in

Συναγερμός στο λιμάνι, ρύπανση στην θάλασσα, video – photos

Όλες οι υπηρεσίες στο λιμάνι της πόλης για την αντιμετώπιση θαλάσσιας ρύπανσης στα πλαίσια άσκησης ευτυχώς.

20 9 17 ασκηση λιμανι

Με αποτελεσματικότητα κινήθηκαν όλες οι υπηρεσίες, λιμεναρχείο, πυροσβεστική και αστυνομία,  στον συναγερμό που υπήρξε μετά από την διαρροή καυσίμων στο λιμάνι στης πόλης, σύμφωνα με το σενάριο της άσκησης. Και μετά το γεγονός σε παραλία της Αττικής παρόμοιες ασκήσεις είναι καλό να συμβαίνουν συχνά ώστε να διαπιστώνουμε την ικανότητα της αντιμετώπισης παρόμοιων περιστατικών.

Μελανό σημείο η μη γνωστοποίηση σε όλα τα τοπικά μμε της συγκεκριμένης άσκησης ώστε να καταγραφούν απο κοντά όλες οι κινήσεις των υπηρεσιών.
 
πλάνα απο drone Σ.Κ
 
Tο σενάριο της άσκησης και φωτογραφίες που μας έστειλε το λιμεναρχείο μετά την ολοκλήρωση της άσκησης:

 

fonien.gr - Άσκηση απορρύπανσης στο λιμάνι Αγίου Νικολάου (20-9-2017)


 
ΣΕΝΑΡΙΟ ΑΣΚΗΣΗΣ ΡΥΠΑΝΣΗΣ 2017
Κατά την διάρκεια κατάπλου Ε/Γ-Τ/Ρ πλοίου στο λιμάνι Αγ. Νικολάου πρωινές ώρες της 20/09/2017 για την παραλαβή επιβατών για διενέργεια τουριστικής εκδρομής από αμέλεια του κυβερνήτη σημειώθηκε πρόσκρουση στην προβλήτα με αποτέλεσμα την ύπαρξη ρήγματος στα ύφαλα του πλοίου  εισροή υδάτων και διαρροή 2000 λίτρων DIESELστην θάλασσα . Η Υπηρεσία μας ενημερώνεται μέσω VHF  από τον πλοίαρχο του πλοίου για εισροή υδάτων και ύπαρξη ρύπανσης στην βόρεια προβλήτα του λιμένα Αγίου Νικολάου .

ΕΝΕΡΓΕΙΕΣ

 

Α’ ΦΑΣΗ

  1. Επικοινωνεί άμεσα τηλεφωνικά και αναφέρει στο ΥΝΑΝΠ/ΔΠΘΠ και στη 7η ’ ΠΕ.ΔΙ.Λ.Σ. Η Υπηρεσία μας ενεργεί σύμφωνα με εντολές ΥΝΑΝΠ/ΔΠΘΠ.
  2. Κλήθηκαν τα μέλη ομάδας σχεδίασης-καταπολέμησης στο κτίριο της Υπηρεσίας μας.
  3. Κινητοποιεί άμεσα Ν/Γ 515 για απόπλου προς τη συγκεκριμένη περιοχή για παροχή βοήθειας και παρακολούθηση  της πετρελαιοκηλίδας. Ειδοποιείται η Πυροσβεστική Υπηρεσία για παροχή βοήθειας και διάθεσης κατάλληλου πυροσβεστικού οχήματος με δυνατότητα απάντλησης υδάτων για παροχή συνδρομής. Επίσης κινητοποιείται  Ομάδα Διάσωσης Κρήτης με διάθεση δυτών για τον έλεγχο του ρήγματος και παροχή βοήθειας. Επίσης κινητοποίησε το Ρ/Κ που ελλιμενίζεται στο λιμένα μας για παροχή συνδρομής -ρυμούλκηση αν απαιτηθεί του Ε/Γ -Τ/Ρ.
  4. Ενημέρωση του Υπευθύνου της ρύπανσης Πλοιάρχου Ε/Γ-Τ/Ρ  όπως και του πλοιοκτήτη και εκπροσώπου του πλοίου για άμεση ανάληψη των απαραίτητων ενεργειών και εργασιών για την καταπολέμηση της ρύπανσης.
  5. Απεστάλη σηματική αναφορά προς κ. Εισαγγελέα Πρωτοδικών Λασιθίου με κοινοποίηση στο ΥΠΟΥΝΤ/ΔΠΘΠ και στη 7Η ’ ΠΕ.ΔΙ.Λ.Σ. σχετικά με τις εξελίξεις.

 

Β’ ΦΑΣΗ

  1. Διενεργείται συνεχής επιτήρηση της κηλίδας από πλωτά –χερσαία μέσα Υπηρεσίας μας, καταγράφεται επί χάρτου η κατάσταση και γίνεται προσπάθεια πρόβλεψης της κίνησης και συμπεριφορά αυτής.
  2. Αποφασίσθηκε για τον εγκλωβισμό της κηλίδας και την ανάκτηση του πετρελαίου η τοποθέτηση πλωτού και απορροφητικού φράγματος καθώς και η χρήση απορροφητικών πετσετών.
  3. Έγινε περισυλλογή των εγκλωβισμένων πετρελαιοειδών από επιχειρησιακές ομάδες επέμβασης που επέβαιναν σε π/κ περιοχής και παράδοση χρησιμοποιηθέντων απορροφητικών υλικών σε οχήματα του Δήμου Αγ. Νικολάου.
  4. Έγινε οριστική καταπολέμηση της πετρελαιοκηλίδας
  5. Με τις παραπάνω ενέργειες αποφεύχθηκε η προσβολή των ακτών και του λιμένα

Γ’ ΦΑΣΗ

  1. Απεστάλη σηματική αναφορά στο ΥΝΑΝΠ/ΔΠΘΠ για έναρξη και λήξη εργασιών καθαριότητας.
  2. Τηρήθηκε ημερολόγιο ενεργειών και συντάχθηκαν πίνακες δαπανών για καταλογισμό στους υπαίτιους.

 

ΠΑΡΑΤΗΡΗΣΕΙΣ

Με την διοργάνωση της άσκησης επιτεύχθηκε η εκπαίδευση του προσωπικού Υπηρεσίας μας στη χρήση υλικών απορρύπανσης, η ενημέρωση λοιπών εμπλεκόμενων φορέων και εθελοντών στις ιδιότητες και χρήση εν λόγω υλικών και η βελτίωση του επιπέδου συνεργασίας  μεταξύ των εμπλεκόμενων φορέων.
Κατά την διεξαγωγή της άσκησης δεν παρατηρήθηκαν δυσκολίες ή προβλήματα.
 
Αγ. Νικόλαος 20/09/2017
Η ΛΙΜΕΝΑΡΧΗΣ
 
Αντιπλοίαρχος Λ.Σ ΧΑΣΙΩΤΗ Δήμητρα