in

Τη νέα διώρυγα του Σουέζ εγκαινίασε ο πρόεδρος της Αιγύπτου αλ-Σίσι (VIDEO)

Τη νέα διώρυγα του Σουέζ εγκαινίασε ο πρόεδρος της Αιγύπτου Αμπντέλ Φατάχ αλ-Σίσι, κατά τη διάρκεια εκδήλωσης, στην οποία δίνουν το παρών ηγέτες από όλον τον κόσμο, μεταξύ των οποίων και ο Αλέξης Τσίπρας.
Ο Αιγύπτιος πρόεδρος, σε μία φαντασμαγορική τελετή, έδωσε εντολή στο πρώτο πλοίο να διασχίσει τη νέα διώρυγα του Σουέζ.
Σημειώνεται ότι η νέα διώρυγα επί της ουσίας συνιστά διαπλάτυνση της παλαιάς, δίνοντας σημαντική ώθηση στη ναυτιλία της ευρύτερης περιοχής.

Η κατασκευή της στοίχησε 8 δισ. δολάρια και ολοκληρώθηκε σε διάρκεια μόλις ενός έτους.
«Το άνοιγμα της νέας διώρυγας σηματοδοτεί την απαρχή ενός νέου σχεδίου για την περιοχή του Σουέζ, στο οποίο θα περιλαμβάνεται και η επέκταση του λιμανιού» τόνισε ο αλ-Σίσι.
 

Όσον αφορά το ζήτημα των τζιχαντιστών του Ισλαμικού Κράτους, ο Αιγύπτιος πρόεδρος τόνισε ότι «στεκόμαστε ενάντια στην πλέον επικίνδυνη τρομοκρατική ιδεολογία, η οποία θα μπορούσε να κάψει όλο τον κόσμο». «Μαχόμαστε εναντίον τους και θα τους νικήσουμε» πρόσθεσε.
Ο Αιγύπτιος πρόεδρος τόνισε εν συνεχεία, ότι ελπίζει πως η διώρυγα θα καταστεί σύμβολο της νέας Αιγύπτου, ένα δώρο που χαρίζει η χώρα στον κόσμο, μια ένδειξη αποφασιστικότητας και αφοσίωσης του αιγυπτιακού λαού.
Η διώρυγα αναμένεται να παρουσιάσει σχεδόν 50% αύξηση στη διέλευση σκαφών έως το 2023, ενισχύοντας τον αριθμό των καθημερινών διελεύσεων από 49 σε 97.
Επιπλέον, ο χρόνος διέλευσης για τα σκάφη με κατεύθυνση το νότο θα μειωθεί, συνολικά, μέχρι και οκτώ ώρες.
Πηγή: Reuters, ΑΜΠΕ