in

Τι να μην κάνετε ποτέ στον υπολογιστή σας – 10 πράγματα

Ο υπολογιστής μας μπορεί να αντέξει αρκετή δόση κατάχρησης, μπορείς να τον κλωτσήσεις, να τον χτυπήσεις, να τον φτύσεις και ένα κάρο άλλα πράγματα χωρίς να το χαλάσεις αλλά τα παρακάτω 10 πράγματα είναι άκρως απαγορευτικά και αποτελούν ηθικό κανόνα κάθε κατόχου ηλ. υπολογιστή. Αυτά είναι τα λάθη που πραγματικά μπορεί να σου κοστίσουν…

1. Μην ξεχάσεις να τον καθαρίσεις

ventblockers_fansΤο να διατηρείς ανεμπόδιστη ροή αέρα στο εσωτερικό του υπολογιστή σου είναι εξαιρετικά σημαντικό για την απόδοση και τη μακροζωία του. Η σκόνη και η βρωμιά μπορεί να μαζευτεί πολύ γρήγορα, εκτός και αν καθαρίζεις συχνά το εσωτερικό του, και μπορεί να οδηγήσει σε υπερθέρμανση, μόνιμη ζημιά σε ζωτικά εξαρτήματα του υπολογιστή και μια δόση ενοχής όταν έρχονται οι φίλοι σου σπίτι και βλέπουν τον υπολογιστή σου σε αυτό το χάλι.

Βάλε μια υπενθύμιση κάθε 2-3 μήνες και βρες λίγο χρόνο να καθαρίσεις το εσωτερικό του υπολογιστή με πεπιεσμένο αέρα (προσοχή όχι μέσα στο σπίτι) και μιας και το ξεκίνησες γύρνα και λίγο το πληκτρολόγιο ανάποδα να φύγουν όλα τα ψίχουλα από το τοστάκι που τρως κάθε πρωί πάνω του διαβάζοντας ειδήσεις (ή διαβάζοντας “ειδήσεις” στο facebook).

2. Ποτέ μην τον βάζεις απευθείας στην πρίζα

Ποτέ μα ποτέ μην βάζεις τον υπολογιστή σου απευθείας στην πρίζα στον τοίχο. Πάντα να τον έχεις σε κάποιο UPS* ή πολύπριζο με προστασία. Μια απότομη αύξηση της τάσης μπορεί εύκολα να ‘κάψει’ το πολύτιμο εργαλείο σου. Οι απλές πρίζες δεν προσφέρουν καμία προστασία από απότομες μεταβολές στην τάση του ρεύματος.

3. Ποτέ μην καθαρίζεις την οθόνη με διαλύτη (σπρέι καθαριστικά κλπ)

Μην χρησιμοποιείς σπρέι καθαριστικά για να καθαρίσεις την οθόνη του υπολογιστή σου. Αντί για αυτά μπορείς να χρησιμοποιήσεις ένα στεγνό πανάκι ή έστω λίγο υγρό, προσοχή όχι να στάζει! Μην χρησιμοποιείς σάλιο. Βασικά, ίσως το σάλιο να μην πειράζει. Οκ, φτύσε την οθόνη και μετά καθάρισέ την με ένα στεγνό πανί. Γενικά σάλιο μπορείς να χρησιμοποιήσεις (αν αυτό σου αρέσει) αλλά ΠΟΤΕ καθαριστικά με διαλύτες!

4. Μην κλείνεις το πορτάκι του CD/DVD/Blueray player απλά σπρώχνωντάς το

Πως άνοιξες το πορτάκι; Μήπως χρησιμοποίησες κάποιο λοστό; Μήπως έβαλες στη σχισμή κάποιο κατσαβίδι για να το ανοίξεις; ΟΧΙ, πάτησες το μικρό κουμπάκι που έχει από κάτω. Χρησιμοποίησε λοιπόν το ίδιο για να το κλείσεις, για αυτό το λόγο το έβαλαν εκεί. Κακιά συνήθεια όλων μας…

5. Μην κλείνεις τον υπολογιστή χωρίς λόγο βγάζοντας τον από την πρίζα εν ώρα λειτουργίας4722.error

Ξέρω, ξέρω “Μα ρε Μιχάλη, έχασα σε κακό σημείο στο παιχνίδι και ξεκίνησε να κάνει autosave. Πως να το σταματούσα;”. Πολύ λογικός λόγος να βγάλεις τον υπολογιστή από την πρίζα δε λέω αλλά μην ξεχνάς ότι αυτή την ώρα στον σκληρό δίσκο γράφονται δεδομένα, την στιγμή που τον σταματάς πολλάπλασιάζεις τις πιθανότητες να γίνουν κάποια σφάλμα στον δίσκο και μετά τρέχα γύρευε. Πάντα περιμένουμε να ολοκληρωθεί η ενέργεια που κάνει ο υπολογιστής πριν τον κλείσουμε. Υπάρχουν βέβαια περιπτώσεις που δεν μπορείς να κάνεις αλλιώς αλλά θα τις σχολιάσουμε αυτές μια άλλη φορά. Επίσης για τους κατόχους λαπτοπ με το κακό συνήθειο να πατούν το κουμπί για κάποια δευτερόλεπτα μέχρι να κλείσει να τους υπενθυμίσω ότι είναι το ίδιο με το να βγάζουν έναν σταθερό υπολογιστή που δουλεύει από την πρίζα.

6. Μην εγκαθιστάς drivers, windows updates ή ότιδήποτε χρειάζεται επανεκκίνηση χωρίς να κάνεις πανεκκίνηση

Το ήξερες ότι κάθε φορά που κάνεις εγκατάσταση κάποιου driver, κάποιου windows update ή του καινούριου Need For Speed θα πρέπει να κάνεις επανεκκίνηση στον υπολογιστή σου; Μάθε λοιπόν ότι η Microsoft μετά από αρκετές έρευνες κατάλαβε ότι επειδή κανένας δεν έκανε επανεκκίνηση μετά από μια εγκατάσταση έχει ορίσει όλες οι εγκαταστάσεις windows update στα Window 8 να γίνονται όταν κλείνει ο υπολογιστής και μάλιστα μετά από μια εγκατάσταση επιβάλει το κλείσιμό του. Στα επόμενα Windows 10 λέγεται ότι θα μπει υποχρεωτική επανεκκίνηση μετά από κάθε εγκατάσταση, είτε προγράμματος είτε παιχνιδιού. Πολλά προβλήματα αργών συστημάτων οφείλονται στο ότι οι χρήστες αγνοούν το μήνυμα “Πρέπει να γίνει επανεκκίνηση στο σύστημα για να λειτουργήσει σωστά η εγκατάσταση. Πατήστε Ναι για άμεση επανεκκίνηση ή Οχι για χειροκίνητη επανεκκίνηση αργότερα”. Την επόμενη φορά σκέψου το διπλά πριν πατήσεις Οχι.

7. Μην εγκαθιστάς ή απεγκαθιστάς προγράμματα τα οποία δεν ξέρεις τι κάνουν

Πόσες φορές θες να κατεβάσεις μια ταινία -συγνώμη να κατεβάσεις ένα αρχείο βίντεο ήθελα να πω, απαγορεύεται να κατεβάζουμε ταινίες τις οποίες δεν έχουμε πληρώσει- και δεν έχεις χώρο στο δίσκο και λες ‘Ας διαγράψω το ioassist manager’ και ξαφνικά δεν δουλεύουν τα κουμπάκια πάνω στο λαπτοπ, ξέρεις αυτά που ρυθμίζουν την ένταση ή που αλλάζουν τραγούδια κλπ ή ψάχνεις κάτι για να κατεβάζεις βίντεο από το Youtube -και αυτό απαγορεύεται- και κατεβάζεις το πρώτο διαθέσιμο πρόγραμμα που βρίσκεις στο google, ξαφνικά το γνωστό φόντο της ελληνικής αστυνομίας βρίσκεται στην οθόνη σου προτρέποντας σε να αγοράσεις μια 100αρα paysafe για να σε ξεκλειδώσει. Χρυσός κανόνας λοιπόν, ΠΟΤΕ δεν διαγράφουμε ή εγκαθιστούμε κάτι το οποίο δεν ξέρουμε τι είναι, τι κάνει ή ποια είναι η προέλευσή του.

8. Μην ξεχάσεις να εγκαταστήσεις antivirusvirus

Όσο εξπέρ κι αν είσαι με τους υπολογιστές πάντα υπάρχει η πιθανότητα να πέσει ιός στο σύστημά σου, από ένα κρακ για παιχνίδι, από ένα torrent, από μια φωτογραφία (ξέρεις εσύ) κλπ. Θα πρέπει λοιπόν να έχεις πάντα εγκατεστημένο και κυρίως ενημερωμένο antivirus. Έχω πολλά και καλά να προτείνω, από δωρεάν μέχρι επί πληρωμή αλλά θα το κάνω άλλη φορά και αυτό σε ένα review των καλύτερων antivirus. Θα γλυτώσεις πολύ κόπο και ίσως πολλά δεδομένα.

9. Μην ξεχνάς να κάνεις backup

Υπάρχουν 3 μεγάλες κατηγορίες χρηστών ηλ. υπολογιστών, αυτοί που ο υπολογιστής είναι αντικείμενο δουλειάς, αυτοί που χρησιμοποιούν τον υπολογιστή κυρίως για αποθήκευση προσωπικών δεδομένο όπως φωτογραφίες, βίντεο, έγγραφα κλπ και οι χρήστες facebook. Το νούμερο 9 στη λίστα αναφέρεται στις 2 πρώτες κατηγορίες χρηστών, αυτούς δηλαδή που έχουν δεδομένα που δεν θέλουν να χάσουν. Υπάρχουν πολλοί λόγοι που μπορεί να χαθούν δεδομένα από έναν υπολογιστή, όπως να ‘καεί’ ο σκληρός δίσκος, να διαγραφούν από αμέλεια του χρήστη ή να τα διαγράψουν τα πιτσιρίκια που θέλουν χώρο για να εγκαταστήσουν το update του Minecraft. Για το λόγο αυτό το backup δηλαδή το εφεδρικό αντίγραφο στα ελληνικά είναι αναγκαίο. Προμηθευτείτε έναν εξωτερικό σκληρό και βάλτε μέσα ότι δεν θέλετε να χάσετε, μετά πάρτε άλλον ένα και βάλτε μέσα ακριβώς τα ίδια για να τα έχετε 2 φορές. Επαναλάβετε την διαδικασία κάθε βδομάδα.

10. Μην ακούς τον καθένα όταν έχεις κάποιο πρόβλημα με τον υπολογιστή σου

‘Εγώ το κλείνω και τον ξανανοίγω και παίζει’, ‘Εγώ πατώ το κουμπί λίγη ώρα μέχρι να κλείσει και παίζει’, ‘Τον βγάζω από την πρίζα και μετά παίζει’. Ναι, εγώ τον κάνω ένα ζεστό μπανάκι και τον τυλίγω με λακέρδα και παίζει μουσική. Μην ακούτε ότι λέει ο καθένας αν αντιμετωπίσετε κάποιο πρόβλημα, μπορεί να κάνετε τα πράγματα χειρότερα, πολύ χειρότερα. Βρείτε ένα επισκευαστικό κέντρο που κάνει αυτή τη δουλειά καθημερινά και μπορείτε να εμπιστευθείτε. Πάρτε συμβουλή από κάποιον γνωστό με αρκετή εμπειρία. Δεν λύνουν όλα με ένα φορμάτ και το φορμάτ δεν είναι πάντα αναγκαίο. Αυτά.

 

Μιχάλης Παπαντωνάκης – The Gadget Junkie

Η στήλη είναι προσφορά του ZuperService.gr που σύντομα θα ανοίξει τις πύλες του στον Άγιο Νικόλαο

site_logo_medium