in ,

Στο σκαμνί για τον βιασμό 30χρονης μητέρας

Στις δικαστικές αίθουσες αναβιώνει σήμερα η υπόθεση βιασμού που είχε καταγγελθεί από μια 30χρονη – σήμερα – μητέρα, η οποία φέρεται να βιάστηκε πριν από λίγα χρόνια από δύο άνδρες, στην ευρύτερη περιοχή του δήμου Μινώα Πεδιάδος. Στο εδώλιο του Μικτού Ορκωτού Εφετείου Ανατολικής Κρήτης αναμένεται να καθίσουν δύο Κρητικοί, οι οποίοι φέρονται να εμπλέκονται στην υπόθεση.

Επισημαίνεται ότι αμφότεροι οι κατηγορούμενοι είχαν αθωωθεί από το πρωτοβάθμιο δικαστήριο. Η υπόθεση είχε εκδικαστεί από το Μικτό Ορκωτό Δικαστήριο Ηρακλείου πριν από περίπου δύο χρόνια. Τον Δεκέμβριο του 2016, η Έδρα έκρινε αθώους τους δύο Κρητικούς.

Ωστόσο, μερικές μόνο ημέρες μετά, η Εισαγγελία Εφετών Ανατολικής Κρήτης άσκησε έφεση κατά της απόφασης του πρωτοβάθμιου δικαστηρίου. Έτσι, παρά την αθώωσή τους, και οι δύο άνδρες θα δικαστούν ξανά από το Μικτό Ορκωτό Εφετείο Ανατολικής Κρήτης για την πράξη του «ομαδικού βιασμού».

Το περιστατικό, όπως είχε καταγγελθεί από την 30χρονη μητέρα, έλαβε χώρα πριν από λίγα χρόνια, την ώρα που η ίδια πήγαινε στη δουλειά της, οδηγώντας το αυτοκίνητό της. Σύμφωνα με την καταγγέλλουσα, μια μηχανή, στην οποία επέβαιναν οι φερόμενοι δράστες, έκλεισε τον δρόμο στο όχημά της. Σύμφωνα με την καταγγελία, οι δύο άνδρες φέρονται να μετεπιβιβάστηκαν στο αυτοκίνητο της γυναίκας και να την οδήγησαν σε παρακείμενο χωράφι. Εκεί, η 30χρονη φέρεται να βιάστηκε και από τους δύο άνδρες.

Μετά το καταγγελλόμενο περιστατικό, η 30χρονη μετέβη μαζί με τον σύζυγό της στην Αστυνομία, όπου κατήγγειλε το συμβάν. Μερικές εβδομάδες μετά, οι δύο κατηγορούμενοι απολογήθηκαν ενώπιον του ανακριτή, ο οποίος είχε κρίνει τότε ότι πρέπει να προφυλακιστούν. Οι δύο Κρητικοί είχαν κρατηθεί προσωρινά για λίγους μήνες, πριν αφεθούν τελικά ελεύθεροι με περιοριστικούς όρους.

Τον Δεκέμβριο του 2016, το Μικτό Ορκωτό Δικαστήριο Ηρακλείου αθώωσε τους δύο κατηγορούμενους κατά πλειοψηφία (5-2). Μειοψήφησαν η πρόεδρος του δικαστηρίου και μία ακόμη τακτική δικαστής, που έκριναν ότι οι κατηγορούμενοι πρέπει να κηρυχθούν ένοχοι.

Ας σημειωθεί ότι η Έδρα υιοθέτησε τότε την πρόταση της εισαγγελέως της Έδρας, η οποία κατά την αγόρευσή της είχε προτείνει την απαλλαγή των δύο κατηγορουμένων. Ειδικότερα, η εισαγγελέας ανέφερε κατά την αγόρευσή της ότι υπήρξαν μεγάλες δόσεις υπερβολής στα όσα ειπώθηκαν – και από τις δύο πλευρές – κατά τη διαδικασία.

Όπως είχε δημοσιεύσει τον Δεκέμβριο του 2016 η “Νέα Κρήτη”, η εισαγγελέας είχε ζητήσει τότε από το δικαστήριο, από τη στιγμή που δεν προέκυψε – σύμφωνα με την ίδια – κάποιο αντικειμενικό εύρημα που να συνδέει τους δύο άνδρες με την πράξη του βιασμού, να κριθούν αθώοι.

Ειδικότερα, η εισαγγελέας είχε σταθεί στο ότι ο ιατροδικαστής δε διαπίστωσε στοιχεία βιασμού παρά μόνο αμυχές, με την υπόνοια καθήλωσης. Εξάλλου, όπως είχε πει τότε η εισαγγελέας, οι γενετικοί τύποι των δύο ανδρών δεν ανιχνεύτηκαν ούτε στο βιολογικό υλικό που συλλέχθηκε από τους αστυνομικούς, ούτε και στο παλαμικό αποτύπωμα που εντοπίστηκε στο αυτοκίνητο.

Τι είχαν υποστηρίξει

Ας σημειωθεί ότι στην απολογία τους και οι δύο κατηγορούμενοι ισχυρίστηκαν ότι ουδέποτε βίασαν την 30χρονη κι ότι είναι αθώοι. Όπως είναι λογικό, η απόφαση του δικαστηρίου προκάλεσε ανάμικτα συναισθήματα στο ακροατήριο. Συγκεκριμένα, στην πλευρά της φερόμενης παθούσας είχε επικρατήσει “παγωμάρα”.

Μερικές, ωστόσο, ημέρες μετά την απόφαση του πρωτοβάθμιου δικαστηρίου, ο εισαγγελέας Εφετών Ανατολικής Κρήτης άσκησε έφεση κατά της εν λόγω απόφασης. Έτσι, οι δύο Κρητικοί παραπέμφθηκαν να δικαστούν σε δεύτερο βαθμό από το Μικτό Ορκωτό Εφετείο Ανατολικής, Κρήτης, στο Ηράκλειο. Η δίκη έχει προσδιοριστεί για σήμερα, ενώ οι κατηγορούμενοι θα δικαστούν – όπως πρωτόδικα – για την πράξη του ομαδικού βιασμού.

neakriti.gr