in

Σχέδιο περαιτέρω χαλάρωσης των capital controls

Σχέδιο περαιτέρω χαλάρωσης των capital controls βρίσκεται στα σκαριά. Σύμφωνα με τραπεζικές πηγές το σχέδιο προβλέπει την αύξηση του μηνιαίου ορίου αναλήψεως στα 2.300 ευρώ, από τα 1.800 ευρώ που ισχύει σήμερα. Παράλληλα, θα επιτρέπεται και το άνοιγμα κάθε είδους λογαριασμού στις τράπεζες.
Ωστόσο, το σχέδιο θα πρέπει να πάρει το πράσινο φως τόσο από το υπουργείο Οικονομικών όσο και από τους θεσμούς.
Οι ίδιες πηγές σημειώνουν ότι το σχέδιο περαιτέρω χαλάρωσης των capital controls(δυόμιση χρόνια μετά την επιβολή τους, από τον Ιούλιο του 2015) εντάσσεται στην κατεύθυνση δημιουργίας ενός κλίματος συνοδευτικού στην ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας, ενώ έρχεται και στον απόηχο της θετικής έκδοσης του ελληνικού ομολόγου την προηγούμενη εβδομάδα μέσω της οποίας το δημόσιο μπόρεσε να αντλήσει ποσό 3 δισ. ευρώ με απόδοση 3,5%.
Σημειώνεται ότι στο πλαίσιο της προχθεσινής συνάντησης γεύματος εργασίας που παρέθεσε η διοίκηση της Ελληνικής Ένωσης Τραπεζών στη διοίκηση της Τράπεζας της Ελλάδος, ο κ. Στουρνάρας ανέφερε την πρόθεση της Κεντρικής Τράπεζας να προχωρήσει στην περαιτέρω χαλάρωση των κεφαλαιακών περιορισμών μέσα στις επόμενες εβδομάδες.
Η Τράπεζα της Ελλάδος από κοινού με το υπουργείο Οικονομικών έχουν καταρτήσει οδικό χάρτη για τη χαλάρωση των capital controls έως την πλήρη άρση τους. Παράλληλα η Τράπεζα της Ελλάδος έχει εκπονήσει σχετική μελέτη η οποία παρακολουθεί την εξέλιξη των καταθέσεων προκειμένου τα μέτρα χαλάρωσης των κεφαλαιακών περιορισμών και οι κινήσεις χαλάρωσης να μην προκαλέσουν αστάθεια στο χρηματοπιστωτικό σύστημα. Σημειώνεται ότι το 2017 οι καταθέσεις στις ελληνικές τράπεζες αυξήθηκαν κατά 4 δισ. ευρώ, ενώ σύμφωνα με τις πληροφορίες του Capital.gr οι τράπεζες αναμένουν εντός του 2018 επιστροφή καταθέσεων (με συντηρητικές εκτιμήσεις) της τάξεως των 5 – 6 δισ. ευρώ, ως αποτέλεσμα της ενίσχυσης της εμπιστοσύνης μετά και την επικείμενη ολοκλήρωση της τρίτης αξιολόγησης.
Επιπλέον, υπενθυμίζεται ότι οι τράπεζες έχουν μειώσει σημαντικά το δανεισμό από τον ELA  ο οποίος κινείται τώρα στα 19 δισ. ευρώ.