in

Τεράστιο πύρινο μέτωπο σε Βαρνάβα-Καπανδρίτι-Κάλαμο -Συνεχείς αναζωπυρώσεις

Δραματική παραμένει η κατάσταση στην ευρύτερη περιοχή του Καλάμου από τη φωτιά που ξέσπασε χθες το απόγευμα και καίει μέχρι τώρα ανεξέλεγκτη.
Το μέτωπο που κατευθυνόταν τη νύχτα προς τα ανατολικά καίει το Βαρνάβα, ενώ σύμφωνα με την Πυροσβεστική η φωτιά εξαπλώνεται συνεχώς και κατευθύνεται ταυτόχρονα προς το Καπανδρίτι και το Σέσι Γραμματικού. Η φωτιά στην περιοχή εξακολουθεί και είναι ανεξέλεγκτη και μαίνεται σε περιοχή δύσβατη, με πολύ πυκνό δάσος.
Σύμφωνα με τον αντιπεριφερειάρχη Ανατολικής Αττικής, Πέτρο Φιλίππου, η φωτιά στην ανατολική πλευρά του Βαρνάβα, προς Γραμματικό και προς την παραλία, έχει σχεδόν τεθεί υπό έλεγχο. Ομως, υπάρχει μεγάλο πρόβλημα μεταξύ Καλάμου και Καπανδριτίου. «Κυρίως στο Μετόχι υπάρχει πολύ μεγάλη αναζωπύρωση. Στην ουσία πρόκειται για καινούρια πυρκαγιά», είπε ο κ. Φιλίππου στον ΣΚΑΪ, ενώ συμπλήρωσε ότι αυτή τη στιγμή δεν κινδυνεύει κατοικημένη περιοχή.

Πυροσβεστική: Η πυρκαγιά αναπτύσσεται σε περιοχή ιδιαίτερης επικινδυνότητας
Σε νεότερη ανακοίνωση (στις 18:30), η πυροσβεστική επισημαίνει ότι η πυρκαγιά στον Κάλαμο είναι σε πλήρη εξέλιξη και πως αναπτύσσεται με ταχύτητα σε «ιδιαίτερη από πλευράς επικινδυνότητας περιοχή», δηλαδή σε μικτή οικιστική ζώνη. Για αυτό καλεί τους κατοίκους της περιοχής να απομακρύνονται έγκαιρα, για την ασφάλειά τους, αλλά και για να μην εμποδίζουν το έργο των πυροσβεστών.
«Επίσης, οι οδηγοί των οχημάτων να αποφεύγουν να κινούνται στις περιοχές της πυρκαγιάς, καθώς υπάρχει κίνδυνος κυκλοφοριακής συμφόρησης και εγκλωβισμού αυτών. Σε κάθε περίπτωση δεν πρέπει να υπάρξει πανικός, αντίθετα θα πρέπει όλοι να συμμορφώνονται με τις υποδείξεις των αρχών. Είναι μια δύσκολη ημέρα, χρειάζεται ψυχραιμία και πρέπει όλοι να βοηθήσουμε», επισημαίνει ακόμη η πυροσβεστική.
Οι πυροσβεστικές δυνάμεις που επιχειρούν στην πυρκαγιά έχουν αυξηθεί σημαντικά, με ενισχύσεις από όλη την Ελλάδα. Συνολικά στην κατάσβεση λαμβάνουν μέρος: 72 οχήματα με 180 πυροσβέστες και 58 άτομα πεζοπόρο τμήμα.
Από αέρος, επιχειρούν διαδοχικά για να υπάρχουν πάντα εναέρια μέσα πάνω από την πυρκαγιά πέντε αεροσκάφη και οκτώ ελικόπτερα. Πιο συγκεκριμένα λαμβάνουν μέρος συνολικά πέντε αεροσκάφη (δύο CL 415 και τρία CL 215) Canadair, τρία ελικόπτερα Chinook, δύο ελικόπτερα S-64 Sikorsky , δύο ελικόπτερα Kamov και δύο ελικόπτερα του Πυροσβεστικού Σώματος (ένα Super Puma και ένα BK). Τα εναέρια μέσα προσγειώνονται στα όρια της πτητικής αυτονομίας τους προκειμένου να ανεφοδιαστούν με καύσιμο και γίνει σύντομος τεχνικός επανέλεγχος.
Επιπλέον, την επιχείρηση κατάσβεσης συνδράμουν, 20 εθελοντικά οχήματα, 38 υδροφόρες των ΟΤΑ και της Περιφέρειας, έξι χωματουργικά μηχανήματα, και από τις ένοπλες δυνάμεις στρατιωτικό προσωπικό και τέσσερα μηχανήματα.
Εκκενώθηκε μοναστήρι
Νωρίτερα, σύμφωνα με πληροφορίες, ένα μέτωπο κατευθυνόταν προς την παραλία Βαρνάβα, ενώ λίγο πριν τη 1 το μεσημέρι εκδηλώθηκε ένα νέο, στο Καπανδρίτι κοντά στην περιοχή της μονής Αναλήψεως. Μάλιστα, εκκενώθηκε το μοναστήρι που βρίσκεται στην περιοχή, ενώ είχε εγκλωβιστεί μια γυναίκα σε σπίτι στην οδό Βάρναλη, η οποία σύμφωνα με πληροφορίες εντοπίστηκε και είναι καλά στην υγεία της. Συνεχείς είναι οι αναζωπυρώσεις και στον Κάλαμο στη θέση Αγκώνα όπου σπεύδουν πυροσβεστικές δυνάμεις προκειμένου να τις αντιμετωπίσουν όσο το δυνατόν πιο έγκαιρα.
Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο τύπου της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας Σπύρο Γεωργίου η δυσκολία με τη συγκεκριμένη φωτιά είναι ότι κινείται αναμεσα μικτής ζώνης, δάσους και κατοικιών και δυσκολεύει πολύ τις δυνάμεις.
Τα μέτωπα σε Κάλαμο και Βαρνάβα αναζωπυρώνονται διαρκώς καθώς ο άνεμος αλλάζει συνεχώς διευθύνσεις πυροδοτώντας νέες εστίες φωτιάς.  Είναι χαρακτηριστικό, όπως δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, ο αρμόδιος αντιδήμαρχος Πολιτικής Προστασίας Μαραθώνα, Αδάμ Μεγαπάνος, ότι η πυρκαγιά έχει μέτωπο 25 χιλιομέτρων.
Πηγή:   iefimerida.gr