in ,

Στους δρόμους οι δάσκαλοι

Σε αγωνιστική ετοιμότητα βρίσκονται οι δάσκαλοι που ετοιμάζονται για μαζικές κινητοποιήσεις εκτός διδακτικών ορών σε κεντρικές πλατιές πόλεων με συλλαλητήρια και συγκεντρώσεις.
Η απόφαση των δασκάλων και νηπιαγωγών του συλλόγου Μεραμπέλλου και Οροπεδίου που συμμετείχαν στην γενική συνέλευση το απόγευμα της Πέμπτης στο 3ο Δημοτικό του Αγίου Νικόλαου για την συμμετοχή στις κινητοποιήσεις ήταν ομόφωνη.

Οι δάσκαλοι, όπως τόνισε στην ΑΝΑΤΟΛΗ η πρόεδρος του συλλόγου κα. Μαρία Στεφανάκη, είναι υπέρ της αξιολογικής αποτίμησης τόσο του εκπαιδευτικού έργου όσο και της εκπαιδευτικής πολιτικής, μιας αποτίμησης από τα «κάτω» -που θα πραγματοποιείται όμως από τους εκπαιδευτικούς συλλογικά και όχι από μονοπρόσωπα όργανα- και θα έχει ως στόχο την ανίχνευση των προβλημάτων και το σχεδιασμό των αναγκαίων παρεμβάσεων στην κατεύθυνση ανατροφοδότησης της εκπαιδευτικής διαδικασίας.

«Η σύνδεση της μισθολογικής και βαθμολογικής εξέλιξης μας με την αξιολόγηση, η οποία θέτει φραγμούς μέσα από μια σειρά εντελώς αυθαίρετων ποσοστώσεων ανοίγοντας μέχρι και τον Καιάδα των απολύσεων, αποτελεί κόκκινη γραμμή και εχθρική ενέργεια κατά του κλάδου και δε γίνεται αποδεκτή. Ενδεχόμενη προσπάθεια εφαρμογής της, θα αποτελέσει αιτία πολέμου, αρχή μεγάλων συγκρούσεων και δημιουργίας έντασης στο σχολικό περιβάλλον. Ο χώρος της εκπαίδευσης δεν μπορεί να ανεχθεί άλλη αναλγησία και βαρβαρότητα» είπε ακόμα ή ίδια συμβαδίζοντας με την έως τώρα στάση της ΔΟΕ. Οι δάσκαλοι ζητούν ακώλυτη βαθμολογική και μισθολογική εξέλιξη, κατάργηση του νομικού πλαισίου για την αξιολόγηση, να μην κατηγοριοποιηθούν οι μαθητές και τα σχολεία και να μη γίνει αξιολόγηση-χειραγώγηση των εκπαιδευτικών.

 Οι εκδηλώσεις που θα πραγματοποιήσουν οι εκπαιδευτικοί για να έχουν μαζικότητα και παλμό θα γίνουν σε κεντρικές πλατιές και το πιο πιθανό σε ότι αφορά τον συγκεκριμένο σύλλογο θα συμμετέχει σε αυτές που θα γίνουν στο Ηράκλειο χωρίς να αποκλείεται να γίνουν δράσεις και σε επίπεδο τοπικό. Οι δράσεις αυτές αναμένεται να ξεκινήσουμε μετά την συνέλευση στην ΔΟΕ με την συμμετοχή της ολομέλειας των προέδρων, αρχές του επόμενου μήνα, όπου και θα γίνει και ο αρχικός προγραμματισμός. Στην συνέλευση ακόμα τέθηκαν θέματα λειτουργίας των ολοήμερων σχολείων και της διάθεσης της πολιτείας να τα περιορίσει ή και να τα κλείσει γεγονός που θα σήμαινε αυτόματα την μείωση των δασκάλων που εργάζονται ενώ δεν θα λειτουργούσε σε καμία περίπτωση υπέρ της εκπαιδευτικής και μαθησιακής διαδικασίας.

 Είναι γεγονός πάντως ότι ο κλάδος των δασκάλων δείχνει αποφασισμένος να βγει στους δρόμους και να ενημερώσει την κοινή γνώμη σχετικά αντιδρώντας σε αυτά που προωθούνται από την κεντρική πολιτεία.

Οι δράσεις του κλάδου θα πραγματοποιηθούν σε πρώτη φάση εκτός εκπαιδευτικού ωραρίου από την στιγμή που η συμμετοχή σε απεργίες είναι περιορισμένη στην διάρκεια της οικονομικής κρίσης.

ΘΑΝΟΣ ΚΟΡΟΜΠΥΛΙΑΣ