in

Σχέδιο για αποκλειστικά ηλεκτρονικούς πλειστηριασμούς ετοιμάζει η κυβέρνηση

Αποκλειστικά ηλεκτρονικούς πλειστηριασμούς (οι οποίοι δοκιμάστηκαν με επιτυχία το τελευταίο διάστημα) σχεδιάζει το υπουργείο Δικαιοσύνης σύμφωνα με αξιόπιστες πηγές.
Το σχέδιο που θα φέρει την υπογραφή του υπουργού Δικαιοσύνης Στ. Κοντονή αναμένεται να ολοκληρωθεί πολύ σύντομα και θα προβλέπει την (σχεδόν;) ολοκληρωτική απόσυρση των Ειρηνοδικείων από τη διαδικασία πλειστηριασμών, κάτι που άλλωστε επιθυμούν, όπως έχουν πει, και οι συμβολαιογράφοι.
Θα υπάρξει βέβαια ένα μεσοδιάστημα προσαρμογής όπου οι πλειστηριασμοί θα γίνονται τόσο ηλεκτρονικά όσο και στα ειρηνοδικεία με απώτερο στόχο να γίνονται μόνον ηλεκτρονικά. Στο σχέδιο οδηγεί τόσο η ευρωπαϊκή πρακτική όσο βέβαια και οι αντιδράσεις στα Ειρηνοδικεία, οι οποίες αναμένεται να κλιμακωθούν.
Μάλιστα αύριο αναμένεται να εκδοθεί από το ΣτΕ η απόφαση επί της αίτησης αναστολής των πλειστηριασμών που έχει υποβάλει συμβολαιογράφος του Λαυρίου με δικηγόρο την Ζωή Κωνσταντοπούλου.
Υπενθυμίζεται ότι την προηγούμενη εβδομάδα οι συμβολαιογράφοι προκειμένου να αιτιολογήσουν την αναστολή των πλειστηριασμών επικαλέστηκαν την επίσκεψη του Τούρκου Προέδρου στην Αθήνα και τα έκτακτα μέτρα τα οποία -όπως τόνιζαν – θα καθιστούσαν “εξαιρετικά δύσκολη την έγκαιρη πρόσβαση στα Ειρηνοδικεία”. Στην ανακοίνωσή τους μάλιστα υπογράμμιζαν παράλληλα πως “είναι σημαντικό να επισημανθεί ότι είναι ρητή πλέον η δέσμευση της πολιτείας για την ομαλή διενέργεια των πλειστηριασμών και την ασφάλεια των συμβολαιογράφων κατά την εκτέλεση των καθηκόντων τους”. Κι αυτό σε συνέχεια των σοβαρών επεισοδίων που είχαν διαδραματιστεί στις 29 Νοεμβρίου στο Ειρηνοδικείο όταν μέλη του κινήματος “Δεν Πληρώνω” επιχείρησαν να εισέλθουν στη δικαστική αίθουσα για να ματαιώσουν τους πλειστηριασμούς.
ΠΗΓΗ: capital.gr