in

Σ. Πέτσας: Άμεση επιχορήγηση στους πληγέντες Δήμους- Προτεραιότητα η αποκατάσταση των ζημιών

Τις ενέργειες της κυβέρνησης, μετά τη φονική κακοκαιρία που έπληξε τη Βόρεια Ελλάδα και, κυρίως, το νομό Χαλκιδικής, αποτύπωσε, σε έκτακτη ενημέρωση ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Στέλιος Πέτσας.

Όπως επεσήμανε ο κ. Πέτσας, ένα από τα καίρια ζητήματα είναι η πλήρης αποκατάσταση ηλεκτροδότησης των περιοχών της Χαλκιδικής, οι οποίες έχουν μείνει χωρίς ρεύμα. Μέχρι το βράδυ, λοιπόν, αναμένεται πως θα αποκατασταθεί η ηλεκτροδότηση στη Σιθωνία και στις παραλιακές περιοχές μεταξύ των Μουδανιών και της Καλλικράτειας, με την πλήρη αποκατάσταση σε όλες τις περιοχές να έχει ως χρονικό ορίζοντα το Σάββατο, αν και, όπως τόνισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, καταβάλλονται προσπάθειες, για να γίνει αυτό πιο νωρίς.

Ο κ. Πέτσας διεμήνυσε πως άμεση προτεραιότητα της κυβέρνησης είναι η ενεργοποίηση του αριθμού άμεσης ενημέρωσης των πολιτών. Το γνωστό “112”, που, όπως επεσήμανε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, δε λειτουργεί, όπως γίνεται σε όλες τις ευρωπαϊκές χώρες. “Δυστυχώς, στη δική μας δε λειτουργεί. Η ενεργοποίηση αυτού του αριθμού είναι άμεση προτεραιότητα, όπως έχει δηλώσει ο πρωθυπουργός. Αύριο θα πραγματοποιηθεί ειδική σύσκεψη με τους εκπρόσωπους των εταιρειών κινητής τηλεφωνίας και πιλοτική δοκιμή”, τόνισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος και έδειξε προς την κατεύθυνση της άμεσης κίνησης, με στόχο να λειτουργήσει όσο το δυνατόν γρηγορότερα το “112”. Παράλληλα, ο κ. Πέτσας ανακοίνωσε έκτακτη και άμεση επιχορήγηση για τις υποδομές στους τρεις δήμους της Χαλκιδικής, που επλήγησαν περισσότερο από τη θεομηνία, ενώ στην περιοχή μεταβαίνει κλιμάκιο και του ΕΛΓΑ για την εκτίμηση των ζημιών και την επίσπευση των αποζημιώσεων.

Ήδη, ο υπουργός Εσωτερικών, Τάκης Θεοδωρικάκος, ενέκρινε έκτακτη οικονομική επιχορήγηση στους τρεις δήμους της Χαλκιδικής που επλήγησαν από τις φυσικές καταστροφές. Συγκεκριμένα οι πληγέντες από τις φυσικές καταστροφές δήμοι Νέας Προποντίδας, Κασσάνδρας και Σιθωνίας Χαλκιδικής θα επιχορηγηθούν εκτάκτως για την κάλυψη εξόδων αποκατάστασης των δημοτικών υποδομών.

Συγκεκριμένα οι πληγέντες από τις φυσικές καταστροφές δήμοι Νέας Προποντίδας, Κασσάνδρας και Σιθωνίας Χαλκιδικής θα επιχορηγηθούν εκτάκτως για την κάλυψη εξόδων αποκατάστασης των δημοτικών υποδομών από 200.000 ευρώ οι δύο πρώτοι και με 100.000 ευρώ ο τρίτος.