in , , ,

Ταξίδι στον χθες και στην ιστορία μας.

Ένα συγκλονιστικό ταξίδι στον χρόνο πραγματοποίησαν οι τελειόφοιτοι μαθητές του Γενικού Λυκείου Νεάπολης που επισκέφτηκαν χθες την Δημοτική Πινακοθήκη του Αγίου Νικολάου όπου φιλοξενείται η έκθεση «1770 1913 Κρήτη:Πορεία προς την Ένωση».
Οι μαθητές στα πλαίσια του μαθήματος της ιστορίας, συνοδευόμενοι από τους καθηγητές τους και την διευθύντρια του σχολείου Μαρία Κωστάκη η οποία μετείχε και στην επιστημονική επιτροπή της οργάνωσης της συγκεκριμένης έκθεσης που γίνεται με την συνεργασία πολλών φορέων της Κρήτης, ξεναγήθηκαν στους χώρους της έκθεσης και με ενδιαφέρον άκουσαν όλα τα ιστορικά στοιχεία που οι καθηγητές τους μετέφεραν, βλέποντας παράλληλα τα μοναδικά εκθέματα που προέρχονται κατά βάση από το Εθνικό ίδρυμα ερευνών και μελετών «Ελευθέριος Βενιζέλος».

Τα παιδιά άκουγαν με ενδιαφέρον τους καθηγητές τους ενώ έκαναν και πολλές διευκρινιστικές ερωτήσεις σε ότι έχει να κάνει τόσο με ιστορικά ντοκουμέντα όσο και με τα αντικείμενα που βρίσκονται στην έκθεση που σήμερα Τετάρτη 20 του μήνα ρίχνει την αυλαία της στον Άγιο Νικόλαο και μεταφέρεται στα Χανιά στο κέντρο Αρχιτεκτονικής της Μεσογείου.

Οι μαθητές έδειξαν ιδιαίτερο ενδιαφέρον στις φωτογραφίες από του 1875 που υπάρχουν στην έκθεση και τις συνέκριναν με το σήμερα ενώ εντύπωση έκανε η διαφορά του μεγέθους των περιοχών όπου είναι φανερή η διαφορά μεταξύ των πόλεων που βρίσκονταν στην ενδοχώρα με αυτές του παραλιακού μετώπου όπου δεν είχαν καν αναπτυχτεί σε τοπικές κοινωνίες.

Ακόμα είδαν από κοντά προσωπικά αντικείμενα του Ελευθέριου Βενιζέλου και συζήτησαν με τις καθηγήτριες τους για τα ιστορικά γεγονότα της εποχής και πόσο έχουν επηρεάσει την πορεία μας μέχρι σήμερα. Την πολύ ενδιαφέρουσα αυτή έκθεση που έχουν συνδιοργανώσει εκτός από το Εθνικό Ίδρυμα Ερευνών και Μελετών «Ελευθέριος Κ. Βενιζέλος» και την Ιστορική και Λαογραφική Εταιρεία Ρεθύμνου και οι παρακάτω φορείς: Βικελαία Δημοτική Βιβλιοθήκη Ηρακλείου, ΓΑΚ – Αρχεία Ν. Ηρακλείου, ΓΑΚ –Ιστορικό Αρχείο Κρήτης, Εταιρεία Γραμμάτων και Τεχνών Ανατολικής Κρήτης, Εταιρεία Κρητικών Ιστορικών Μελετών – Ιστορικό Μουσείο Κρήτης, Περιφερειακή Ενότητα Ηρακλείου, Περιφερειακή Ενότητα Χανίων, Περιφερειακή Ενότητα Ρεθύμνου, Περιφερειακή Ενότητα Λασιθίου, Πολιτιστικός Αθλητικός Οργανισμός Δήμου Αγίου Νικολάου, θα έχουν την ευκαιρία να την επισκεφθούν πολλοί ακόμα στο ταξίδι της που συνεχίζεται.

ΘΑΝΟΣ ΚΟΡΟΜΠΥΛΙΑΣ