in , ,

Στο μικροσκόπιο για φοροδιαφυγή Airbnb, Etsy, Lyft

Εξελίξεις στη ραγδαία αναδυόμενη σε όλο τον πλανήτη «οικονομία του διαμοιρασμού» (sharing economy ή peer-to-peer economy), η οποία έχει αναχθεί σε κεντρικό ζήτημα στον χώρο του τουρισμού εξαιτίας της λειτουργίας εταιρειών όπως η Airbnb, δρομολογεί η ασύλληπτη σε μέγεθος φοροδιαφυγή που αρχίζουν να καταγράφουν οι οικονομικές αρχές των ΗΠΑ.
Εν αναμονή των πρωτοβουλιών που έχει προαναγγείλει η ελληνική κυβέρνηση για τη θέσπιση μέτρων για τη σκιώδη οικονομία που αναπτύσσεται ραγδαία στον τουρισμό μέσω της ενοικίασης ιδιωτικών κατοικιών σε τουρίστες, στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού μελέτη φέρνει στο φως το τεράστιο μέγεθος φοροδιαφυγής αυτού του είδους στις ΗΠΑ.
Δημοσίευμα του Bloomberg επισημαίνει τα αργά αντανακλαστικά που επέδειξαν οι αρμόδιες οικονομικές αρχές των ΗΠΑ (Internal Revenue Service-IRS), με αποτέλεσμα να κινδυνεύουν να χαθούν για τα κρατικά ταμεία τεράστια ποσά.
Σύμφωνα με στοιχεία των αρχών, κατά το 2014 περίπου 2,5 εκατ. Αμερικανοίδημιούργησαν εισόδημα μέσα από πλατφόρμες της οικονομίας του διαμοιρασμού όπως οι Airbnb, Etsy και Lyft. Τα εκτιμώμενα έσοδα όσων πραγματοποίησαν πωλήσεις μέσω των συγκεκριμένων πλατφορμών υπολογίζονται πάνω από 15 δισ. δολάρια.
Κανονικά οι τρεις εταιρείες θα έπρεπε να εκδώσουν ένα ενημερωτικό σημείωμα για τα εισοδήματα που δημιουργήθηκαν μέσω της κάθε πλατφόρμας, προκειμένου να ενημερωθούν οι οικονομικές αρχές και να φορολογηθούν.
Τι συνέβη στην πράξη; Το αποκαλύπτει, σύμφωνα με το Bloomberg, μελέτη του American University. Όπως προέκυψε από τη μελέτη, τα 2/3 όσων χρησιμοποίησαν τις πλατφόρμες δεν έλαβαν ποτέ τέτοιο ενημερωτικό σημείωμα από τις εταιρείες.
Στην έρευνα μετείχαν 40.000 μέλη της Εθνικής Ένωσης Αυτοαπασχολούμενων των ΗΠΑ. Σύμφωνα με τους ερευνητές, μάλιστα, όσοι ρωτήθηκαν βρίσκοντανσε πλήρη σύγχυση για το τι έπρεπε να κάνουν, προκειμένου να δηλώσουν αυτά τα εισοδήματα στις οικονομικές αρχές.
Τα περίπου 15 δισ. δολάρια που υπολογίζεται ότι δεν δηλώθηκαν στο IRS προστίθενται στα 198 δισ. δολάρια της φορολογητέας ύλης που υπολογίζεται ότι αποκρύπτονται με διάφορους τρόπους από τις αμερικανικές αρχές.
ΠΗΓΗ: euro2day