Menu
in

Τέλος στην ασφαλιστική απαλλαγή στις αποδείξεις δαπάνης

Ασφαλιστικές εισφορές θα πρέπει να καταβάλλουν από το 2019 ακόμα και όσοι αμείβονται με κάτω από 10.000 ευρώ ετησίως μέσω απόδειξης δαπάνης.

Αυτό προκύπτει από την Υπουργική Απόφαση την οποία υπέγραψε χθες ο Υφυπουργός Κοινωνικής Ασφάλισης, κος. Αναστάσιος Πετρόπουλος κατ’ εφαρμογή του νομοσχεδίου το οποίο ψήφισε η κυβέρνηση τον περασμένο μήνα.

Αναλυτικότερα, η εν λόγω απόφαση προβλέπει πως από την 1η/1/2019, οι αμειβόμενοι με απόδειξη δαπάνης (“τίτλος κτήσης”) θα πρέπει να καταβάλλουν εισφορές 20,2 % επί του εισοδήματος το οποίο αποκτούν από τη συγκεκριμένη επαγγελματική δραστηριότητα για την οποία πληρώνονται με το προαναφερθέν τρόπο.

Ως εισόδημα , επί του οποίου θα επιβληθούν οι νέες εισφορές θεωρείται εκείνο που απομένει (δηλ. το “καθαρό”) στον εργαζόμενο μετά τις φορολογικές κρατήσεις.

Μ΄άλλα λόγια, από το επόμενο έτος, παύει να ισχύει η ασφαλιστική απαλλαγή για όσους αμειβόμενους με απόδειξη δαπάνης εισέπρατταν έως 10.000 ευρώ ετησίως. Έτσι και όσοι αμείβονται με έως 10.000 ευρώ/έτος θα καταβάλλουν εισφορές, όπως έπρεπε να καταβάλλουν μέχρι τώρα και όσοι εισέπρατταν πάνω από 10.000 ευρώ.

Και αυτό ανεξάρτητα από το αν οι ίδιοι είναι παράλληλα ασφαλισμένοι (ως μισθωτοί, ως ελεύθεροι επαγγελματίες ή και τα δύο ταυτόχρονα) λόγω της απόκτησης εισοδήματος από άλλη υπηρεσία την οποία παρέχουν στον ίδιο ή συνηθέστερα άλλο εργοδότη.

Οι εισφορές, επίσης, αυτές θα καταβάλλονται εξ ολοκλήρου από τους ίδιους τους αμειβόμενους και όχι από τους εργοδότες τους.

Το ποσοστό των 20,2% με το οποίο θα επιβαρυνθούν αναλύεται σε 13,3% υπέρ της κύριας ασφάλισης και 6,9% υπέρ της υγείας.

Μ΄άλλα λόγια, για τους αμειβόμενους με απόδειξη δαπάνης θα επιβαρυνθούν με το χαμηλότερο επίπεδο των εισφορών οι οποίες θα ισχύσουν από την 1η/1/2019 για τους επαγγελματίες με πάνω από 7032 ευρώ ετήσιο εισόδημα.

Ωστόσο, θα ισχύσει και γι΄ αυτούς, όπως και όλους ανεξαιρέτως τους ασφαλισμένους, ο συντελεστής 6,9% υπέρ της ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης.

Ταυτόχρονα, αξίζει να σημειωθεί πως οι νέες εισφορές θα επιβληθούν επί του ακριβούς ποσού εισπράττουν οι αμειβόμενοι με απόδειξη δαπάνης.

Συνεπώς δεν θα ισχύσει γι’ αυτούς ελάχιστο ασφαλιστέο εισόδημα (σ.σ 586 ευρώ/μήνα ή 7032 ευρώ/έτος), όπως ισχύει για όλους τους άλλους μη μισθωτούς, μαζί και τους ελεύθερους επαγγελματίες.

Τέλος, οι νέες εισφορές δεν θα έχουν αναδρομική ισχύ από την 1η/1/2017, αλλά ούτε και από την 1η/1/2018. Και αυτό παρά το γεγονός ότι νόμος Κατρούγκαλου προέβλεπε πως από το 2017 έπρεπε να επιβληθούν εισφορές στους αμειβόμενους με απόδειξη δαπάνης όπως για τους επαγγελματίες.

Επίσης μετέπειτα το Υπ. Εργασίας πέρασε τροπολογία με την οποία προβλέπονταν εισφορές 26,9% από την 1η /1/2018 επί των καθαρών (μετά φόρων) αποδοχών των αμειβομένων με απόδειξη δαπάνης. Ωστόσο, δεδομένου ότι το Υπ. Εργασίας δεν εξέδωσε καμία εφαρμοστική υπουργική εγκύκλιο ή απόφαση, κανένας από τους παραπάνω τρόπους υπολογισμού των εισφορών δεν εφαρμόστηκε τυπικά. Έτσι, τυπικά ίσχυε το “καθεστώς” που ίσχυε έως και την 31η/12/2016 σύμφωνα με το οποίο οι αμειβόμενοι με έως 10.000 ευρώ δεν έπρεπε να καταβάλλουν καμία εισφορά.

ΠΗΓΗ: capital.gr

Leave a Reply

Exit mobile version