in

Στα ΑΕΙ με λευκή κόλλα! – Εισαγωγή σε σχολή με βαθμολογία 0.84!

Ιστορικές αλλαγές τόσο σε επίπεδο βάσεων, που στην συντριπτική πλειοψηφία τους υποχώρησαν σε χαμηλό ρεκόρ διαμορφώνοντας μια εικόνα σχεδόν ελεύθερης εισόδου στα ελληνικά πανεπιστήμια, όσο και στις προτιμήσεις των μαθητών, που “γύρισαν την πλάτη” στις παραδοσιακά περιζήτητες σχολές και στράφηκαν στην “ασφάλειᔨτων στρατιωτικών σχολών, ανέδειξαν οι βάσεις για την εισαγωγή στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση που ανακοινώθηκαν χθες.

Η πιο αξιοσημείωτη εξέλιξη είναι πως για πρώτη φορά φέτος  1 στους 3 υποψήφιους των Πανελλαδικών Εξετάσεων κατάφερε να διασφαλίσει μια θέση στα ελληνικά Πανεπιστήμια με βαθμό κάτω από την βάση, σε μερικές περιπτώσεις μάλιστα ο βαθμός εισαγωγής ήταν πιο κοντά στο 0 παρά στην βάση, ήτοι το 10! Η εξέλιξη αυτή εγείρει ερωτήματα και προβληματισμό τόσο για το επίπεδο των σπουδών σε ορισμένα ελληνικά πανεπιστήμια όσο και για την βαρύτητα των πτυχίων και την σύνδεσή τους με την αγορά, καθώς και την πορεία των φοιτητών. Ανέδειξε δε τις στρεβλώσεις στο σύστημα εισαγωγής στα ΑΕΙ, οι οποίες φαίνεται να ενισχύθηκαν περαιτέρω από τις αποφάσεις του πρώην υπουργού Παιδείας, Κώστα Γαβρόγλου για τα νέα τμήματα και την “πανεπιστημιοποίηση” των ΤΕΙ.

Η Ιατρική Αθηνών έχασε μετά από πολλά χρόνια το ορόσημο των 19.000 μορίων, κατάρρευση των βάσεων καταγράφηκε και στη Νομική και το Πολυτεχνείο, ενώ Φιλόλογοι δύνανται να σπουδάσουν πλέον μαθητές με βαθμό εισαγωγής γύρω στο 9 και Μαθηματικοί με βαθμό 7,5. Και ο πάτος είναι ακόμα πιο χαμηλά προσεγγίζοντας επικίνδυνα το σημείο 0, καθώς φοιτητές στις ελληνικές σχολές είναι φέτος και μαθητές που έσπασαν προς τα κάτω το “φράγμα” των 5.000 μορίων, έβγαλαν δηλαδή μέσο όρο κοντά στο 5 με άριστα το 20! Αντίθετα, στην κορυφή των προτιμήσεων των μαθητών αναδείχθηκαν οι στρατιωτικές σχολές, με πρώτο το Τμήμα Ψυχολογίας στην Στρατιωτική Σχολή, γεγονός που καταδεικνύει την έντονη ανάγκη για επαγγελματική αποκατάσταση στην Ελλάδα που εξέρχεται από μια δεκαετή κρίση.

Σημειώνεται ότι ο συνολικός αριθμός των υποψηφίων που εισήχθη φέτος στις ανώτατες σχολές  ανέρχεται σε 80.696 (από σύνολο 103.963 υποψηφίων) έναντι 77.510 υποψηφίων που εισήχθησαν πέρυσι.

Το συνολικό ποσοστό επιτυχίας στις φετινές Πανελλαδικές ανέρχεται στο 77,62%, ενώ αξίζει να σημειωθεί ότι το 23% των υποψηφίων εισάγεται στη σχολή της πρώτης προτίμησης τους.

Προβληματισμός στην κυβέρνηση – σκέψεις για επαναφορά της βάσης του 10 

Έντονος είναι, στο μεταξύ, ο προβληματισμός στους κόλπους της κυβέρνησης από την άνευ προηγουμένου πτώση των βάσεων, ενώ άμεσα αναμένεται να ξεκινήσει και ο διάλογος για την ανώτατη εκπαίδευση. Μάλιστα σε δηλώσεις της η υπουργός Παιδείας, Νίκη Κεραμέως, δεν έκρυψε τον προβληματισμό της προαναγγέλλοντας την επαναφορά της βάσης στο 10 για την εισαγωγή στα Πανεπιστήμια. Σχολιάζοντας τις χαμηλές βαθμολογίες, με τις οποίες εισήχθησαν μαθητές σε σχολές ΑΕΙ, τόνισε στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του Ant1 ότι η κυβέρνηση “έχει από καιρό πει ότι πρέπει να υπάρχει μια ελάχιστη βάση εισαγωγής που θα ορίζεται από την Πολιτεία και από εκεί και πέρα να μπορεί κάθε Πανεπιστήμιο να ορίζει, εάν θέλει, ακόμη υψηλότερη βάση”. “Τα σημερινά αποτελέσματα πρέπει να μας προβληματίσουν, όπως έκανα εγώ όταν είδα σήμερα ότι μπαίνει στο Πανεπιστήμιο ένας μαθητής με βαθμολογία 0,8”, είπε η Νίκη Κεραμέως, επισημαίνοντας ότι υπάρχει αδήριτη ανάγκη για αλλαγή, η οποία όμως, όπως τόνισε, θα γίνει μετά από ευρύ κοινωνικό διάλογο.

ΠΗΓΗ: capital.gr