in

Συμμετοχή μαθητών του 1ου Γυμνασίου Σητείας σε κατασκήνωση στο Giewartow της Πολωνίας για το Erasmus + [PIC]

Ολοκληρώνοντας τη δεύτερη χρονιά του τριετούς (2017-2020) ευρωπαϊκού προγράμματος ERASMUS+ CASF (Culture Against School Failure) στο οποίο συμμετέχει το 1ο Γυμνάσιο Σητείας, πραγματοποιήθηκε η 1η διαπολιτισμική γλωσσική κατασκήνωση στο Giewartow, της Πολωνίας, από τις 5 έως τις 16 Απριλίου 2019.  Στη συγκεκριμένη δράση είχαν την ευκαιρία να συμμετάσχουν επτά μαθήτριες του σχολείου, συνοδευόμενες από δύο καθηγήτριες.

Στα πλαίσια αυτής της δράσης, μαθητές από επτά διαφορετικές χώρες (Γαλλία, Ελλάδα, Ισπανία, Κύπρο, Πολωνία, Τσεχία, Τουρκία) αλληλεπίδρασαν,  ενισχύοντας αποτελεσματικά δεξιότητες επικοινωνίας, συνεργασίας, κοινωνικοποίησης και αλληλοσεβασμού.

Κατά τη δωδεκαήμερη κατασκήνωση, οι μαθητές έλαβαν μέρος σε αθλητικές, γλωσσικές και πολιτιστικές δραστηριότητες.

Πιο αναλυτικά, οι συμμετέχοντες είχαν την τύχη να εξασκηθούν σε πληθώρα αθλημάτων, όπως τοξοβολία, σκοποβολή, τοίχο αναρρίχησης, κανό στη λίμνη που γειτνιάζει με τις εγκαταστάσεις της κατασκήνωσης, τραμπολίνο,  παιχνίδια επιβίωσης, δραστηριότητες σε στίβο περιπέτειας με εναέρια περάσματα (rope park), εναέρια παιχνίδια ισορροπίας και ομαδικά παιχνίδια συνεργασίας και επικοινωνίας (drama / social games). Όλα τα παιδιά, συμμετείχαν με ενθουσιασμό σε όλες τις δραστηριότητες, ανακαλύπτοντας καινούργιες δυνατότητες και αποκομίζοντας καινούργιες εμπειρίες.

Καθημερινά οι μαθητές σε ομάδες μικτών εθνικοτήτων παρακολουθούσαν μαθήματα αγγλικών από καθηγητές των χωρών μελών του προγράμματος.  Μαθήματα προσανατολισμένα στην καλλιέργεια των δεξιοτήτων προφορικής επικοινωνίας μέσα από το παιχνίδι. Στα πλαίσια των μαθημάτων οι μαθητές παρακολούθησαν και  σύντομα μαθήματα γαλλικών, ελληνικών, τούρκικων, τσέχικων, πολωνικών, ισπανικών. Όλα τα μαθήματα είχαν κοινό στόχο την ενεργοποίηση της φιλομάθειας και της εξοικείωσης των μαθητών, των μελλοντικών ενεργών ευρωπαίων πολιτών, με τη χρήση ξένων γλωσσών και τη γνωριμία τους με άλλες κουλτούρες και πολιτισμούς.

Παράλληλα, πραγματοποιούνταν δραστηριότητες όπως, ζωγραφική T-shirt, βραδιά παρουσίασης εθνικής κουζίνας και εθνικών χορών, βιντεοπαρουσιάσεις των χωρών–μελών του προγράμματος, βραδιά καραόκε, βραδιά με παιχνίδια ενδυνάμωσης των σχέσεων μεταξύ των συμμετεχόντων, ηχογράφηση του επισήμου τραγουδιού του προγράμματος, λήψη συνεντεύξεων από τους συμμετέχοντες, ανακοίνωση του νικητή του ηλεκτρονικού διαγωνισμού λογότυπου κ.ά.

Εκτός από τις δραστηριότητες μέσα στην κατασκήνωση, οι μαθητές είχαν την ευκαιρία να επισκεφθούν σημαντικούς προορισμούς στην περιοχή.  Πραγματοποιήθηκε επίσκεψη στο Gniezno, την πρώτη πρωτεύουσα της χώρας και μία από τις σημαντικότερες πόλεις στη ιστορία της Πολωνίας. Ακόμα, επισκέφθηκαν το ανοιχτού χώρου μουσείο στο Biscupin: Πρόκειται για ένα ανακατασκευασμένο οικισμό που χρονολογείται στην πρώιμη εποχή του Σιδήρου (800–650 π.Χ και 650–475 π.Χ).

Επόμενη επίσκεψη πραγματοποιήθηκε στο Chelmno, στρατόπεδο εξόντωσης κατά τον δεύτερο παγκόσμιο πόλεμο.  Ένας χώρος με τραγική ιστορία, καθώς ήταν το πρώτο στρατόπεδο εξόντωσης που δημιουργήθηκε από την ναζιστική Γερμανία και εκεί θανατώθηκαν κατά εκτιμήσεις περί τα 330.000 και 350.000 άτομα με την πρώιμη μέθοδο εξόντωσης των φορτηγών-αερίων (gas-van). Η θέα των ομαδικών τάφων, των φωτογραφιών και των προσωπικών αντικειμένων των θυμάτων, καθώς και το βιωματικό σεμινάριο πάνω στη ζωή στα γκέτο προκάλεσαν έντονη συγκίνηση και προβληματισμό στους επισκέπτες.

Ακολούθησε επίσκεψη στη πόλη Posnan.  Το Posnan είναι η πέμπτη μεγαλύτερη πόλη της Πολωνίας με τα σημαντικότερα αξιοθέατα η παλιά πόλη με το δημαρχείο και η Βασιλική του Αγίου Στανισλάου (Saint Stanislaus).

Τέλος, η αποστολή επισκέφθηκε την πόλη Ostrow, την πόλη στην οποία βρίσκεται το πολωνικό σχολείο που συμμετέχει στο πρόγραμμα. Αφού πρώτα επισκεφθήκαμε το ιστορικό-λαογραφικό μουσείο που βρίσκεται στο κέντρο της πόλης, το οποίο έδινε την ξεχωριστή δυνατότητα αλληλεπίδρασης με τα εκθέματα και τους χώρους, μεταφερθήκαμε και ξεναγηθήκαμε στις εγκαταστάσεις του σχολείου, στο οποίο παραδόθηκαν και τα γλωσσικά μαθήματα της ημέρας.

Η τελευταία μέρα της κατασκήνωσης από το πρωί ήταν ιδιαίτερα φορτισμένη συναισθηματικά, καθώς πλησίαζε η ολοκλήρωση αυτής της ξεχωριστής εμπειρίας που μοιράστηκαν για τόσες μέρες μαθητές από διάφορες γωνιές της Ευρώπης, με τους μαθητές συγκινημένους να ανταλλάσσουν δώρα, να μιλούν στη γλώσσα των καινούργιων φίλων τους και να δίνουν υποσχέσεις να παραμείνουν σε επαφή.

Κατά γενική ομολογία, η συγκεκριμένη διοργάνωση εξυπηρέτησε τους στόχους της, στέφθηκε από απόλυτη επιτυχία και χάραξε ανεξίτηλα τη μνήμη και την καρδιά των συμμετεχόντων.

Το φωτογραφικό υλικό, τα βίντεο και η επίσημη έκθεση της μετακίνησης είναι δημοσιευμένα στην ιστοσελίδα του έργου: www.casf-erasmus.eu

Οι συνοδοί–Καθηγήτριες: Φουστέρη Σοφία και Νεοφώτιστου Ελευθερία.