in , ,

Τι περιμένουμε ακόμα από την Αμφίπολη; Ποιο ήταν πρώτο πολεμικό ατμόπλοιο στην παγκόσμια ιστορία και ο Μινωικός πολιτισμός στην Κρήτη, video

 
 
Για λίγες μέρες ξεκούρασης βρέθηκε στην περιοχή του Οροπεδίου Λασιθίου ο αρχιτέκτονας Μιχάλης Λεφαντζής ένας από τους επιστήμονες που έχουν ρόλο πρωταγωνιστικό  σε μια κλειστή ομάδα επιστημόνων που εργάζονται στην ανασκαφή της Αμφίπολης και όχι μόνο.

Ο ίδιος δε πρόσφατα ανακάλυψε το Καρτερία, το πρώτο ατμοκίνητο πολεμικό πλοίο στον κόσμο, μέρη του οποίου είναι εντοιχισμένα στο κτίριο της διοίκησης του ναύσταθμου Σαλαμίνας ενώ άλλα κομμάτια του χρησιμοποιήθηκαν ως υποστυλώματα ενός προβλήτα.
Εργαζόμενος στο Υπουργείου Πολιτισμού με συνείδηση σε ότι κάνει, εργατικός, παθιασμένος με την δουλειά του, πιστός στην συναδελφική επιστημονική εμπιστοσύνη, απλός και καθημερινός σχεδόν πάντα με μια βαλίτσα έτοιμη για την επόμενη αποστολή  και όχι και τόσο θετικός στις σχέσεις του με τα μέσα ενημέρωσης καθώς όπως λέει πρώτα η δουλειά, η επιστημονική αναγνώριση του κάθε ευρήματος και μετά οι ανακοινώσεις και οι παρουσιάσεις.

Το fonien.gr  τον συνάντησε στο Ψυχρό οροπεδίου σε στιγμές που χαίρονταν την φύση περπατώντας σε αυτήν  και συνομίλησε μαζί του σε μια στάση για ξεκούραση. Μας μίλησε για τις εξελίξεις στις ανασκαφές στην περιοχή της Αμφίπολης και τι περιμένουμε ακόμα το μνημείο αυτό να μας δείξει, τον ακούσαμε να μας περιγράφει λεπτό προς λεπτό την ανακάλυψη των πρώτων πολεμικών ατμόπλοιων του κόσμου και βέβαια να μιλά με δέος για την Κρήτη.
 
Είναι πτυχιούχος του Τμήματος Αρχιτεκτονικής του ΑΠΘ και διδάκτορας του Τμήματος Επικοινωνίας και ΜΜΕ του Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών. Εργάζεται ως αρχιτέκτων -μελετητής στη Επιτροπή Νότιας Κλιτύος Ακροπόλεως, ενώ είναι μέλος της αποστολής τεχνικών που εκπονεί τη φωτογραμμετρική και αρχιτεκτονική αποτύπωση και τεκμηρίωση του μνημείου του Πανίερου Ναού της Αναστάσεως στην Ιερουσαλήμ.
 
Εχει ακόμη εργαστεί στη συντήρηση του Ιερού Ναού του Αγίου Νικολάου της Οχιάς, στην περιοχή της Μέσα Μάνης, αλλά και στην αποκατάσταση του κτιρίου της Κίνησης Λιμένος στον Ναύσταθμο Σαλαμίνος και στη μελέτη αποκατάστασης του παλιού υπουργείου Ναυτικών -οικίας Σκυλίτση.
Παράλληλα, συμμετείχε σε αρκετά ερευνητικά προγράμματα ελληνικών πανεπιστημίων και δίδαξε σε σεμινάρια, οργανωμένα κυρίως από την Ευρωπαϊκή Ενωση.
ΘΑΝΟΣ Κ.
δείτε την πολύ ενδιαφέρουσα κουβέντα που κάναμε

fonien.gr - O Μιχάλης Λεφαντζής για Αμφίπολη και ατμόπλοια στην επανάσταση