in ,

Στον Αθερινόλακο κλιμάκιο του ΚΚΕ

Κλιμάκιο της Κομματικής Οργάνωσης Λασιθίου με επικεφαλής τον Κοκοσάλη Ανδρέα, μέλος του ΓΠ Κρήτης του ΚΚΕ , πραγματοποίησε περιοδεία την Τετάρτη 11/12/2019 στον ΑΗΣ Αθερινόλακου.
Στη συζήτηση που αναπτύχθηκε με τους εργαζόμενους ο Κοκοσάλης Ανδρέας ανέφερε ότι:
«Το βασικό που χρειάζεται να συνειδητοποιηθεί, πρώτα και κύρια από τους εργαζόμενους είναι ότι η “απελευθέρωση” της Ενέργειας σε αυτή τη φάση της καπιταλιστικής ανάπτυξης αποτελεί στρατηγική επιλογή του κεφαλαίου.
Στόχος είναι η δημιουργία ευνοϊκών όρων για την άμεση δραστηριοποίηση επιχειρηματικών ομίλων στην παραγωγή, μεταφορά, διανομή και το εμπόριο ηλεκτρικής ενέργειας και φυσικού αερίου, με σκοπό τη διευκόλυνση της κερδοφορίας του κεφαλαίου από την αξιοποίηση των ενεργειακών αναγκών.
Σε αυτό το πλαίσιο, στα τελευταία νομοσχέδια παραχωρείται “γην και ύδωρ” στο κεφάλαιο, με τη δημιουργία ενεργειακού χώρου από τη λεγόμενη απολιγνιτοποίηση, με διευκόλυνση επενδύσεων σε ΑΠΕ ακόμα και σε βάρος του περιβάλλοντος, με την ιδιωτικοποίηση της ΔΕΠΑ, χωρίς καμία ουσιαστική διασφάλιση των εργαζομένων.
Ταυτόχρονα, όλοι οι τελευταίοι νόμοι εντείνουν την αντεργατική επίθεση. Αν και ο κλάδος δεν επηρεάστηκε ιδιαίτερα από την κρίση, το παραπέρα χτύπημα των εργασιακών δικαιωμάτων αποτέλεσε όρο για την κερδοφορία των επιχειρήσεων. Ένα μεγάλο ζήτημα είναι αυτό των εργολαβικών εργαζομένων, με χειρότερους όρους αμοιβής και εργασίας, που τα τελευταία χρόνια έχει διευρυνθεί. Οι 6μηνες ή 8μηνες συμβάσεις και οι “εργολαβικοί” είναι πλέον ο κανόνας στη ΔΕΗ.
Τα τελευταία νομοσχέδια διευρύνουν τις “ευέλικτες” εργασιακές σχέσεις, έτσι ώστε να “απελευθερώσουν” ακόμα παραπέρα την επίθεση του κεφαλαίου απέναντι στους εργαζόμενους. Καταργούν στην πράξη τις Συλλογικές Συμβάσεις, τη σταθερή δουλειά με δικαιώματα, τις δημοκρατικές ελευθερίες και ταυτόχρονα “ξεμπερδεύουν” με τους παλιούς εργαζόμενους που τους θεωρούν “κόστος”, μέσω “οικειοθελών” αποχωρήσεων.»
Κάλεσε τους εργαζόμενους σε αποφασιστική πάλη ώστε να μην εφαρμοστεί ο νόμος αυτός που δίνει αποφασιστικό πλήγμα στον αγαθό “ενέργεια”, στους καταναλωτές και στους εργαζόμενους του κλάδου ακολουθώντας την τεχνογνωσία από το μοντέλο ιδιωτικοποίησης του “ΟΤΕ” στο παρελθόν, τονίζοντας: «ότι το ΚΚΕ, έχοντας τη συνολική του θέση για κρατικό φορέα ηλεκτρικής ενέργειας, στο πλαίσιο του συνολικότερου προγράμματος κοινωνικοποίησης των βασικών μέσων παραγωγής, στηρίζει τους αγώνες των εργαζομένων και διεκδικεί μέσα και έξω από τη Βουλή τα εξής:
– Να μην προχωρήσει καμιά περαιτέρω ιδιωτικοποίηση στον κλάδο της Ενέργειας (ΔΕΗ – ΑΔΜΗΕ – ΔΕΔΔΗΕ, ΔΕΠΑ, ΕΛΠΑ). Αποκλειστικά κρατικοί ενιαίοι φορείς, που ως λαϊκή περιουσία θα υπηρετούν τις λαϊκές ανάγκες.
– Αμεσα να προσληφθούν οι εργαζόμενοι που εργάζονται μέσω εργολάβου. Κατάργηση όλων των «ευέλικτων» εργασιακών σχέσεων. Μόνιμη σταθερή δουλειά για όλους, με πλήρη σύγχρονα δικαιώματα.
– Καμία πώληση – κλείσιμο λιγνιτικών μονάδων ηλεκτροπαραγωγής, ορυχείων και ορυκτού πλούτου.
– Να μη μείνει καμιά λαϊκή οικογένεια χωρίς ρεύμα και αέριο. Ρεύμα και φυσικό αέριο φθηνά για το λαό.
– Υπογραφή και εφαρμογή ΣΣΕ με αυξήσεις για όλους. Ανάκτηση των απωλειών. Μέτρα για την υγεία και την ασφάλεια στους χώρους δουλειάς. Καμία άμεση ή έμμεση μείωση μισθών και συντάξεων για εργαζόμενους και συνταξιούχους (μειωμένο τιμολόγιο).»
 
 
KO Λασιθίου
12 Δεκεμβρίου 2019