in ,

Συναγερμός στην Αθήνα για τους δύο Έλληνες στρατιωτικούς

Συναγερμός έχει σημάνει τα δύο τελευταία 24ωρα στην Αθήνα μετά τη γνωστοποίηση της είδησης της σύλληψης των δύο ελλήνων στρατιωτικών από τις τουρκικές αρχές στον Έβρο. Το περαστικό έλαβε χώρα την Πέμπτη, λίγο πριν λάβει χώρα η παράδοση-παραλαβή στο υπουργείο Άμυνας. Σύμφωνα μάλιστα με πληροφορίες μάλιστα, αυτός ήταν και ο λόγος που η σχετική τελετή άργησε να ξεκινήσει.
Οι επαφές ανάμεσα στο τρίγωνο Μαξίμου-Πενταγώνου-υπουργείου Δικαιοσύνης έχουν πάρει φωτιά, ενώ το γεγονός ότι η Άγκυρα αρνήθηκε να διαχειριστεί το θέμα σε επιπεδο τοπικού διοικητή και εξανάγκασε ουσιαστικά την παρέμβαση του αρχηγού ΓΕΕΘΑ με τον τούρκο ομολογό του είναι δηλωτικό της τεταμένης ατμόσφαιρας στις δύο σχέσεις Αθήνας-Άγκυρα. Την ίδια στιγμή, αναλυτές δεν κρύβουν το φόβο τους η Άγκυρα να επιχειρήσει να συνδέσει την υπόθεση με εκείνη των 8 τούρκων στρατιωτικών που βρίσκονται στην Αθήνα.
Για τις εξελίξεις τοποθετήθηκε και ο αμερικανός πρέσβης από το Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών. Όπως δήλωσε ο κ. Πάιατ, οι ΗΠΑ παρακολουθούν την κατάσταση. Την ίδια στιγμή, ωστόσο, παραδέχθηκε πως ένα «ατύχημα είναι το χειρότερο σενάριο αυτήν τη στιγμή». Παρόλ’ αυτά στη συνέχεια εμφανίστηκε καθησυχαστικός, καθώς, όπως επεσήμανε,  «εξακολουθεί να υπάρχει διάλογος και συνεχείς επαφές ανάμεσα σε Αθήνα και Άγκυρα». Αναφορικά με την πολιτική των ΗΠΑ στην περιοχή, ο κ. Πάιατ τόνισε ότι “οι ΗΠΑ επιθυμούν να διασφαλίσουν την σταθερότητα της Τουρκίας ως μέλος του ΝΑΤΟ”, υποστηρίζοντας με νόημα πως “κάτι τέτοιο είναι και προς το συμφέρον της Ελλάδας”.

Η σύλληψη και οι κατηγορίες

Υπενθυμίζεται ότι νωρίτερα, τουρκικό δικαστήριο έδωσε εντολή να τεθούν υπό κράτηση οι δύο έλληνες στρατιωτικοί που συνελήφθησαν την Πέμπτη στον Έβρο.  Η ηλεκτρονική έκδοση της τουρκικής εφημερίδας Milliyet, αναφέρει σε ρεπορτάζ του ανταποκριτή της από την Αδριανούπολη, το αιτιολογικό με βάση το οποίο το δικαστήριο αποφάσισε την κράτηση των δύο ελλήνων στρατιωτών.
Όπως χαρακτηριστικά επισημαίνεται στο θέμα που φιλοξενεί την είδηση, υπό τον τίτλο «Τέθηκαν υπό κράτηση οι δύο έλληνες στρατιώτες που συνελήφθησαν στα σύνορα», το πρωτοβάθμιο δικαστήριο αποφάσισε την κράτηση των δύο ελλήνων στρατιωτών για:
-Παραβίαση πρωτοβάθμιας απαγορευμένης στρατιωτικής ζώνης
-Υποψία διαφυγής
-Υποψία καταστροφής αποδεικτικών στοιχείων
-Μη ύπαρξη κατοικίας στην Τουρκία
-Πιθανότητα διαφυγής εξωτερικό

Τι είπαν στην κατάθεσή τους οι Έλληνες αξιωματικοί

«Δεν είμαστε πράκτορες», φέρονται να δήλωσαν στην κατάθεσή τους οι δύο Έλληνες στρατιώτες που συνελήφθηκαν στον Έβρο, όπως αποκαλύπτουν τουρκικά μέσα ενημέρωσης.
Ο υπολοχαγός του στρατού ξηράς φέρεται να κατέθεσε ότι κατά τις 10.30 χθες βγήκαν σε περιπολία. “Το χιόνι ήταν γύρω στα 20-25 εκατοστά. Όταν είδαμε ίχνη παπουτσιών πάνω στο χιόνι αρχίσαμε να τα ακολουθούμε σκεπτόμενοι ότι είναι ίχνη παράνομων μεταναστών. Ακολουθώντας τα ίχνη βρεθήκαμε κάτω από ένα δέντρο, απέναντί μας βρέθηκαν Τούρκοι στρατιώτες και μας πήραν τα όπλα. Μετά μας μετέφεραν στο αστυνομικό τμήμα. Εμείς δεν είμαστε πράκτορες, δεν περάσαμε τα σύνορα σκόπιμα. Περάσαμε τα σύνορα λόγω των κακών καιρικών συνθηκών”, φέρεται να είπε.

Τι αναφέρει η Άγκυρα

Οι δύο Έλληνες αξιωματικοί, που βρέθηκαν εντός τουρκικού εδάφους, παραβίασαν το νόμο και για αυτό πρέπει να ακολουθηθούν όλες οι νόμιμες διαδικασίες, πριν επιστρέψουν στην Ελλάδα.
Αυτό απάντησαν διπλωματικές πηγές στο euronews, εξηγώντας γιατί οι δύο Έλληνες παραμένουν κρατούμενοι.
«Μπήκαν σε τουρκικό έδαφος με στρατιωτικές στολές και οπλισμό. Αυτό είναι νόμιμο ή παράνομο; Είναι παράνομο. Άρα πρέπει να ακολουθηθούν οι νόμιμες διαδικασίες και αρμόδια αρχή είναι τα δικαστήρια. Όλοι μας κάνουν κήρυγμα ότι δεν σεβόμαστε το κράτος δικαίου. Εμείς λοιπόν ακολουθούμε ότι επιτάσσει το κράτος δικαίου. Σήμερα δεν προλαβαίνουν να δικαστούν, αυτό είναι το ατύχημα, για αυτό θα πρέπει να περιμένουν τουλάχιστον μέχρι τη Δευτέρα», εξήγησε στο euronews ανώτατος αξιωματούχος της τουρκικής κυβέρνησης, ο οποίος αρνήθηκε ότι στο παρελθόν ακολουθούνταν πιο συνοπτικές και απλές διαδικασίες.

Τι λέει το ελληνικό Πεντάγωνο

Ανώτατη πηγή του πενταγώνου ανέφερε το απόγευμα της Παρασκευής ότι με τη μοναδική κατηγορία της παράνομης διείσδυσης σε απαγορευμένη περιοχή θα οδηγηθούν τη Δευτέρα στην τουρκική δικαιοσύνη τα δύο στελέχη του Στρατού Ξηράς. Μέχρι τότε θα κρατούνται στις φυλακές της Αδριανούπολης.
Η ίδια πηγή ανέφερε πως σε καλό κλίμα διεξάγονται οι συνομιλίες για τη διευθέτηση του θέματος, μεταξύ των Αρχηγών ΓΕΕΘΑ Ελλάδας και Τουρκίας, Ναυάρχου Ευαγγέλου Αποστολάκη και Στρατηγού Χουλούτ Ακάρ. Η πρώτη επικοινωνία τους έγινε χθες ενώ υπήρξε δεύτερη επικοινωνία τους σήμερα. Στο πλαίσιο αυτό οι πληροφορίες έφεραν τον Τούρκο Αρχηγό ΓΕΕΘΑ να επιθυμεί την ταχεία ολοκλήρωση της διαδικασίας για την επάνοδο των δύο στρατιωτικών στην Ελλάδα.

Δείτε τις εικόνες από τη μεταφορά στο Δικαστήριο

Τις πρώτες εικόνες από τη μεταφορά στο δικαστήριο των 2 ελλήνων στρατιωτικών έδωσαν στη δημοσιότητα τουρκικά ΜΜΕ.

 

 

 

 

 

Τζανακόπουλος: Θα γίνει δίκη, αλλά είναι τυπικό

Το μεσημέρι της Παρασκευτής ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημήτρης Τζανακόπουλος, ερωτηθείς για το θέμα, είπε ότι θα γίνουν άμεσα όλες οι νομικές και τυπικές διαδικασίες στην Τουρκία, προσπαθώντας να ρίξει τους τόνους για την υπόθεση.
Το θέμα «προέκυψε από ένα λάθος τους εξαιτίας καιρικών συνθηκών και βρέθηκαν σε τουρκικό έδαφος. Είναι απολύτως τυπικό το όλο θέμα, είναι δίκη για παράνομη είσοδο στη χώρα και θα απελαθούν».
Παράλληλα, χαρακτήρισε ως «κατασκοπευτικά σενάρια» τα περί ενδεχόμενη ανταλλαγής με τους οκτώ Τούρκους στρατιωτικούς.

Κουβέλης: Θα επιστρέψουν σύντομα

Σημειώνεται επίσης ότι νωρίτερα, ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ Θ. Παφίλης επικοινώνησε με τον αναπληρωτή υπουργό Εθνικής Άμυνας Φ. Κουβέλη, προκειμένου να ενημερωθεί για την κατάσταση των δύο Ελλήνων στρατιωτικών που έχουν συλληφθεί και κρατούνται από τις τουρκικές Αρχές. Σύμφωνα με σχετική ενημέρωση από το ΚΚΕ, ο κ. Κουβέλης τον διαβεβαίωσε ότι σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα οι δύο στρατιωτικοί θα βρίσκονται στην Ελλάδα. Ο Θ. Παφίλης ζήτησε να γίνουν όλες οι απαραίτητες ενέργειες, ώστε αυτοί να επιστρέψουν με ασφάλεια στη χώρα.
Η αρχική ανακοίνωση του Γενικού Επιτελείου Στρατού: 
Ενημερώνουμε ότι την Πέμπτη 1 Μαρτίου 2018, στρατιωτική περίπολος αποτελούμενη από δύο Στελέχη του Στρατού Ξηράς, στο πλαίσιο συνήθους περιπολίας στην οριογραμμή δασικής περιοχής Καστανιών Έβρου, λόγω δυσμενών καιρικών συνθηκών, φέρεται να εντοπίστηκε από τουρκική περίπολο, σε τουρκικό έδαφος.
Για το περιστατικό έχουν επιληφθεί οι αρμόδιες αρχές.
Από την πρώτη στιγμή οι ελληνικές αρχές βρίσκονται σε επικοινωνία με τις τουρκικές αρχές και είναι σε εξέλιξη διαδικασίες επανόδου στην Ελλάδα.
Είναι καλά στην υγεία τους, βρίσκονται στην Αδριανούπολη προκειμένου να ολοκληρωθούν οι τυπικές διαδικασίες.

Κουμουτσάκος: Να επιστρέψουν άμεσα οι δύο στρατιωτικοί

«Περιμένουμε την άμεση διευθέτηση του ζητήματος που έχει προκύψει με τη σύλληψη και κράτηση των δύο Ελλήνων στρατιωτικών από τις τουρκικές αρχές», επεσήμανε ο Τομεάρχης Εξωτερικών της Νέας Δημοκρατίας, βουλευτής Β’ Αθηνών Γιώργος Κουμουτσάκος και πρόσθεσε:
«Και σε αυτήν την περίπτωση θα πρέπει να ισχύσει ό,τι συμβαίνει πάντα και αμοιβαία σε αντίστοιχα συμβάντα.
Περιμένουμε, δηλαδή, την άμεση επιστροφή των δύο στελεχών των Ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων στην Ελλάδα, όπως άλλωστε επιβάλλουν οι σχέσεις καλής γειτονίας και αμοιβαίου σεβασμού»