in

Σημαντικές Δράσεις και Ενημέρωση της Εκπαιδευτικής Κοινότητας του Νομού Λασιθίου

Θέμα:  «Επιμόρφωση διδασκόντων, οργάνωση και υλοποίηση του 1ου Θερινού   –  Σχολείου Κρήτης και 2ης Διημερίδας Γεωμετρίας, ενημέρωση μελών  Ε.Μ.Ε Λασιθίου»
 
Αξιότιμοι Συνάδελφοι,
 
η Διοικούσα Επιτροπή του παραρτήματος της Ε.Μ.Ε Λασιθίου ολοκληρώνοντας την διετή θητεία της, καλεί την εκπαιδευτική κοινότητα του νομού μας να συμμετέχει και να στηρίξει τις παρακάτω σημαντικές δράσεις που θα υλοποιηθούν με το πέρας της φετινής σχολικής χρονιάς.
 

  1. Τα Παραρτήματα της Ε.Μ.Ε του Νομού Λασιθίου και Ηρακλείου σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο Κρήτης (Τμήμα Μαθηματικών και Εφαρμοσμένων Μαθηματικών) και την Περιφέρεια Κρήτης διοργανώνουν από κοινού την υλοποίηση του 1ου Θερινού Σχολείου Μαθηματικών,  για παιδιά Ε’ και Στ’ Δημοτικού, που θα διεξαχθεί στις εγκαταστάσεις του Τμήματος Μαθηματικών και Εφαρμοσμένων Μαθηματικών  του Πανεπιστημίου Κρήτης στις 4-5-6 Ιουλίου 2018. 

 
Το θερινό σχολείο με ειδικό τίτλο «Μαθηματικές ΑποΔράσεις» απευθύνεται σε παιδιά ηλικίας 10-12 ετών. Θα δοθεί έμφαση σε μαθηματικά παιχνίδια, γρίφους, σπαζοκεφαλιές και τρισδιάστατες κατασκευές. Το σχολείο αναμένεται να παρακολουθήσουν 60 παιδιά, 15 από κάθε Νομό της Περιφέρειας της Κρήτης.
Η οικονομική διαχείριση της δράσης θα γίνει μέσω του Ειδικού Λογαριασμού Κονδυλίων Έρευνας (ΕΛΚΕ) του Πανεπιστημίου Κρήτης.
 

  1. Στα πλαίσια του 1ου Θερινού Σχολείου Κρήτης θα επιμορφωθούν 10 καθηγητές Μαθηματικών μέλη της Ε.Μ.Ε ώστε να υιοθετηθούν νέες καινοτόμες εκπαιδευτικές διαδικασίες για την βιωματική προσέγγιση της Μαθηματικής γνώσης. Αυτή η συνεργασία με το Τμήμα Μαθηματικών και Εφαρμοσμένων Μαθηματικών, καθώς και με άλλα Τμήματα του Πανεπιστημίου, θα συμβάλει στο να εκτεθούν οι Καθηγητές Μαθηματικών της Μέσης Εκπαίδευσης της Κρήτης στις Μαθηματικές προκλήσεις της σύγχρονης ψηφιακής εποχής.

 

  1. Στα πλαίσια των επετειακών εορταστικών εκδηλώσεων των 100 ετών της Ε.Μ.Ε, τα Παραρτήματα του Νομού Λασιθίου και Ηρακλείου σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο Κρήτης (Τμήμα Μαθηματικών και Εφαρμοσμένων Μαθηματικών), την Περιφέρεια Κρήτης και τον Δήμο Ηρακλείου διοργανώνουν από κοινού την 2η Διημερίδα Μαθηματικών  «Μηδείς Αγεωμέτρητος Εισίτω» που θα διεξαχθεί στις εγκαταστάσεις του Πανεπιστημίου Κρήτης και στο Πολιτιστικό Κέντρο Ηρακλείου στις 6-7-8 Ιουλίου 2018. 

 

  1. Με αφορμή τις πανελλαδικές αφιερωματικές εκδηλώσεις που είναι ενταγμένες στο «2018, έτος Μαθηματικών», τα δυο Λύκεια της Σητείας σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο Κρήτης, την Περιφέρεια Κρήτης και το Παράρτημα της Ε.Μ.Ε. Λασιθίου και τον Δήμο Ανωγείων,  θα διενεργήσουν μια άκρως καινοτόμα μαθητική-ερευνητική και πολιτιστικού χαρακτήρα εργασία.

Πιο συγκεκριμένα οι μαθητές  του ΓΕΛ και του ΕΠΑΛ με την καθοδήγηση των καθηγητών τους, θα προσπαθήσουν να παράξουν μια Ραδιοαστρονομική πρωτόλεια έρευνα. Η όλη εργασία εν γένει είναι ενταγμένη στον θεσμό των Project υπό το Υπουργείο Παιδείας και διεκδικεί την πρωτοτυπία της στην Ευρώπη, καθώς έχει πραγματοποιηθεί κάτι αντίστοιχο έως τώρα μονάχα στην Αμερική, την Ινδία και την Αυστραλία.
 
Το όλο εγχείρημα έχει ως ιδέα πλαισιωθεί μέσα στην διεπιστημονικότητα της Μαθηματικής Επιστήμης, καθώς όλοι οι τομείς (Χημεία, Φυσική, Πληροφορική, Μηχανολογία) του πειράματος έχουν Μαθηματικό υπόβαθρο.
Εξού και το τελικό αποτέλεσμα θα παρουσιαστεί και στο σύνολο των σχολικών μονάδων του νομού μας κατά την ερχόμενη σχολική χρονιά.
 
Αξιότιμοι Συνάδελφοι,
 
όλα τα προαναφερθέντα είναι ένα σύνολο των επιμέρους σχεδιαζόμενων δράσεων που με επιμονή, εντατική και συστηματική εργασία προσπαθούμε να βελτιώσουμε και να οραματιστούμε την ανάπτυξη της Μαθηματικής Παιδείας τόσο στον Νομό μας, όσο και στο σύνολο του νησιού μας.
 
Αναγνωρίζοντας ότι τα στενά γεωγραφικά όρια του νομού μας, δεν πρέπει να αποτελούν τροχοπέδη στην καινοτομία και την υλοποίηση των οραμάτων μας, επιδιώξαμε και επιτύχαμε στέρεες και ουσιαστικές συνεργασίες με φορείς τόσο εντός όσο και εκτός Λασιθίου ώστε να διεκδικήσουμε την ουσιαστική συμβολή και συνύπαρξη στα Μαθηματικά δρώμενα της χώρας μας και την ποιοτική ενημέρωση των μελών του παραρτήματος μας.
 
Σε επίπεδο νομού Λασιθίου, ήδη έχουν σχεδιαστεί επιπλέον δράσεις και εκδηλώσεις για το «2018, έτος Μαθηματικών», που όμως θα υλοποιήσει η νέα Δ.Ε. που θα προκύψει από την επόμενη Γενική Συνέλευση των μελών.
 
Τις αμέσως επόμενες ημέρες θα ανακοινωθούν τόσο οι επίσημες αιτήσεις συμμετοχής των μαθητών στο Θερινό Σχολείο, όσο και οι αντίστοιχες των καθηγητών που θα λάβουν μέρος στην επιμόρφωση του Π.Κ.
Επίσης άμεσα θα ανακοινωθούν και οι ημερομηνίες της Απολογιστικής Γενικής Συνέλευσης και των Αρχαιρεσιών του Παραρτήματος καθώς και οι αντίστοιχες αιτήσεις υποψήφιων μελών.
 
  Η Γραμματέας Ο    Πρόεδρος                                                                    
                                                                                                
          Ελένη Τζερεμέ        Περάκης Μιχαήλ