in , , , ,

Τα παιδιά μιλούν για τον τοίχο της καλοσύνης στο σχολείο τους, fotos

Τοποθετήθηκε στο Α’ δημοτικό σχολείο της Νεάπολης απο τους μαθητές και τους δασκάλους του ο τοίχος της καλοσύνης, στην εκδήλωση το παρόν έδωσε ο γείτονας τους ο π. Κων. Περβολαράκης  προϊστάμενος του Ι.Μ Ν. της Μεγάλης Παναγίας και τους μίλησε για τη Στέγη Αγάπης και το έργο της.
OLYMPUS DIGITAL CAMERA
Συμμετείχαν στη δράση ενεργά οι μαθητές της Στ τάξης του 2ου Δ.Σ Νεάπολης με τους δασκάλους τους και τη δ/ντρια του σχολείου κ. Κατερίνα Μαυρογιάννη  καθώς και ένα τμήμα του Γυμνασίου Νεάπολης με τους καθηγητές και τη δ/ντρια του σχολείου κ. Πόπη Σηφαντωνάκη.
Όλοι προσέφεραν τρόφιμα και άλλα είδη στον τοίχο της καλοσύνης με την ευχή και την ελπίδα να μη χρειάζεται κανείς συνάνθρωπός μας τέτοιους είδους βοήθεια  στο μέλλον.
Στόχος είναι να ενημερωθούν-από τον καθένα που γνωρίζει- οι συμπολίτες που έχουν ανάγκη για τον Τοίχο της Καλοσύνης ώστε να αναζητούν και εκεί πράγματα που χρειάζονται.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Στην παρουσίαση του τοίχους τους οι μαθητές του Α. Δημοτικού είπαν:

Ο Τοίχος της Καλοσύνης

Πρόκειται για απλές κατασκευές –κρεμάστρες οι οποίες τοποθετούνται σε σημεία προσβάσιμα και ασφαλή όπου ο καθένας μπορεί να κρεμάσει μια τσάντα με φαγητό, ψωμί ή ρούχα για τους ανθρώπους που τα χρειάζονται .  Μια ομάδα νέων ανθρώπων εθελοντών στη Λάρισα ξεκίνησε την ιδέα  στην Ελλάδα και γρήγορα ακολούθησαν και άλλες πόλεις.

Και όπως οι ίδιοι δηλώνουν «Ο Τοίχος της Καλοσύνης είναι μια αυθόρμητη κίνηση μιας παρέας ανθρώπων και γεννήθηκε από την ανάγκη μας για αλληλεγγύη προς τον συνάνθρωπο». Γιατί  όπως λένε «Δεν είναι ντροπή να μένεις από δουλειά και από τρόφιμα. Ντροπή είναι να σε αναγκάζουν να ψάχνεις ακόμα και στα σκουπίδια».

Υπάρχουν και στον τόπο μας δομές, υπηρεσίες και εθελοντές που προσφέρουν πολλά σε κείνους που στερούνται τα απαραίτητα. Δίπλα μας ακριβώς λειτουργεί η Στέγη Αγάπης της Μ.Παναγίας όπου καθημερινά παρασκευάζεται φαγητό για πολλούς ανθρώπους. Από το Κοινωνικό Παντοπωλείο του Δήμου μοιράζονται δεκάδες τσάντες με αγαθά. Γίνεται μια πολύ μεγάλη προσπάθεια ώστε τουλάχιστον να φτάνει ένα πιάτο φαγητό, βασικά τρόφιμα και ρούχα σε σπιτικά που τα χρειάζονται. Και πάλι υπάρχουν άνθρωποι ανάμεσά μας που καταφεύγουν στους κάδους των σκουπιδιών.

Ο τοίχος της Καλοσύνης ήρθε για να κάνει την αναζήτηση αυτών των ανθρώπων, που έχουν πληγεί δραματικά από την οικονομική κρίση, πιο αξιοπρεπή. Να μη χρειάζονται να ψάχνουν στους κάδους των σκουπιδιών. Να ξέρουν ότι σε μια καθαρή γωνιά υπάρχει βοήθεια την οποία μπορούν να πάρουν διακριτικά.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Ακόμη και στις μικρές μας πόλεις, δεν είναι λίγες οι φορές  που έχουμε δει συνανθρώπους μας να ψάχνουν στα σκουπίδια. Και πολλοί αφήνουμε δίπλα στους κάδους των σκουπιδιών πράγματα που για μας δεν είναι πια χρήσιμα, για να τα πάρουν κάποιοι άλλοι που τα χρειάζονται.

Ένα πρωί ήρθε στο σχολείο ο Πρόεδρος του Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων ο κ. Χάρης Σιαμπάνης και μας έφερε μια φωτογραφία από ένα Τοίχο Καλοσύνης που είχε δει, στην ιδιαίτερη πατρίδα του την Πάτρα, έξω από ένα σχολείο. Ήταν ενθουσιασμένος και μας πρότεινε να δουλέψουμε με τα παιδιά και να κάνουμε κάτι παρόμοιο κάπου κοντά στην είσοδο του σχολείου.

Υποδεχθήκαμε την πρότασή του πολύ θετικά και αποφασίσαμε να την υλοποιήσουμε αυτές τις όμορφες χριστουγεννιάτικες μέρες που η προσοχή και η σκέψη όλων μας πρέπει να στέκεται με αγάπη σε όλους εκείνους τους συνανθρώπους μας που στερούνται βασικά αγαθά.

Επιδιώκουμε να περάσουμε σε μικρούς και μεγάλους, το μήνυμα της προσφοράς και της αλληλεγγύης, να αναδείξουμε συναισθήματα φιλανθρωπίας, να καλλιεργήσουμε συμπεριφορές που διακρίνονται από συλλογικότητα και εθελοντισμό. Μαθαίνουμε όλοι μέσα από τέτοιες δράσεις να μοιραζόμαστε και να νιώθουμε γεμάτοι από τη χαρά της συνεισφοράς.

 

Η ιδέα ξεκίνησε στo Ιράν και στη Συρία, σαν εξωτερική φιλανθρωπική δραστηριότητα στους δρόμους πρωτίστως για τους άστεγους, σύμφωνα με την οποία άγνωστοι μεταξύ τους άνθρωποι, αφήνουν σε όποιον τοίχο καλοσύνης βρίσκουν, πράγματα που δεν χρειάζονται. Από ρούχα, χρηστικά αντικείμενα μέχρι και φαγητό.

 

Ευχή όλων μας, πολύ σύντομα αυτές οι κατασκευές να μη χρειάζονται πια για κανένα…

Και το 2017 να φέρει σε κάθε άνθρωπο, όπου κι αν ζει, μια αξιοπρεπή ζωή με υγεία, φαγητό, δουλειά, ανθρωπιά και ασφάλεια.