in ,

Την σύνταξη της ιδρυτικής διακήρυξης του νέου φορέα ανέλαβε ο Νίκος Ανδρουλάκης.

Τον οδικό χάρτη για το ιδρυτικό συνέδριο του νέου φορέα της Κεντροαριστεράς (Κίνημα Αλλαγής) καταρτίζει το επιτελείο της Φώφης Γεννηματά, με τους βασικούς πρωταγωνιστές να αναλαμβάνουν κεντρικούς ρόλους.
Μετά από πληθώρα επαφών τις τελευταίες εβδομάδες μεταξύ όλων των πλευρών, συμφωνήθηκε μια καλή πολιτική βάση, “ευκρινή και με καθαρούς όρους για όλους”, για τα επόμενα βήματα, όπως λένε οι συνεργάτες της προέδρου του ΠΑΣΟΚ.
Την περασμένη Πέμπτη συνεδρίασε για πρώτη φορά και το εξαμελές Πολιτικό Συμβούλιο του νέου φορέα, τα μέλη του οποίου ανέλαβαν ξεκάθαρες αρμοδιότητες:
– Ο επικεφαλής του Ποταμιού Σταύρος Θεοδωράκης την επικοινωνία και το άνοιγμα σε νέα ακροατήρια.
– Ο πρώην πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου το ζήτημα της θέσης της χώρας στην Ευρώπη και τον κόσμο.
– Ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ Θανάσης Θεοχαρόπουλος τη σύσταση του νέου καταστατικού.
– Ο δήμαρχος Αθηναίων Γιώργος Καμίνης την ολοκλήρωση του πολιτικού σχεδίου “Ελλάδα”.
– Ο ευρωβουλευτής Νίκος Ανδρουλάκης την ιδρυτική διακήρυξη.
Συντονιστής της οργανωτικής επιτροπής του συνεδρίου αναλαμβάνει ο βουλευτής Ηρακλείου της Δημοκρατικής Συμπαράταξης και γραμματέας της Κ.Ο. Βασίλης Κεγκέρογλου.
Ο αντιπρόεδρος της Βουλής Σπύρος Λυκούδης (Ποτάμι) είναι υπεύθυνος του προγραμματικού διαλόγου και ο δικηγόρος Αντώνης Βγόντζας υπεύθυνος των εκλογικών διαδικασιών, με τη συνδρομή, όπου χρειαστεί, στελεχών της επιτροπής Αλιβιζάτου που είχε οργανώσει την εκλογή ηγεσίας.
Η οργανωτική επιτροπή του συνεδρίου θα αποτελείται από 350 μέλη, ενώ τον κ. Κεγκέρογλου θα συνεπικουρεί μια οργανωτική γραμματεία από 29 μέλη. Σύμφωνα με πληροφορίες, η σύνθεση των οργάνων έχει ατύπως αποφασιστεί ως εξής:
– ΠΑΣΟΚ 45% (συμπεριλαμβάνονται στελέχη προτεινόμενα από Φ. Γεννηματά και Ν. Ανδρουλάκη)
– Ποτάμι 20%
– Κίνημα Δημοκρατών Σοσιαλιστών 15%
– ΔΗΜΑΡ 10%
– Κινήσεις Πολιτών/ ΕΔΕΜ, κλπ 10%

Η ανάρτηση της προέδρου Φώφης Γεννηματά για το συνέδριο του Μαρτίου.
Η ανάρτηση της προέδρου Φώφης Γεννηματά για το συνέδριο του Μαρτίου.

Η σύνθεση του συνεδρίου και οι ποσοστώσεις

Όσον αφορά τη σύνθεση του συνεδρίου που θα διεξαχθεί στις 16-18 Μαρτίου 2018, αποφασίστηκε η μέθοδος 50-50, ενώ συνολικά οι σύνεδροι θα γίνει προσπάθεια να περιοριστούν στους 4.000.
Το 50% θα είναι εκλεγμένοι ανά καλλικρατικό δήμο και δικαίωμα εκλογής θα έχουν τόσο οι 77.000 που γράφτηκαν μέλη στις εκλογές του Νοεμβρίου όσο και οι υπόλοιποι 140.000 φίλοι. “Δεν θέλουμε να αποκλείσουμε κανέναν που θέλει να μετάσχει”, λένε από το επιτελείο της προέδρου.
Το άλλοι 50% θα είναι οι λεγόμενοι “θεσμικοί”, όπως συνέβη και στο συνέδριο της Συμπαράταξης τον περασμένο Ιούνιο, δηλαδή διορισμένοι από τα κόμματα του χώρου, καθώς και στελέχη φορέων, οργανώσεων, επιστημονικών συλλόγων και επιμελητηρίων.
Στο τραπέζι έπεσε και η πρόταση για συνέδριο αποκλειστικά με διορισμένους συνέδρους, αλλά απορρίσθηκε σχεδόν από όλους. Η πλευρά του Νίκου Ανδρουλάκη κατέθεσε μια άλλη πρόταση με διπλή κάλπη: μία για την εκλογή συνέδρων και μία που θα ψηφίζουν ξεχωριστά για τους συνέδρους των επιμέρους κομμάτων του φορέα. Στην πρόταση αυτή αντέδρασαν κυρίως η ΔΗΜΑΡ και τα μικρότερα σχήματα του χώρου και τελικά απορρίφθηκε από την Φώφη Γεννηματά.

Η πρώτη συνεδρίση του Πολιτικού Συμβουλίου του νέου φορέα.
Η πρώτη συνεδρίση του Πολιτικού Συμβουλίου του νέου φορέα.

Η πρώτη πολιτική απόφαση του Κινήματος Αλλαγής

Μετά την συνεδρίαση της Πέμπτης, ανακοινώθηκε και η πρώτη απόφαση του Κινήματος Αλλαγής.
Τα βασικά σημεία:
1. Το Κίνημα Αλλαγής εκφράζει την νέα δυναμική που αναπτύσσεται στην κοινωνία και καταγράφεται παντού. Η καθαρή εντολή από τους 212.000 πολίτες που συμμετείχαν στις διαδικασίες μας, είναι η δημιουργία μιας μεγάλης αναγεννημένης παράταξης και η νικηφόρα πορεία.
2. Η έξοδος από την κρίση δεν εξασφαλίζεται μόνο με μια Κυβερνητική Αλλαγή, απαιτείται και ΑΛΛΑΓΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ. Πολιτικής ριζικά διαφορετικής από την εμμονή στις γνωστές συντηρητικές συνταγές που επαγγέλλεται η Νέα Δημοκρατία.
3. Η Εθνική Συνεννόηση δεν ταυτίζεται κατ’ ανάγκην με Κυβερνητικές συνεργασίες. Τις υπερβαίνει. Θέτει στο κέντρο του ενδιαφέροντος της το παρόν και το μέλλον της Ελλάδας, των Ελληνίδων και των Ελλήνων.
4. Το Κίνημα Αλλαγής αποτελεί την νέα ελπίδα, για τον λαό μας. Οι πολιτικοί συσχετισμοί αλλάζουν ριζικά. Το παιχνίδι του κακέκτυπου δικομματισμού τελειώνει.

πηγη Thetoc.gr