in

Τα μυρμήγκια προβλέπουν τον καιρό!

Γνωρίζετε ότι τα μυρμήγκια προβλέπουν τον καιρό; Και πως όταν σχηματίσουν σωρούς από χώμα στην έξοδο των φωλιών τους, σημαίνει πως ο καιρός θα χαλάσει;
Το παρατήρημα αυτό είχαν οι παλιοί, οι οποίοι πριν καν υπάρξει η επιστήμη της μετεωρολογίας και τα σύγχρονα τεχνικά μέσα, είχαν ανάγκη να προβλέπουν τον καιρό! Βοσκοί, γεωργοί, ναυτικοί όλοι τους παρατηρούσαν τη φύση και συνδύαζαν τις μεταβολές του καιρού με τη συμπεριφορά των ζώων και των εντόμων. Τα μυρμήγκια θεωρείται πως έχουν άριστα αισθητήρια όργανα για την πρόβλεψη των καιρικών συνθηκών.
Όταν το Φθινόπωρο αντιληφθούν μεταβολές του καιρού, αρχίζουν μία σειρά εργασιών: Μεταφέρουν τις τροφές και τα αυγά τους σε πιο σίγουρες υπόγειες κατοικίες. Κόβουν τη φύτρα των σπόρων για να μην βλαστήσουν και καθαρίζουν τις αποθήκες τους από άχρηστα αντικείμενα (φλοιούς κλπ.) Επίσης, σχηματίζουν σωρούς από χώμα γύρω από την είσοδο της φωλιάς τους, πριν τη φράξουν, πραγματοποιώντας ένα σημαντικό, για το μέγεθος των μικροσκοπικών εντόμων, αντιπλημμυρικό έργο! Αντίθετα, δεν πρέπει να περιμένουμε βροχή όταν οι τροφές των μυρμηγκιών είναι ακόμη στην επιφάνεια.
Η φωτογραφία μας τραβήχτηκε το απόγευμα της 10ης Ιανουαρίου στον προμαχώνα Μαρτινέγκο των Ενετικών τειχών του Ηρακλείου, οπότε καταλαβαίνετε: Έρχονται βροχές! Το είπαν και τα μυρμήγκια!

Πηγή:  voltarakia.gr