in

Συνάντηση Φυσικών, Χημικών και Μαθηματικών Κρήτης με τον Υπουργό Παιδείας

Με επιτυχία πραγματοποιήθηκε την Πέμπτη 21 Σεπτέμβρη συνάντηση επιστημονικών ενώσεων της Κρήτης με τον Υπουργό Παιδείας, Έρευνας & Θρησκευμάτων κ. Γαβρόγλου, ύστερα από σχετικό μας αίτημα. Οφείλουμε δημόσια να ευχαριστήσουμε τον κ. Υπουργό για την άμεση αποδοχή του αιτήματος μας, αλλά και για τον ουσιαστικό διάλογο μαζί του.
Στην συνάντηση τέθηκαν ζητήματα σχετιζόμενα με τις προτεινόμενες αλλαγές στην Δευτεροβάθμια εκπαίδευση, το οραματικό πλαίσιο για το νέο σχολείο και την ανάγκη σύνδεσης του με τις ανάγκες της κοινωνίας μας. Σε μια εποχή έντονων επιστημονικών «επαναστάσεων» το σχολείο θα πρέπει να συνδεθεί με την σύγχρονη επιστήμη, οι θετικές επιστήμες θα πρέπει να παίξουν τον ρόλο τους στην διαμόρφωση νέων με κριτική σκέψη και ικανότητα να λαμβάνουν αποφάσεις για την ζωή τους. Κυρίαρχο ζήτημα για την επόμενη περίοδο δεν μπορεί να είναι το εξεταστικό και τεχνικού τύπου ζητήματα, αλλά τα εφόδια που θα δίνει το δημόσιο σχολείο στους αποφοιτους του. Η κοινωνία μας έχει ανάγκη από σκεπτόμενους νέους ανθρώπους που δεν θα βλέπουν το σχολείο, ως καταναγκαστικό έργο και την εισαγωγή στην τριτοβάθμια εκπαίδευση ως βασανιστήριο. Τα ιδρύματα της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης έχουν ανάγκη από φοιτητές που έχουν αποκτήσει τις βασικές γνώσεις για να προχωρήσουν και να ολοκληρώσουν με επιτυχία τις σπουδές τους.
Παράλληλα τέθηκε στο τραπέζι και η προβληματική κατάσταση με την διδασκαλία των θετικών επιστημών τόσο στην πρωτοβάθμια, όσο και στην δευτεροβάθμια εκπαίδευση. Ζητήματα που σχετίζονται τόσο με τα αναλυτικά προγράμματα σπουδών, όσο και με τις υποδομές και το προσωπικό.
Ο Υπουργός δεσμεύτηκε να συνεχίσει τον διάλογο, που σήμερα ξεκινήσαμε εδώ στην Κρήτη, με τις επιστημονικές ενώσεις, αρκεί βέβαια οι ενώσεις να συμφωνήσουν μεταξύ τους για τους όρους και τον τρόπο διεξαγωγής του διαλόγου. Το κεντρικό ζήτημα δεν μπορεί να είναι το εξεταστικό ή οι ώρες διδασκαλίας κάθε μαθήματος, κεντρικό ζήτημα πρέπει να είναι το σχολείο που θέλουμε να φτιάξουμε και το μοντέλο κοινωνίας που θα θέλαμε να υπηρετεί. Σε αυτό το σχέδιο πρέπει όλοι να εργαστούμε και συγκεκριμένα όσον μας αφορά θα αναλάβουμε άμεσα πρωτοβουλίες συνεννόησης με τις Επιστημονικές Ενώσεις που δρουν σε Πανελλαδικό επίπεδο, ώστε από κοινού να προχωρήσουμε σε εκτενή και ουσιαστικό διάλογο με του Υπουργείο Παιδείας.
Εμείς ως επιστημονικές ενώσεις θα συνεχίσουμε τη προσπάθεια σε τοπικό , περιφερειακό και κεντρικό επίπεδο να ξεπεράσουμε τις στρεβλώσεις, να ενώσουμε δυνάμεις, να αναγνωρίσουμε τα λάθη και τα προβλήματα, να συγκροτήσουμε προτάσεις που θα δίνουν λύσεις στο πλαίσιο του «εμείς» και όχι του συντεχνιακού «εγώ».
Σύλλογος Φυσικών Κρήτης
Περιφερειακό Τμήμα Κρήτης Ένωσης Ελλήνων Χημικών
Παράρτημα Ηρακλείου Ελληνικής Μαθηματικής Εταιρίας