in

Σε 4 δόσεις πιθανότατα φέτος ο ΕΝΦΙΑ

Την αύξηση των προστίμων για τη μη έκδοση αποδείξεων μέσα στον Ιούλιο, προανήγγειλε μιλώντας στον Real fm, ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών κ. Τρύφωνας Αλεξιάδης.
Όπως είπε, η σχετική διάταξη, θα κατατεθεί άμεσα προκειμένου να μην χαθούν έσοδα κατά την καλοκαιρινή περίοδο.
Ο ίδιος χαρακτήρισε “προβληματικό” το υφιστάμενο καθεστώς των πολύ χαμηλών προστίμων, ωστόσο, όπως είπε και το προηγούμενο καθεστώς των υψηλών προστιμών δεν είχε φέρει τα επιδιωκόμενα αποτελέσματα στην φορολογική συμμόρφωση.
Υπενθυμίζεται ότι με το σύστημα που ισχύει σήμερα, το πρόστιμο για μη έκδοση απόδειξης είναι 50% του ΦΠΑ της αξίας της συναλλαγής για την οποία δεν εκδόθηκε απόδειξη. Παράδειγμα, αν δεν εκδοθεί μια απόδειξη 10 ευρώ είναι μόλις 0,93 ευρώ.
Ερωτηθείς για τον αριθμό των δόσεων στις οποίες θα πληρωθεί ο φετινός ΕΝΦΙΑ, ο κ. Αλεξιάδης είπε ότι αυτό θα εξαρτηθεί από το πότε θα ολοκληρωθεί η εκκαθάριση των δηλώσεων φορολογίας εισοδήματος. Όπως είπε, αφού ολοκληρωθεί η εκκαθάριση των δηλώσεων θα ξεκινήσει η εκκαθάριση του ΕΝΦΙΑ. Αν η εκκαθάριση γίνει μέσα στον Αύγουστο, ο φόρος θα πληρωθεί σε 5 δόσεις. Αν ολοκληρωθεί τον Σεπτέμβριο, που όπως είπε ο κ. Αλεξιάδης, είναι το πιθανότερο, ο φόρος θα πληρωθεί σε 4 δόσεις.
capital.gr