in , , ,

Συναυλία με την Αυγουστιάτικη πανσέληνο στο λόφο Προφήτη Ηλία Βρυσσών.

 
Μία  ξεχωριστή συναυλία κάτω από το φως της αυγουστιάτικης πανσελήνου διοργανώνει ο Πολιτιστικός Φυσιολατρικός σύλλογος Βρυσσων ,σε ενα μοναδικό για την περιοχή μας χώρο το  λόφο του Προφήτη Ηλία πάνω από το χωριό των Βρυσσων .
Σήμερα το βράδυ, όσοι βρεθούν στην κορυφή  του ιστορικού λόφου  θα ταξιδέψουν μελωδικά σε φεγγαρόφωτα μονοπάτια, παρέα με τα τραγούδια και τις μουσικές  των εξαιρετικών ντόπιων καλλιτεχνών
Σήφη Αποστολάκη στα κρουστά
Δαμιανού Μαύρακη στο λαγούτο
Χαραλαμπη Παρασκάκη στο λαγούτο και   ασκομαντούρα και
Γιάννη  Σφακιανού στη  λύρα και στο λυρακι.
Το σκηνικό και η θέα μοναδική με φόντο τα Λασιθιωτικα βουνά από την μια πλευρά και τον κάμπο του Μεραμβελου και τα χωριά από την άλλη να φωτίζονται από το Αυγουστιάτικο φεγγάρι σε ένα χώρο όπου  για πρώτη φορά  φιλοξενείτε μια τέτοια εκδήλωση, σε μια προσπάθεια  προστασίας και ανάδειξης του φυσικού, του αρχαιολογικού αλλά και του πολιτιστικού πλούτου του λόφου..
18 8 16 brysew
Ο λόφος του Προφήτη Ηλια με το ομώνυμο κατάλευκο ξωκλήσι βρίσκεται στην ανατολική απόληξη της του βουνού Καβαλαρα και δεσπόζει πάνω από τις Βρυσσες. Στην θέση αυτή υπήρχε αρχαίος  οικισμός  ο όποιος χρονολογείται  στην Υστερομινωική ΙΙΙΓ, Πρωτογεωμετρική, Γεωμετρική περιοδο. To 1981 o Δαβάρας αναφέρει ευρήματα , συμπεριλαμβανομένων της κεφαλής μιας υπομινωικής θεάς και δύο μινιατούρες πυξίδων. Το άγαλμα της θεάς είναι ενδιαφέρον όσον αφορά το περιβάλλον της εγκατάστασης που θα περιγράψουμε παρακάτω, αλλά η ακριβής θέση εύρεσης δεν είναι γνωστή. Η εκτεταμένη εγκατάσταση των Σκοτεινών Αιώνων βρίσκεται στον κωνικό λόφο που υψώνεται ακριβώς στα ανατολικά. Το μεγαλύτερο τμήμα της υστερομινωικής ΙΙΙΓ θέσης έχει καταστραφεί εξαιτίας μεταγενεστέρων εγκαταστάσεων καθώς και της ύπαρξης του παρακείμενου σύγχρονου χωριού των Βρυσών. Οι βόρειες και οι βορειοανατολικές πλαγιές είναι απόκρημνες και βραχώδεις, ενώ η νότια και η νοτιοανατολική πλευρά των πλαγιών του λόγου είναι πιο ομαλές και με αναβαθμίδες. Η θέση καλύπτει μια έκταση περίπου 100-150 μέτρων, αλλά η εγκατάσταση των Σκοτεινών Αιώνων πρέπει να ήταν μεγαλύτερη και να εκτεινόταν μέχρι τα ανατολικά προάστια των σημερινών Βρυσών.Η κεραμική που καταγράφηκε στην επιφάνεια αντιπροσωπεύει αρκετές φάσεις των Σκοτεινών Αιώνων. H Υστερομινωική ΙΙΙΓ μαρτυρείται από πληθώρα θραυσμάτων με χαρακτηριστική δομή και σχήματα, σε ολη την εκταση του λόφου. Σκέλη τριπόδων με κυκλικό τμήμα και αποτυπώματα δακτύλων ή κάθετες χαρακιές, και πήλινα όστρακα με χρωματιστές γραμμές συγκαταλέγονται στα πιο συνηθισμένα ευρήματα, που μας βοηθούν να καταλήξουμε σε συμπεράσματα σχετικά με τη χρονολόγηση της θέσης. Η πρωτογεωμετρική και γεωμετρική κεραμική αντιπροσωπεύεται από χονδροειδή κεραμική, που τα προϊόντα της είναι πιο σκληρά και καλύτερα ψημένα, και η οποία δείχνει μια σταδιακή εξέλιξη του ρεπερτορίου της εγχάρακτης και της εμπίεστης διακόσμησης (με ομόκεντρους κύκλους και σπείρες).
Η  κορυφή του λόφου συνδέεται με το χωριό με παλαιό λιθόστρωτο καλντερίμι  το οποίο διέρχεται  μέσα από τα βράχια και τους πρίνους  που όμως εγκαταλείφθηκε όταν διανοίχθηκε ο δρόμος, με αποτέλεσμα να καταστραφεί σε πολλά σημεία. Τις τελευταίες μέρες  ο σύλλογος  το καθάρισε και η πρόσβαση για την συναυλία θα γίνει  μέσω  εκείνου. Η  πρόσβαση των αυτοκινήτων  στην κορυφή του λόφου δεν θα επιτρέπεται  ενώ για όσους δεν θέλουν να περπατήσουν  θα υπάρχει η δυνατότητα μεταφοράς  με μέσο του συλλόγου.
18 8 16 Συναυλία-Βρύσες