in

Στους δρόμους οι ισπανοί ελαιοπαραγωγοί – στα ύψη τα αποθέματα

Χιλιάδες αγρότες και ελαιοπαραγωγοί ξεχύθηκαν στους δρόμους της πρωτεύουσας της Ανδαλουσίας για να διαδηλώσουν κατά της μειωμένης τιμής του ελαιόλαδου ζητώντας  μια «δίκαιη αύξηση τιμής». Σύμφωνα με τις αγροτοσυνδικαλιστικές οργανώσεις UPA και COAG η κερδοσκοπία έχει κοστίσει στην Ανδαλουσία 1,5 δισεκατομμύρια ευρώ. Να σημειώσουμε ότι φέτος η παραγωγή της έφθασε τους 1,45 εκ τόνους.

Οι αγρότες έχουν δηλώσει ότι θα κλιμακώσουν τις κινητοποιήσεις τους και δεν θα υποχωρήσουν. Δηλώνουν ότι θα διαδηλώσουν σε Μαδρίτη και Βρυξέλλες αν χρειαστεί. «Χωρίς δίκαιες και αυξημένες τιμές, το λάδι πεθαίνει και δεν θα έχει ευνοϊκό μέλλον», δηλώνουν οι διοργανωτές των διαδηλώσεων.

Η διαδήλωση είχε και πολιτική χροιά, με πολιτικά πρόσωπα να συμμετέχουν στις κινητοποιήσεις, προερχόμενα από παρατάξεις όπως του PSOE και του Forward Andalusia. Πολλοί δήμαρχοι έδωσαν επίσης το παρόν στις διαδηλώσεις, δίπλα στους πολίτες. Υψώθηκαν πανό με συνθήματα, με κυρίαρχο το «πολλοί κόποι, ελάχιστο κέρδος».

Οι ελαιοκαλλιεργητές, επίσης, ζήτησαν τη βελτίωση του νόμου για την αγροδιατροφική αλυσίδα αξίας, καθώς και την ενεργοποίηση των μηχανισμών αυτορρύθμισης του τομέα. Ο γενικός γραμματέας της UPA, Cobos εξήγησε ότι οι ελαιοπαραγωγοί πωλούν ελαιόλαδο με μέση τιμή τα 2 €/κιλό , ενώ ο καταναλωτής πληρώνει κατά μέσο όρο για το ελαιόλαδο αυτό από 3 έως 4 €/κιλό  στην Ισπανία και πάνω από 5 €/κιλό σε χώρες όπως η Ιταλία. Ουσιαστικά, η τιμή πώλησης στα κανάλια διανομής είναι υπερδιπλάσια από την τιμή που πωλούν το λάδι αυτό οι ελαιοπαραγωγοί. Δήλωσε, ότι υπάρχουν υπερβολικά πολλοί μεσάζοντες και κερδοσκόποι, οι οποίοι εκμεταλλεύονται τον κλάδο.

Πηγή: agroinformacion.com

Στα ύψη τα ισπανικά αποθέματα

Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία του ισπανικού Υπουργείου Γεωργίας, ο Ιούνιος 2019 έκλεισε με αποθέματα 1.180.000 τόνων, που αναλύονται σε 830 χιλιάδες στα ελαιοτριβεία, 47 χιλιάδες στο Πατριμόνιο και 242 χιλιάδες στα εργοστάσια τυποποίησης.

Πρόκειται για πολύ μεγάλες ποσότητες, τρεις μόλις μήνες πριν ολοκληρωθεί η εμπορική περίοδος 2018/19. Αν αναλογιστεί  κανείς ότι αυτά συμβαίνουν παρά τη δραματική πτώση των τιμών παραγωγού (α’ ύλης), τότε η ανησυχία για την επερχόμενη εσοδεία 2019/20 δείχνει δικαιολογημένη.

Πηγή: olivenews.gr – agroinformacion.com