in ,

Στο κενό η αύξηση των γενοσήμων στην Ελλάδα

Απέναντι σε νέο, μεγάλο μέτωπο βρίσκεται πλέον η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Υγείας και η διοίκηση του ΕΟΠΥΥ. Παρά τις δεσμεύσεις τους για αύξηση της κατανάλωση γενοσήμων, η οποία θα συγκρατούσε σημαντικά τις ετήσιες δαπάνες του φαρμάκου, η τελευταία μελέτη για την ανάπτυξη της εγχώριας φαρμακοβιομηχανίας που διεξήχθη από την εταιρεία ερευνών Planet, έδριξε πως ακόμη και σήμερα το 62% των Ελλήνων δεν εμπιστεύονται τα γενόσημα, ενώ σύμφωνα με μετρήσεις της αγοράς, το μερίδιο τους παραμένει εξαιρετικά χαμηλό σε σύγκριση με άλλες χώρες της Ε.Ε., κοντά στο 20%. Αντίθετα οι ασφαλισμένοι επιμένουν στα πρωτότυπα σκευάσματα, δεχόμενοι να καταβάλλουν τη διαφορά στην τιμή σε σύγκριση με το γενόσημο.

Την ίδια ώρα η πρόσφατη απόφαση του ΣτΕ, μετά από προσφυγή ιατρικών συλλόγων, με την οποία κρίθηκε οριστικά αντισυνταγματικό το  πλαφόν στη συνταγογράφηση των δραστικών ουσιών ανά ιατρό για τα γενόσημα και τα σκευάσματα εκτός πατέντας προστασίας (off patent), το οποίο είχε θεσπιστεί το 2014 επί υπουργίας Μ. Βορίδη,  δημιουργεί νέες αναταράξεις στο χώρο του φαρμάκου, καθώς όπως αναφέρουν στο Capital.gr στελέχη του κλάδου, ακυρώνεται και επισήμως ένα μέτρο που θα μπορούσε να συμβάλλει στην αύξηση της χρήσης γενοσήμων.

Όλα αυτά τη στιγμή που οι δανειστές, κάτι που επιβεβαιώθηκε και στις τελευταίες επαφές που είχε το υπουργείο Υγείας με εκπροσώπους των δανειστών, πιέζουν ασφυκτικά για τη χορήγηση κινήτρων που θα ανεβάσουν τα μερίδια των γενοσήμων. Και αυτό γιατί έχει δοθεί αυστηρή εντολή για άνοδο της χρήσης στο 50% έως φέτος το Δεκέμβριο και στο 60% έως τον Ιούνιο του 2017 στα δημόσια νοσοκομεία και στο 40% έως τον Μάρτιο του 2017 και στο 60% έως τον Μάρτιο του 2018 στα γενόσημα που συνταγογραφούν οι γιατροί και χορηγούν στους ασφαλισμένους οι φαρμακοποιοί.

Έτσι, μετά και την απόφαση του ΣτΕ, αλλά και τη μελέτη- καταπέλτη για το αντίκρυσμα που έχουν τα γενόσημα στους ασφαλισμένους, το υπουργείο Υγείας καλείται τώρα να βρει άλλους τρόπους για να τηρήσει τις υποχρεώσεις του απέναντι και στην τρόικα. Τα περιθώρια περαιτέρω μειώσεων στην τιμή τους, στην κατεύθυνση να γίνουν πιο ελκυστικά, έχουν σε μεγάλο βαθμό εξαντληθεί, οπότε το πρόβλημα εστιάζεται στο πως θα γίνει δυνατό να μεγαλώσει ο όγκος πωλήσεων τους. Ήδη τα γενόσημα φάρμακα στην Ελλάδα λαμβάνουν τιμή ίση με το 65% του μέσου όρου των τριών χαμηλότερων τιμών του φαρμάκου αναφοράς στην Ευρώπης.

Προς το παρόν βέβαια δεν έχει ανακοινωθεί τίποτα συγκεκριμένο για το πως θα μπορούσαν να επιτευχθούν τα ποσοστά- στόχοι για τα γενόσημα την επόμενη διετία, με στελέχη του υπουργείου να αρκούνται σε γενικόλογες αναφορές περί παροχής κινήτρων σε γιατρούς και φαρμακοποιούς και σε καμπάνιες ευαισθητοποίησης του κοινού απέναντι στα μη πρωτότυπα σκευάσματα.

Στο ίδιο πλαίσιο, οι προτάσεις που είχαν πέσει στο τραπέζι περί μείωσης του ποσοστού συμμετοχής για τους ασφαλισμένους που επιλέγουν γενόσημα, δεν δείχνουν να μπαίνουν μέχρι τώρα σε φάσης υλοποίησης, με αποτέλεσμα να καθίσταται ακόμη πιο δύσκολη η επίτευξη του παραπάνω στόχου.

capital.gr