in

Στο στόχαστρο της ΑΑΔΕ τα πολυτελή ξενοδοχεία για φοροδιαφυγή – Τι δείχνουν τα στοιχεία

Μαύρο χρήμα πολλών εκατομμυρίων ευρώ αναζητά η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων μέσα από σαρωτικούς ελέγχους που πραγματοποιεί σε ξενοδοχειακές μονάδες και τουριστικά καταλύματα.
Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι οι  πρώτοι προληπτικοί έλεγχοι έγιναν σε 712 τουριστικές μονάδες και αφορούν στον τζίρο του περασμένου Ιουνίου. Στόχος των ελέγχων ήταν να διαπιστωθεί αν οι ξενοδοχειακές επιχειρήσεις δηλώνουν όλες τις εισπράξεις που πραγματοποιούν κατά την θερινή περίοδο και αν καταβάλλουν τον αναλογούντα ΦΠΑ.
Συγκεκριμένα πραγματοποιήθηκαν διασταυρώσεις στοιχείων για τα ακαθάριστα έσοδα που δηλώνουν και τον ΦΠΑ που αποδίδουν στο Δημόσιο, με στοιχεία για τα τιμολόγια των υπηρεσιών διαμονής, την κίνηση και την πληρότητα των δωματίων, έχουν ξεκινήσει οι αρμόδιες φοροελεγκτικές υπηρεσίες  Αρχικά συγκεντρώνονται στοιχεία που αφορούν στους τζίρους των ξενοδοχείων (τιμές δωματίων απο το Ίντερνετ ή τηλεφωνικά). Τα στοιχεία αυτά διασταυρώνονται με όσα αναγράφονται στις περιοδικές δηλώσεις ΦΠΑ που υποβάλουν οι επιχειρήσεις.
Ενδιαφέρουν παρουσιάζουν 7 περιπτώσεις επιχειρήσεων όπου σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες,  υπάρχουν εκτιμήσεις για απόκρυψη εισοδήματος άνω του 1 εκατ. ευρω. Μάλιστα 4 περιπτώσεις (2 στην Κέρκυρα, 1 στον Νομό Ηλίας και 2 στην Ρόδο) φαίνεται πως αφορούν σε ξενοδοχεία 4 αστέρων που διαθέτουν περισσότερες από 300 κλίνες. Οι υπόλοιπες 3 μονάδες  όπου υπάρχουν ενδείξεις υψηλής φοροδιαφυγής- άνω του 1 εκατομμυρίου ευρώ- βρίσκονται στην ανατολική αττική στην Χαλκιδική και την Σαντορίνη.  Σε όλες αυτές τις περιπτώσεις θα πραγματοποιηθεί πλήρης έλεγχος.
Σύμφωνα με τα διαθέσιμα στοιχεία οι 712 τουριστικές μονάδες που ελέχθησαν  προληπτικά εμφάνισαν αύξηση του τζίρου κατ 27% σε σχέση με πέρυσι η οποία ωφελείται τόσο στην αύξηση του τουρισμού, όσο και στην άνοδο τω τιμών και σε κάποιο βαθμό,  στην “φορολογική συμμόρφωση” των επιχειρήσεων, όπως εκτιμούν στο υπουργείο Οικονομικών.
Τουριστικοί Παράγοντες: Έλεγχοι να γίνονται αλλά με σωστή μέθοδο!
Οι “6-7” ακραίες περιπτώσεις που εξετάζονται από την ΑΑΔΕ  δεν μπορούν να χαρακτηρίζουν  έναν ολόκληρο κλάδο σχεδόν 10.000 επιχειρήσεων, ειδικά όταν διαπιστώνεται υψηλό ποσοστό συμμόρφωσης σε σχέση με πέρυσι, σχολιάζουν τουριστικοί παράγοντες για τα ευρήματα των προληπτικών έλεγχων.
Οι ίδιοι παράγοντες εκφράζουν και ερωτηματικά για το αν οι συγκεκριμένοι έλεγχοι είναι αντιπροσωπευτικοί και ολοκληρωμένοι καθώς θεωρούν ότι η συγκεκριμένη “μεθοδολογία” διασταυρώσεων μεσώ Internet και δηλώσεων ΦΠΑ δεν δίνει την πραγματική εικόνα των εισπράξεων ανα πάσα στιγμή.
Όπως εξηγούν, τα ξενοδοχεία στους μεγάλους προορισμούς, όπως στη Σαντορίνη, τη Ρόδο ή τη Χαλκιδική κλείνουν απο πολύ νωρίς συμφωνίες-πακέτα για μεγάλο αριθμό δωματίων (το 80% – 90) με tour operators και ταξιδιωτικά γραφεία σε προσυμφωνημένες και χαμηλότερες τιμές (λόγω όγκου).
Οι δε πληρωμές στις περισσότερες περιπτώσεις γίνονται επίσης νωρίς με προκαταβολές, ενδιάμεσα ή με το κλείσιμο της χρονιάς. Δηλαδή το σύνολο των εισπράξεων δεν πραγματοποιείται  στην αιχμή της τουριστικής περιόδου ή όταν ο πελάτης φεύγει από το ξενοδοχείο, αλλά πριν.
Από εκεί και πέρα, όπως εξηγούν οι ίδιες πηγές, τα υπόλοιπα δωμάτια, που δεν ξεπερνούν το 10%-15%, διατίθενται μέσω του ίντερνετ  σε τιμές που σε καλές χρονιές σαν τη φετινή, είναι υψηλές. Το ότι αυτά τα δωμάτια πωλούνται στην τιμή που φαίνεται π.χ. στη Booking ή στην trivago, δε σημαίνει ότι έχουν πουληθεί το ίδιο ακριβά π.χ. στον TUI, ο οποίος τα έχει προαγοράσει από πέρυσι ίσως και 50% φθηνότερα. Επιπρόσθετα, οι τιμές και οι πληρότητες στα sites έχουν λογική “χρηματιστηρίου” αφού αλλάζουν μέρα με τη μέρα, ανάλογα με τη ζήτηση και τη διαθεσιμότητα, κάτι που καθιστά την οποιαδήποτε αναγωγή – ως προς την εκτίμηση τζίρου – σχεδόν αδύνατη.
Οι εκπρόσωποι του τουριστικού κλάδου καταλήγουν στο ότι πραγματική εικόνα για τις ελεγκτικές αρχές δεν μπορεί να προκύψει με ακρίβεια παρά μόνο ύστερα από ολοκληρωμένο φορολογικό έλεγχο και όχι προσωρινά και “κατά εκτίμηση”.
ΠΗΓΗ: capital.gr