in , ,

Στα μπλε η χώρα μετά τον δεύτερο γύρο, η Κρήτη μόνο στα πράσινα

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Η μεγάλη αποχή στο 59% η ισχυρή επικράτηση της ΝΔ σε περιφέρειες και δήμους, αλλά και οι ηχηρές εκπλήξεις αποτελούν τα κύρια χαρακτηριστικά του δεύτερου γύρου της εκλογικής μάχης.

Η κυβερνητική παράταξη δεν κατάφερε ούτε αυτή την Κυριακή να κερδίσει κάποιους δήμους ή περιφέρειες που θα τόνωναν έστω και σε επίπεδο εντυπώσεων το ηθικό της και την σχετική αμηχανία των στελεχών της, που κατέφυγαν σε αναλύσεις για τη μεγάλη αποχή, μετρίασαν οι εξελίξεις στο Κίνημα Αλλαγής.

Το «καθαρό» μήνυμα της κάλπης αναγνώρισε και ο Πρωθυπουργός τονίζοντας με νόημα ότι όπως και οι νίκες έτσι και οι ήττες είναι μέσα στη ζωή και το σημαντικό είναι να σηκώνεσαι. Προσπαθώντας δε να αλλάξει γρήγορα σελίδα διαμήνυσε προς τους ψηφοφόρους του ΣΥΡΙΖΑ ότι πρέπει να ενισχύσουν τις δυνάμεις τους για τη μάχη των μαχών, τις εθνικές εκλογές.

Όσο για τον Κυριάκο Μητσοτάκη εμφανίστηκε εκ νέου ως πρωθυπουργός εν αναμονή επιχειρώντας μάλιστα να δείξει πρόσωπο υπερκομματικό. «Ο χάρτης της Ελλάδας βάφτηκε και σήμερα γαλάζιος. Μόνο που δεν είναι το γαλάζιο της παράταξης μας, αλλά της πατρίδας μας” ανέφερε. Δεν παρέλειψε να αναφερθεί στις εθνικές εκλογές δεσμευόμενος ότι θα είναι πάλι στην πρώτη γραμμή. «Θα γυρίσω πάλι όλη την Ελλάδα. Με οδηγό τις δεσμεύσεις μας για ανάπτυξη, δουλειές, χαμηλότερους φόρους και πιο αποτελεσματικό κράτος Έτσι θα γίνει η ελπίδα πραγματικότητα για την Ελλάδα που όλοι θέλουμε. Και έχουν θέση όλοι οι Έλληνες και Ελληνίδες”, κατέληξε

Η εικόνα που προέκυψε από την κάλπη είναι η ακόλουθη:

Σε επίπεδο περιφερειών η ΝΔ είναι η κυρίαρχη δύναμη. Αύξησε περαιτέρω τον αριθμό των περιφερειών καθώς στους οκτώ «γαλάζιους» περιφερειάρχες που είχε εκλέξει το 2014 προστίθενται άλλοι τρείς.

Υπενθυμίζεται ότι από την πρώτη Κυριακή είχαν εκλεγεί «γαλάζιοι» περιφερειάρχες στις περιφέρειες Κεντρικής και Δυτικής Μακεδονίας, στην Ήπειρο, στην Θεσσαλία και στο Νότιο Αιγαίο.

Η μοναδική περιφέρεια που ο γαλάζιος υποψήφιος βγήκε δεύτερος ήταν αυτή της Κρήτης που ο Σταύρος Αρναουτάκης (60,78%) που στηρίχθηκε από ΣΥΡΙΖΑ, ΚΙΝΑΛ αλλά και άλλες δυνάμεις επανεξελέγη έναντι του Αλέξανδρου Μαρκογιαννάκη (26,52%), από την πρώτη Κυριακή.

Περιφέρεια Αττικής: Το 65,79% που έλαβε ο Γιώργος Πατούλης δεν αφήνει περιθώρια για πολλές ερμηνείες. Η Ρένα Δούρου (34,21%) έχασε λόγω των χειρισμών της στις μεγάλες τραγωδίες που βρήκαν την Αττική (Μάνδρα και Μάτι) αλλά και λόγω του προσωπικού της ύφους. Πολιτικοί αναλυτές αναγνώριζαν μάλιστα ότι μερίδιο της στήριξης στον «εκλεχτό» της ΝΔ σχετίζονταν με την σφοδρή δυσαρέσκεια κατά της κυρίας Δούρου, παρά με την αποδοχή του νέου περιφερειάρχη.

Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας: Και στην περίπτωση αυτή η ψήφος σχετίστηκε και με πολιτικά κριτήρια. Το νήμα έκοψε ο υποψήφιος της ΝΔ Νίκος Φαρμάκης (56,54%) που άφησε στη δεύτερη θέση τον νυν περιφερειάρχη Απόστολο Κατσιφάρα (43,46%) ο οποίος στηρίχθηκε από ΚΙΝΑΛ και ΣΥΡΙΖΑ. Το ΚΙΝΑΛ ωστόσο εμφανίστηκε διχασμένο αφού κατά πληροφορίες τοπικά στελέχη του κόμματος, αλλά και ψηφοφόροι κατηγορούσαν τον κ. Κατσιφάρα ότι «φλέρταρε» με την κυβερνητική παράταξη. Ενδεικτικό της κατάστασης ήταν ότι ο «αντάρτης» του ΚΙΝΑΛ Κώστας Σπηλιόπουλος στήριξε τον Νίκο Φαρμάκη.

Περιφέρεια Πελοποννήσου: Χρειάστηκε η παρουσία και περιοδεία του Κυριάκου Μητσοτάκη την περασμένη Παρασκευή στην περιοχή για να εκλεγεί ο μέχρι πρότινος δήμαρχος Καλαμάτας Παναγιώτης Νίκας (53,59%) στη θέση του νυν περιφερειάρχη Πέτρου Τατούλη (46,41%).

Περιφέρεια Ιονίου: Η Ρόδη Κράτσα πήρε άνετα την περιφέρεια από τον Θόδωρο Γαλιατσάτο του ΣΥΡΙΖΑ. Έλαβε 60,12% έναντι  του μέχρι σήμερα περιφερειάρχη που πήρε 39,88%.

Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας: Χρειάστηκε η δεύτερη Κυριακή για να κατακτήσει την περιφέρεια ο «εκλεχτός» της ΝΔ Φώτης Σπανός  (52,42%) έναντι του Απόστολου Γκλέτσου (47,58).

Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης: Ο Χρήστος Μέτιος που είναι ο επίσημος της ΝΔ πάει ψήφο ψήφο με τον αντάρτη της ίδιας παράταξης Χριστόδουλο Τοψίδη, ωστόσο φαίνεται να εκλέγεται.  Με ενσωμάτωση το 90% ο πρώτος έλαβε 50,82% και ο δεύτερος 49,18%.

Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου: Η επίσημη της ΝΔ και νυν περιφερειάρχης Χριστιάνα Καλογήρου (44,60%) έχασε την περιφέρεια από τον «γαλάζιο αντάρτη» Κώστα Μουτζούρη (55,40%).  Πρέπει πάντως να σημειωθεί ότι ο τελευταίος θα χρειαστεί να επιστρατεύσει όλες του τις ικανότητες και την διπλωματία για να επιτελέσει το έργο του καθώς διαθέτει 10 συμβούλους έναντι 13 της κυρίας Καλογήρου.

Σε ότι αφορά του μεγάλους δήμους

Στην Αθήνα ο πρώην υπουργός του ΣΥΡΙΖΑ Νάσος Ηλιόπουλος εισέπραξε την δυσαρέσκεια των ψηφοφόρων για την κυβέρνηση, αλλά και τα αρχικά λάθη στην επικοινωνιακή στρατηγική του. Έλαβε 34,8% έναντι του Κώστα Μπακογιάννη που πήρε 65,2%.

Στην Θεσσαλονίκη έγινε η μεγάλη ανατροπή. Ο Κώστας Ζέρβας που προέρχεται από την ΝΔ κόντρα σε όλα τα προγνωστικά και τις μετρήσεις (πλην exit poll) κέρδισε το δεύτερο δήμο της χώρας. Έλαβε 66,79%, έναντι του 33,21% που απέσπασε ο «γαλάζιος» Νίκος Ταχιάος. Και στην περίπτωση όμως αυτή θα χρειαστούν συμβιβασμοί και συναινέσεις καθώς ο κ. Ζέρβας διαθέτει επτά συμβούλους, έναντι 11 του κ. Ταχιάου.

Στον Πειραιά η επικράτηση του Γιάννη Μώραλη (57,81%) ήταν αναμενόμενη. Άφησε στη δεύτερη θέση τον Νίκο Βλαχάκο (42,19%).

Στο Αιγάλεω πρώτος ο υποψήφιος της ΝΔ Ιωάννης Γκίκας (50,11%)  έναντι του υποψηφίου της κυβερνητικής παράταξης Δημήτρη Μπίρμπα (49,89%).

Στην Λάρισα η υποψήφια της ΝΔ Ειρήνη Καραλαριώτου (42,57%) δεν κατάφερε να ανακόψει την πορεία του ανεξάρτητου Απόστολου Καλογιάννη (57,43%).

Στο Ηράκλειο Κρήτης ο ανεξάρτητος Βασίλης Λαμπρινός (52,61) νίκησε τον υποψήφιο του ΚΙΝΑΛ Γιάννη Κουράκη (47,39%).

Στην ΝΔ είναι πολύ ικανοποιημένοι αναφορικά και με τους δήμους. Πηγές της Πειραιώς ανέφεραν ότι στους δήμους με πληθυσμό άνω των 50.000 κατοίκων η ΝΔ εκλέγει 35 δημάρχους, έναντι εννέα από το ΚΙΝΑΛ και πέντε από τον ΣΥΡΙΖΑ.