλες θα είναι οι συνέπειες και για το χειμερινό Τουρισμό, όπως τονίζουν.
Ο Πρωθυπουργός φάνηκε να είναι ανοικτός στην παραπάνω πρόταση, λέγοντας πως το θέμα θα συζητηθεί με το υπουργείο Οικονομικών και εφόσον διασφαλιστεί πως ο δημοσιονομικός στόχος θα επιτευχθεί, θα ζητηθεί η σύμφωνη γνώμη και των εκπροσώπων των θεσμών. Αρχικά ανέφερε η συζήτηση να γίνει από το Σεπτέμβριο, εντούτοις οι εκπρόσωποι του ΣΕΤΕ απάντησαν πως ο χρόνος πιέζει, αφού τώρα είναι η στιγμή που κλείνονται οι συμφωνίες με τους tour operators.
Όσον αφορά τους φορολογικούς συντελεστές, ο κ. Τσίπρας άφησε ανοικτό το “παράθυρο” για τη μείωσή τους, αλλά αυτό θα συζητηθεί από το Σεπτέμβριο του 2018.
Ο φόρος διαμονής θα ανέρχεται στα 4 ευρώ ανά διανυκτέρευση ανά δωμάτιο στα ξενοδοχεία 5 αστέρων, στα 3 ευρώ στα ξενοδοχεία 4 αστέρων, στο 1,5 ευρώ στα ξενοδοχεία 3 αστέρων και στα 0,50 ευρώ στα ξενοδοχεία 1 έως 2 αστέρων καθώς και στα ενοικιαζόμενα δωμάτια.
ΠΗΓΗ: capital.gr –  Βασιλική Κουρλιμπίνη