in , , , , , ,

Τα σχολεία θα είναι καθαρά; επιστολή της ΕΛΜΕ του νομού

Λίγες ώρες πριν το πρώτο κουδούνι, το Υπουργείο Παιδείας έχει αφήσει τα περισσότερα σχολεία του νομού Λασιθίου χωρίς καθαρίστριες.
Από το Υπουργείο Παιδείας δεν έχει γίνει καμία ενέργεια στην κατεύθυνση της ανανέωσης των συμβάσεων μίσθωσης έργου (που υπογράφονται από 1η Σεπτεμβρίου έως και 30η Ιουνίου κάθε σχολικού έτους) καθαριότητας των σχολείων.

Η γενικολογία ακόμη και τώρα από πλευράς Υπουργείου, καθιστά προφανές πως δεν υπάρχει προς εφαρμογή κάποιος σχεδιασμός και πως παρουσιάζεται αδυναμία επίλυσης ακόμη και αυτού του τόσο στοιχειώδους θέματος. Και μπορεί από το Υπουργείο Παιδείας για όλα αυτά που συμβαίνουν κανένας να μην ανησυχεί και κανένας να μην αναλαμβάνει την ευθύνη.

Όμως οι εκπαιδευτικοί θεωρούμε το πρόβλημα ως υψηλής σπουδαιότητας, αφού:

α) η έλλειψη κατάλληλων συνθηκών υγιεινής στα σχολεία συνεπάγεται αύξηση επιδημιών και ξεχασμένων ασθενειών, ενώ οι κίνδυνοι για την υγεία, την ασφάλεια και την ποιότητα ζωής που διατρέχουν μαθητές και δάσκαλοι είναι σοβαροί και μεγάλοι

 β) η υγιεινή και η καθαριότητα στα σχολεία είναι αναφαίρετο δικαίωμα των μαθητών, γονιών, εκπαιδευτικών αλλά και όλης της κοινωνίας

γ) η ανικανότητα και η αδιαφορία του Υπουργείου Παιδείας να επιλύσει ένα τόσο απλό και τόσο ουσιαστικό θέμα είναι ενδεικτική του τρόπου με τον οποίο αντιμετωπίζει την εκπαίδευση και τη σχολική κοινότητα

Το υπουργείο Παιδείας, που τον Μάιο υποκριτικά, καμωνόταν πως νοιάζεται για την «ψυχική υγεία» των μαθητών προκειμένου να επιστρατεύσει τους καθηγητές, οφείλει να αντιμετωπίσει άμεσα, την καθαριότητα των σχολείων ως ζήτημα υψηλής σπουδαιότητας που αφορά στο σύνολο της εκπαιδευτικής κοινότητας, μαθητές, εκπαιδευτικούς και γονείς.

Επισημαίνουμε ότι το πρόβλημα είναι οξύτατο στους Δήμους Αγίου Νικολάου & Ιεράπετρας και καλούμε την ΟΛΜΕ να παρέμβει για το θέμα αυτό.

Για το Δ.Σ.

Ο Πρόεδρος Καλιμάντζαλης Βασίλης

 Η Γ. Γραμματέας  Ζερβάκη Άννα