in

Στις 5 υποτροπές…πάει η άδεια λειτουργίας

Τη σωστή εφαρμογή του αντικαπνιστικού νόμου πρόκειται να δούμε στο άμεσο μέλλον μετά από εντολή της ηγεσίας του υπουργείου Υγείας.

Οι υπηρεσίες του Υγειονομικού ετοιμάζονται να κάνουν… επιδρομές σε ταβέρνες, εστιατόρια, νυχτερινά κέντρα εν όψει των επόμενων ημερών μεταξύ άλλων να κάνουν ελέγχους κατ’ αρχήν εάν εφαρμόζεται ή όχι η νομοθεσία για το κάπνισμα και στη συνέχεια να επιβάλλουν τα προβλεπόμενα τσουχτερά πρόστιμα, όχι μόνο στους επιχειρηματίες αλλά και στους καπνιστές.

Σύμφωνα με τις οδηγίες που ισχύουν από το 2011 και θα ξεκινήσουν να εφαρμόζονται εκ νέου και πιο αυστηρά, όπως είχε δηλώσει πρόσφατα ο διοικητής του Α.Τ του Αγίου Νικολάου Σταύρος Σπανουδάκης στην συνέλευση των επαγγελματιών ιδιοκτητών των εστιατορίων και καφέ μπαρ του Αγίου Νικολάου, ο χώρος καπνιζόντων εντός των στεγασμένων κέντρων διασκέδασης πρέπει:

5 1 15 stop

α. Να έχει μέγιστο εμβαδόν έως το 1/2 των τετραγωνικών του ωφέλιμου εμβαδού του καταστήματος (αίθουσα πελατών).
β. Να διακρίνεται σαφώς από τους χώρους μη καπνιζόντων με κατάλληλη σήμανση.

γ. Στους λοιπούς χώρους πρέπει να τοποθετηθεί σήμανση ότι απαγορεύεται πλήρως το κάπνισμα.

Τσουχτερά δε, θα  είναι τα πρόστιμα για όσους δεν τηρούν τα παραπάνω.

 

Σε όσους καπνίζουν ή καταναλώνουν προϊόντα καπνού επιβάλλεται πρόστιμο 50 έως 500 ευρώ.

 

Η υποτροπή λαμβάνεται υπόψη για το ύψος του επιβαλλόμενου προστίμου. Σε κάθε υπεύθυνο διαχείρισης και λειτουργίας των χώρων, που ανέχεται την παραβίαση των διατάξεων, επιβάλλεται πρόστιμο από 500 έως 10.000 ευρώ.

 

Η υποτροπή λαμβάνεται υπόψη για το ύψος του επιβαλλόμενου προστίμου. Στην τέταρτη υποτροπή ανακαλείται προσωρινά η άδεια λειτουργίας του καταστήματος υγειονομικού ενδιαφέροντος με απόφαση της αρχής, η οποία τη χορήγησε, για χρονικό διάστημα 10 ημερών.

 

Στην πέμπτη υποτροπή ανακαλείται οριστικά η άδεια λειτουργίας με απόφαση της αρχής, η οποία τη χορήγησε.

ΘΑΝΟΣ Κ.