in ,

Στην Σουηδία για τεχνογνωσία

Το Γκέτεμποργκ της Σουηδίας επισκέφθηκε από τις 14 έως τις 17 Ιανουαρίου ο Δήμαρχος Σητείας κ. Θοδωρής Πατεράκης μαζί με Δημάρχους από τον Νομό Λασιθίου και Ηρακλείου, οι οποίοι μεταφέρουν τα απορρίμματά τους στον ΦΟΔΣΑ Χερσονήσου καθώς και υπηρεσιακούς παράγοντες του Υπουργείου Εσωτερικών και του ΥΜΕΕΠΕΡΑ.
Σκοπός της επίσκεψης ήταν η ανταλλαγή εμπειρίας και η ενημέρωση για καλές πρακτικές διαχείρισης των αποβλήτων στη Σουηδία, ώστε να υποστηριχθούν και εδώ αντίστοιχες δράσεις.
Την ώρα που στην Ελλάδα η διαχείριση των απορριμμάτων παραμένει δυσεπίλυτο πρόβλημα, στη Σουηδία και συγκεκριμένα στο Γκέτεμποργκ εκμεταλλεύονται τα απορρίμματα προς όφελός τους. Σε σύγχρονες μονάδες αποτέφρωσης, επεξεργασίας και ανακύκλωσης σκουπιδιών τα απορρίμματα μετατρέπονται σε ενέργεια και θέρμανση, με τεράστια οφέλη για το περιβάλλον.
Πρέπει να γίνει αντιληπτό ότι η εφαρμογή ενός νέου μοντέλου διαχείρισης των απορριμμάτων απαιτεί πρωτίστως υψηλό βαθμό συνειδητοποίησης και εκπαίδευσης όλων των πολιτών, ξεκινώντας ακόμη από την προσχολική ηλικία.
Επίσης ο Δήμαρχος είχε την ευκαιρία να επισκεφθεί το Δημαρχείο του Γκέτεμποργκ και να συναντηθεί με τη Δήμαρχο της πόλης κα Ase – Lill Torngvist. Στη διάρκεια της συνάντησης έγινε εκτενής αναφορά στα οφέλη που προκύπτουν για το Δήμο από τον προαναφερόμενο τρόπο διαχείρισης των απορριμμάτων, ενώ ο Δήμαρχος της προσέφερε το φωτογραφικό λεύκωμα «Σητεία, Γη του Ονείρου» και κάλεσε την ίδια καθώς και τον Έλληνα Πρέσβη και Πρόξενο να επισκεφθούν την πόλη μας και να γευτούν την τοπική φιλοξενία.