in

Στα 252 ευρώ τον μήνα οι εισφορές για τους παράλληλα απασχολούμενους επαγγελματίες

“Κλείδωσαν” στα 252 ευρώ/μήνα οι εισφορές τις οποίες, κατ΄ελάχιστον, θα καταβάλλουν από φέτος οι ελεύθεροι επαγγελματίες οι οποίοι έχουν παράλληλη απασχόληση.

Αυτό αναφέρουν κύκλοι του Υπουργείου Εργασίας με γνώση των τελευταίων λεπτομερειών του επερχόμενου νομοσχεδίου του Γιάννη Βρούτση, επιβεβαιώνοντας προηγούμενες πληροφορίες του Capital.gr. Oι ίδιες πηγές, συμπληρώνουν πως η σχετική ρύθμιση, οι οποίοι αφορά πάνω από 200.000 παράλληλα απασχολούμενους επαγγελματίες.
Εξηγούν επίσης ότι κάθε επαγγελματίας ο οποίος ασκεί πάνω από μία δραστηριότητα, θα υποχρεούται να καταβάλλει εισφορές μόνο για τη μία εξ αυτών.
Για τις υπόλοιπες, δεν θα υποχρεούται να καταβάλλει καμία εισφορά.
Όρος για την απαλλαγή τους από ασφαλιστικές εισφορές για τις άλλες, πλην της μίας, επαγγελματικές δραστηριότητες, θα είναι η καταβολή εισφορών ύψους 252 ευρώ/μήνα υπέρ της κύριας σύνταξης και της υγείας.
Το ύψος αυτό των εισφορών αντιστοιχεί στη δεύτερη (επί συνόλου 6) “κλάση” των εισφορών, η οποία θα ισχύσει από φέτος, σύμφωνα με όσα προβλέπει το υπό δημοσιοποίηση ασφαλιστικό νομοσχέδιο. Καταβάλλοντας ένας επαγγελματίας με πολλαπλές δραστηριότητες εισφορές ύψους 252 ευρώ/μήνα, δεν θα πρέπει να πληρώνει ασφαλιστικές κρατήσεις για τις άλλες δραστηριότητες.
Έτσι θα καταργηθεί το θεσμικό πλαίσιο το οποίο ισχύει από το 2017, βάσει του νόμου Κατρούγκαλου, σύμφωνα με το οποίο ήταν υποχρεωτική η καταβολή εισφορών για κάθε εισόδημα από κάθε αντίστοιχη επαγγελματική δραστηριότητα.
Οι εισφορές ανερχόντουσαν κατ΄ελάχιστον στο 26,9% του μικτού κατώτατου μισθού, ενώ για εισοδήματα άνω του κατώτατου μισθού, οι εισφορές ανερχόντουσαν στο 20,2% επ’ αυτών.
Το “καθεστώς” θα πάψει να ισχύει αφότου ψηφισθεί το επερχόμενο νομοσχέδιο του υπουργού Εργασίας. Θα αφορά τα μέλη όλων των Εταιρειών, πλην Ανωνύμων Εταιρειών, δηλαδή των Ομορρύθμων (ΟΕ) και Ετερορρύθμων Εταιρειών (ΕΕ), των Εταιρειών Περιορισμένης Ευθύνης (ΕΠΕ), αλλά και των μονοπρόσωπων Ιδιωτικών Κεφαλαιουχικών Εταιρειών (ΙΚΕ).
Επίσης, θα αφορά τους ιδιοκτήτες ατομικών επιχειρήσεων, αλλά και όσους κόβουν “μπλοκάκι” (Δελτίο Παροχής Υπηρεσιών) σε πάνω από δύο εργοδότες. Έτσι, π.χ. όποιος ιδιοκτήτης ατομικής επιχείρησης είναι παράλληλα μέλος μίας Ομόρρυθμης Εταιρείας, θα πληρώνει μόνο ένα “πακέτο” εισφορών ύψους 252 ευρώ/μήνα για τη μία ή την άλλη δραστηριότητά του.
Όποιος, για παράδειγμα, είναι μέλος μίας Ετερρόρρυθμης Εταιρείας και παράλληλα είναι μέλος μίας Ομόρρυθμης Εταιρείας, θα πληρώνει εισφορές μόνο 252 ευρώ/μηνα για τη μία εκ των δύο ιδιοτήτων του.
Για παράδειγμα, επίσης, όποιος κόβει μπλοκάκι σε 3 εργοδότες, θα καταβάλλει εισφορές 252 ευρώ ανά μήνα για την παροχή υπηρεσιών στον ένα εκ των 3 του εργοδοτών. Όποιος, π.χ., είναι μέλος μίας Εταιρείας Περιορισμένης Ευθύνης και παράλληλα κόβει “μπλοκάκι” σε έναν εργοδότη, θα καταβάλλει εισφορές ύψους 252 ευρώ/μήνα.
ΠΗΓΗ: capital.gr