in

Τα αντισυλληπτικά μετατρέπουν τα αρσενικά ψάρια σε…τρανσέξουαλ!

Απίστευτο κι όμως αληθινό. Έρευνα του πανεπιστημίου του Exeter διαπίστωσε πως ένα στα πέντε αρσενικά ψάρια έχουν υποστεί αλλαγή φύλου εξαιτίας χημικών από αντισυλληπτικά χάπια που καταλήγουν στους υδροφόρους ορίζοντες μέσα από τους οικιακούς σωλήνες αποχέτευσης. Η έρευνα αφορά ψάρια του γλυκού νερού, τα οποία σύμφωνα με τα ευρήματα παρουσιάζουν θηλυπρεπή χαρακτηριστικά, ενώ σε ορισμένες περιπτώσεις γεννούν ακόμη και αυγά. Η παρατήρηση εντόπισε πως ορισμένα από αυτά παρουσιάζουν μειωμένη ποιότητα σπέρματος και δεν εμφανίζονται τόσο επιθετικά και ανταγωνιστικά, με αποτέλεσμα να αποτυγχάνουν να ζευγαρώσουν.
AdTech Ad
Τα χημικά που προκαλούν αυτά τα συμπτώματα περιλαμβάνουν στοιχεία που εντοπίζονται σε αντισυλληπτικά, υποπροϊόντα καθαριστικών, πλαστικών και προϊόντων ομορφιάς. Ο καθηγητής Τσαρλς Τάιλερ, υπεύθυνος της έρευνας του πανεπιστημίου, αναμένεται να παρουσιάσει τα στοιχεία της σε συμπόσιο αυτή την εβδομάδα. Όπως εξηγεί, οι απόγονοι των “διαφυλικών” ή “αμφίφυλων” ψαριών ενδέχεται να είναι επίσης πιο ευαίσθητοι σε αυτά τα χημικά σε μετέπειτα έκθεσή τους σε αυτά.
“Παρουσιάζουμε πως ορισμένα από αυτά τα χημικά μπορούν να έχουν πολύ πιο σοβαρές συνέπειες στην υγεία των ψαριών από όσο πιστεύαμε” αναφέρει ο καθηγητής που προσθέτει πως οιστρογόνα που συναντώνται σε ορισμένα πλαστικά, ενδέχεται να επηρεάζουν και την βαλβίδα της καρδιάς των ψαριών.
Η έρευνα έδειξε πως 20% των ασπρόψαρων, από 50 διαφορετικούς υδροβιότοπους, παρουσίασαν θηλυπρεπή χαρακτηριστικά. “Άλλες έρευνες έχουν δείξει πως άλλες ουσίες, που αποβάλλονται από την αποχέτευση, συμπεριλαμβανομένων αντικαταθλιπτικών σκευασμάτων τα οποία περιορίζουν τη φυσική συστολή ορισμένων ειδών, ακόμη και τον τρόπο που αντιδρούν απέναντι στα αρπακτικά (φυσικούς τους εχθρούς)” σημείωσε ο καθηγητής.
news247.gr