in ,

Τι πρέπει να πληρώσουμε μέχρι το τέλος του χρόνου

Εχοντας εισπράξει πλέον –τουλάχιστον στη μεγάλη πλειοψηφία τους καθώς τα παρατράγουδα δεν έλειψαν ούτε φέτος- τον 13ο μισθό, τα νοικοκυριά καλούνται να αντιμετωπίσουν τις τελευταίες (ουκ ολίγες) υποχρεώσεις της χρονιάς.
Ένα δις. ευρώ αφορά στα τέλη κυκλοφορίας ενώ περισσότερα από 500 εκατ. ευρώ είναι η προτελευταία δόση του ΕΝΦΙΑ. Επιπλέον 500 εκατ. ευρώ οφείλουν να δώσουν οι επιχειρήσεις για την τελευταία δόση εισοδήματος νομικών προσώπων αν και με τον συμψηφισμό που θα γίνει με την επιστροφή από τη «διόρθωση» της προκαταβολής, το τελικό ποσό θα πέσει κάτω από τα 370 εκατ. ευρώ.
Αν προστεθούν και οι ασφαλιστικές εισφορές του Νοεμβρίου αλλά και ο ΦΠΑ Νοεμβρίου για τις επιχειρήσεις που τηρούν διπλογραφικά βιβλία (γ’ κατηγορίας) ο τελικός λογαριασμός για το «κλείσιμο» του έτους ανεβαίνει πάνω από τα τρία δις. ευρώ για φυσικά και νομικά πρόσωπα.

Τα δύο «όπλα»

Ποια «όπλα» έχουν στα χέρια τους όσοι θέλουν να κρατήσουν μέρος της ρευστότητάς τους στην άκρη; Τα εξής δύο: την πιστωτική τους κάρτα αλλά και την πάγια ρύθμιση των ληξιπρόθεσμων οφειλών.

  1. Η πιστωτική κάρτα μπορεί να χρησιμοποιηθεί και για την πληρωμή των τελών κυκλοφορίας και για την πληρωμή της προτελευταίας δόσης του ΕΝΦΙΑ. Αρκεί να έχει υπόλοιπο. Η οφειλή «σπάει» σε 12 δόσεις χωρίς επιβάρυνση. Αρκεί η πληρωμή να γίνει εμπρόθεσμα (πριν δηλαδή την 31η Δεκεμβρίου) και οι δόσεις να καταβάλλονται και αυτές στις ημερομηνίες που θα ορίζει η τράπεζα.
  2. Η πάγια ρύθμιση μπορεί να αξιοποιηθεί είτε φέτος, είτε του… χρόνου. Προσοχή όμως: από το νέο έτος, οι δόσεις της πάγιας ρύθμισης θα γίνουν από 12, 24 χωρίς εισοδηματικό κριτήριο (σ.σ υπάρχει μόνο ο περιορισμός της ελάχιστης δόσης των 30 ευρώ). Δεν είναι καθόλου δεδομένο όμως ότι η νέα πάγια ρύθμιση θα είναι έτοιμη με την αλλαγή της χρονιάς. Γι’ αυτό το καλύτερο που έχουν να κάνουν οι ενδιαφερόμενοι είναι να τακτοποιήσουν το χρέος τους πριν καταστεί ληξιπρόθεσμο ώστε να μην έχουν μπλεξίματα. Και προσοχή: τα τέλη κυκλοφορίας δεν συνιστούν οφειλή προς το δημόσιο και δεν μπορούν να ενσωματωθούν στην πάγια ρύθμιση. Το ποσό σπάει σε δόσεις αποκλειστικά με τη χρήση πιστωτικής κάρτας.